בית המשפט בהולנד קיבל לפני כשבועיים את עתירתם של ארגונים פרו-פלסטיניים והורה על הפסקת אספקת נשק לישראל, בעקבות המלחמה בעזה. הממשלה עצמה הודיעה שתערער על ההחלטה כדי למנוע פגיעה בביטחון ישראל, אך הצעד הזה מהווה עליית מדרגה שמצטרפת לצעדים דומים של עוד כמה מדינות נוספות. לפי שעה ניכר כי הדבר לא פוגע ישירות במאמצי הלחימה של ישראל, אך גם קיים חשש מכדור שלג שיגרור מדינות נוספות, ועיקר המבט נשואים לוושינגטון, שאחראית לסיוע החשוב והגדול ביותר לישראל.
בסוף השבוע קבעה ועדה מיוחדת של האו"ם כי "יש להטיל אמברגו נשק מיידי על ישראל". בהצהרה החריגה, שפורסמה באתר הרשמי של האו"ם, נכתב כי "כל העברת נשק או תחמושת לישראל שייעשה בהם שימוש בעזה עלולה להוות הפרה של החוק ההומניטרי הבין-לאומי".
סערת ה-F-35 בהולנד
ההחלטה ההולנדית קבעה כי תופסק אספקת חלקי החילוף של מטוסי הקרב המתקדמים מסוג F-35 המהווים חלק חשוב ביכולתו של חיל האוויר. הולנד היא מדינה שותפה, יחד עם ארה"ב, מדינות נוספות וגם ישראל, בייצור והפצה של חלקי החילוף של המטוס המתקדם. ד"ר צ'ק פרייליך, לשעבר סגן ראש המל"ל וכיום חוקר בכיר במכון למחקרי בטחון לאומי INSS, אומר בשיחה עם N12 כי מדובר באירוע חריג שבו יצרן שותף מאיים להפסיק את האספקה למדינה אחרת שגם שותפה באותו פס יצור. "בזמנו עם ה-F-15 היה משהו שיוצר בסעודיה, והם היו חייבים לספק את זה, והשתיקו את זה", סיפר.
ההחלטה שהתקבלה בהולנד, ושעשויה להשתנות אם וכאשר יוגש ערעור של הממשלה המקומית, היא בעיקר פוליטית-מדינית. בפועל, לא צפויות השפעות מבצעיות על ההחלטה, וגם אם לא יישלחו לישראל חלקי חילוף מהמחסן הממוקם בהולנד הם יוכלו להגיע לישראל בדרכים אחרות. אם אכן יחול איסור על יצוא מהולנד הדבר עלול אומנם לגרור סוגיות לוגיסטיות, אך ברמה המבצעית של ישראל, שנמצאת במצב כשירות ומלאים גבוה בתחום מטוסי ה-F-35, לא צפויה שום השפעה.
מטעם חברת לוקהיד מרטין, המייצרת את המטוסים, נמסר: "אנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם מנהלת תוכנית מטוס ה-F-35 להעריך את ההשפעה של פסיקת בית הדין בהולנד על שרשרת האספקה שלנו. אנו ממשיכים לתמוך בממשל האמריקאי ובעלות בריתו ככל שיידרש".
המדינות שעצרו סיוע, והמבוכה לממשלת ספרד
בבלגיה, הממשלה המקומית של החבל הוואלוני הודיעה, לאחר השלמת הדיונים בתביעת דרום אפריקה בבית הדין הבין-לאומי בהאג, כי הורתה לעצור לאלתר שני זיכיונות למכירת תחמושת לישראל. ביפן, החברה הביטחונית Itochu הודיעה כי בשל המלחמה היא לא תחדש את הסכם שיתוף הפעולה הביטחוני שלה עם חברת אלביט הישראלית. שר החוץ של איטליה, אנטוניו טיאני, הודיע בתגובה על טענות שונות במפלגה הדמוקרטית בארה"ב, כי רומא הפסיקה לחלוטין לספק נשק לישראל מאז תחילת המלחמה ב-7 באוקטובר.
גם שר החוץ של ספרד חוסה מנואל אלברס אמר דברים דומים, על רקע העמדה האנטי-ישראלית שמקדמת הממשלה במדריד. למרות זאת, מבוכה נרשמה שם כאשר עיתון מקומי חשף עסקת נשק מספרד לישראל בשווי 1.1 מיליון דולר מחודש נובמבר. בקרב הממשלה הספרדית ניסו אז לטעון שמדובר בתחמושת שנועדה למטרות ניסוי ומחקר, ייתכן שבמטרה להרגיע ביקורת ציבורית מבית.
בסוף השבוע פורסם בגרדיאן הבריטי כי ממשלת בריטניה שוקלת לאסור יצוא נשק לישראל אם יחל מבצע צבאי ברפיח ויתקבל שם הרושם כי מתבצעת הפרה נרחבת של זכויות אדם. אחרי ארה"ב, גרמניה והודו, בריטניה מהווה ספקית נשק חשובה של ישראל. חשוב להדגיש כי בשלב זה מדובר בדיווחים בלבד, על רקע ביקורת שנשמעת על הממשלה מטעם האופוזיציה המקומית, אולם אין שום החלטה ממשית בנושא.
סכנה לביטחון המדינה: עצירת הסיוע מארה"ב
ארה"ב אחראית על יותר ממחצית כלל הסיוע שמקבלת ישראל ממדינות בעולם. ד"ר פרייליך מדגיש שפגיעה בזה עלולה להיות הרת אסון לביטחון ישראל. "יש כיום הרבה שיקולים להתניית הסיוע, כמו הדרישה לשינוי במדיניות בנושא הפלסטיני. זה נושא שלפני חמש שנים נחשב לעמדה לא מקובלת, אבל היום הפך לעמדה לגיטימית".
"יש סכנה קשה בעתיד", מוסיף פרייליך, על רקע הדיווחים הרבים לאחרונה על מחלוקות מדיניות בין ירושלים וושינגטון. "צה"ל בונה לא רק על השלמת התוכנית הנוכחית (להצטיידות מארה"ב) שמסתיימת ב-2028, אלא גם מתבסס על כך שתהיה תוכנית נוספת ואפילו גדולה יותר. ההנחה שהדברים האלה יתקיימו היא לא מובנת מאליה, וזו סכנה קשה מאוד, אפילו סכנה קיומית".