השר לפיתוח בין-לאומי של קנדה הודיע היום (שבת) כי המדינה עוצרת באופן זמני את הסיוע לאונר"א (סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים פלסטיניים). מעט לאחר מכן - הודיעו שורה של מדינות נוספות כי הן מפסיקות זמנית את המימון שהעבירו לסוכנות, בהן: אוסטרליה, איטליה, פינלנד ובריטניה. זאת, לאחר שארה"ב הודיעה על צעד דומה אתמול.
המדינות קיבלו את ההחלטה לאחר שדווח כי 12 עובדי אונר"א היו מעורבים בטבח ב-7 באוקטובר. איטליה ציינה שנקטה גם היא בצעד בעקבות המהלך של "כמה מבעלות בריתה".
"קנדה מברכת על הנחייתו של מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, כי אונר"א תחקור במהירות את ההאשמות החמורות ביותר הללו", אמר השר חוסיין בהצהרתו. "קנדה עצרה זמנית כל מימון נוסף לאונר"א בזמן שהסוכנות מבצעת חקירה יסודית של ההאשמות אלו. אם הן יתבררו כמדויקות, קנדה מצפה מאונר"א לפעול לאלתר נגד מי שנקבע שהיו מעורבים בפיגועים של חמאס".
הוא הוסיף: "היום שוחחתי ישירות עם הנציב הכללי פיליפ לזאריני מאונר"א כדי להביע את דאגתה של קנדה מההאשמות הללו. קנדה לוקחת את הדיווחים הללו ברצינות רבה ומקיימת קשר הדוק עם אונר"א ותורמים אחרים בנושא".
חוסיין הדגיש לצד הדברים הללו, כי "קנדה נותרה מודאגת עמוקות מהמשבר ההומניטרי בעזה וממשיכה לקרוא למעבר מהיר ומתמשך של סיוע חיוני כדי שיוכל להגיע לנזקקים. אנו קוראים לכל הצדדים לקיים את החוק ההומניטרי הבין-לאומי".
שרת החוץ האוסטרלית, פני וונג, כתבה בחשבון ה-X שלה הבוקר כי "ההאשמות לפיהן צוות אונר"א היה מעורב במתקפות הטרור המתועבות ב-7 באוקטובר מדאיגות מאוד. אוסטרליה מברכת על התגובה המהירה של אונר"א ותשהה זמנית את חלוקת המימון שהוכרז לאחרונה".
Allegations UNRWA staff were involved in the abhorrent October 7 terror attacks are deeply concerning.
— Senator Penny Wong (@SenatorWong) January 27, 2024
Australia welcomes UNRWA’s swift response and will engage closely on investigations.
We are speaking with partners and will temporarily pause disbursement of recent funding. pic.twitter.com/Havwserjh3
"אונר"א עושה עבודה חיונית ומצילת חיים", ציינה וונג. היא הוסיפה כי "אוסטרליה תמשיך לתמוך בתושבי עזה ולפעול למתן סיוע הומניטרי", והדגישה כי בקנברה פועלים ל"הגנה על אזרחים ולגישה הומניטרית".
בעקבות ההודעות, בכיר הרשות הפלסטינית חוסין א-שיח' אמר: "אנחנו קוראים למדינות שהכריזו על הפסקת תמיכתן באונר"א לחזור בהן מיד". לדבריו, ההחלטה מלווה ב"סיכונים פוליטיים והומניטריים גדולים".
גם שר החוץ ישראל כ"ץ הגיב, ובחשבון שלו ב-X כתב כי הוא דורש מהאו"ם לפטר את ראשי אונר"א ולפתוח מיד בחקירה. "רבים מעובדי אונר"א הם אנשי חמאס שמסייעים לו במתן מחסה לפעילות טרור ובשמירת שלטונו. חייבים לוודא שאונר"א לא תהיה חלק מהיום שאחרי בעזה ושגורמים אחרים יבואו במקומה", כתב.
ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, פינלנד, איטליה ובריטניה הודיעו על עצירת המימון לאונר"א אחרי שהתברר שחלק מעובדיו נטלו חלק בטבח הנורא ב-7 לאוקטובר.
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) January 27, 2024
אנחנו לא נוותר ונדרוש שהאירועים יחקרו עד תום. על האו"ם לפטר מיד את ראשי אונר"א @UNRWA ולפתוח בחקירה עצמאית ושקופה של כל מה שהתרחש באונר"א-חמאס…
אתמול, מחלקת המדינה של ארה"ב הודיעה כי היא עוצרת זמנית את המימון לאונר"א. "משרד החוץ השהה זמנית מימון נוסף עבור אונר"א בזמן שאנו בוחנים את ההאשמות הללו ואת הצעדים שהאו"ם נוקט כדי לטפל בהן", אמר הדובר מתיו מילר.
הודעת מחלקת המדינה הגיעה אחרי שסוכנות הפליטים של האו"ם הודיעה כי פתחה בחקירה בנושא מעורבות של כמה מעובדיה בטבח 7 באוקטובר, וכי היא ניתקה את קשריה עם אנשי הצוות הללו. "הרשויות הישראליות סיפקו לאונר"א מידע על מעורבותם של כמה עובדי אונר"א בהתקפות הנוראיות של 7 באוקטובר", אמר פיליפ לצריני, הנציב הכללי של אונר"א. "כדי להגן על יכולתה של הסוכנות לספק סיוע הומניטרי, קיבלתי את ההחלטה לסיים לאלתר את החוזים של אנשי הצוות האלה, ולפתוח בחקירה בנושא, ללא דיחוי".
לאחר ההודעה של ארה"ב, שר החוץ ישראל כ"ץ בירך את הממשל האמריקני. "אנחנו מתריעים כבר שנים - אונר"א מנציחה את 'בעיית' הפליטים, מרחיקה את השלום ומשמשת כזרוע אזרחית של חמאס בעזה", מסר שר החוץ.