ארה"ב, בריטניה וצרפת הגישו הלילה (בין חמישי לשישי) בקשה רשמית לכינוס חירום של מועצת הביטחון של האו"ם לאור הפשעים החמורים שעולים מדוח האו"ם על אלימות מינית של מרצחי החמאס ב-7 באוקטובר ונגד החטופות הישראליות בשבי. גורמים במשרד החוץ: השר ישראל כ"ץ שוקל להופיע בדיון ולצרף אליו משפחות חטופים.

חברות מועצת הביטחון מבקשות לקיים את דיון החירום בתדרוך פומבי של הנציגה המיוחדת של האו"ם לאלימות מינית בעימותים ומחברת הדוח, פרמילה פאטן.

קיבוץ ניר עוז אחרי מתקפת 7 באוקטובר (צילום: חיים גולדברג, Flash90)
קיבוץ ניר עוז אחרי מתקפת 7 באוקטובר | צילום: חיים גולדברג, Flash90

שר החוץ ישראל כ"ץ בירך את המדינות שתמכו והוסיף כי הוא "מצפה שמדינות נוספות יצטרפו לבקשה". לדבריו, "זהו ניצחון גדול לצדק ולמוסר וצעד חשוב בדרך להשבת החטופים הביתה".

"בכל רגע שעובר החטופות ממשיכות להיפגע בשבי ומזכ"ל האו"ם ממשיך לעצום עיניים ולאטום אוזניים כאילו לא קרה כלום", תקף השר כ"ץ. "דווקא ביום האישה הבין-לאומי שתיקתו המתמשכת מהווה חרפה ומטילה כתם שלא יימחה מעל ראשו".

הדוח של האו"ם על מעשי האונס - סיקור N12

קיבוץ רעים אחרי מתקפת חמאס (צילום: יוסי זמיר, Flash90)
קיבוץ רעים אחרי אחרי מתקפת חמאס | צילום: יוסי זמיר, Flash90
כביש המוות ברעים
"כביש המוות" ברעים

"מעשי אונס קשים בזמן הטבח בעוטף"

דוח של נציגת מזכ"ל האו"ם לאלימות מינית בזמן סכסוך, פרמילה פאטן, מאשר כי יש הוכחות לכך שנעשה שימוש באלימות מינית במהלך המתקפה בעוטף עזה. הדוח שפורסם עוסק גם במעשי אונס קשים בטבח בעוטף, כולל אונס קבוצתי. כמו כן, הדוח מאשר כי החטופים והחטופות בעזה עברו אלימות מינית וכי ישנה סבירות שהיא עדיין מתרחשת – וקורא לחמאס לשחרר את כל החטופים באופן מיידי וללא תנאים.

לקריאת הדוח המלאה

מסקנותיו העיקריות של הדוח הינן כי יש הוכחות, בעיקר נסיבתיות, לכך שנעשה שימוש באלימות מינית קשה במהלך המתקפה לרבות אונס, אונס קבוצתי, אונס גופות, הטלת מומים בנשים, עירום וקשירת גופות. בנוסף, עלה כי יש מידע ברור על כך שהחטופים בעזה עברו אלימות מינית ומאמינים שזו עדיין מתרחשת.

פרמילה פאטן בסיור בעוטף (צילום: משרד החוץ)
פרמילה פאטן בסיור בעוטף | צילום: משרד החוץ

הצוות גם מצא שהיו כמה גופות, בעיקר של נשים, עירומות או עירומות למחצה, שנמצאו כשידיהן כפותות ועם פצעי ירי רבים, לעיתים קרובות בראשן. בדוח צוין כי הדפוס הנ"ל עלול להעיד על צורות שונות של אלימות מינית. הצוות מצא גם עדויות לגופות שנמצאו עירומות או עירומות למחצה שנמצאו קשורות לעמודים או עצים באזור כביש 232.

טרם פרסומו הרשמי של הדוח, שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן תקף בנאום בעצרת הכללית את שתיקת הארגון בנושא זה וקרא: "בחמשת החודשים האחרונים לא היה דיון או פאנל אחד מטעם האו"ם על הפשעים נגד נשים ישראליות או על מצבם של החטופים בעזה", ציין השגריר והאשים: "האו"ם הפך למשתף פעולה עם אנסים וסוטים". גם שר החוץ ישראל כ"ץ התייחס לדוח וכתב: "עדיין לא שמענו מילה ממזכ"ל האו"ם, גוטרש תתעורר".

גלעד ארדן, שגריר ישראל באו"ם, בדיון מועצת הביטחון (צילום: רויטרס)
גלעד ארדן, שגריר ישראל באו"ם, בדיון מועצת הביטחון | צילום: רויטרס

למרות שהשגריר והשר היו מודעים לכך שמזכ"ל האו"ם ומועצת הביטחון לא יכולים להתייחס לדוח עד למועד פרסומו הרשמי, כ"ץ הודיע שהוא מחזיר ארדן להתייעצות מיידית, "בגין ניסיון השתקת דו"ח האו"ם החמור על מעשי האונס ההמוניים שבוצעו על ידי חמאס ועוזריו ב-7 באוקטובר".