סגנית נשיא ארצות הברית קמלה האריס יצאה היום (ראשון) באופן נחרץ נגד מבצע ישראלי ברפיח, ואף הבהירה כי ייתכנו השלכות על היחסים בין המדינות. "היינו ברורים בכך שכל פעולה צבאית ברפיח תהיה טעות גדולה", אמרה האריס בראיון ל-ABC. "הסתכלתי על המפות. אין שום מקום לאנשים האלה ללכת. יש 1.5 מיליון איש שם שהם שם כי אמרו להם ללכת לשם", הוסיפה.
עוד בנושא - סיקור N12
- ביידן דרש מנתניהו להגביר את הסיוע לעזה - ולהימנע מפעולה קרקעית ברפיח
- משבר האמון בין נתניהו לביידן מחריף?
- "ישראל לבדה": השער המצמרר של "האקונומיסט"
בתשובה לשאלה האם יהיו השלכות למבצע ישראלי כזה מבחינת ארה"ב? השיבה האריס: "ניקח את זה צעד אחר צעד". כשהיא נשאלה האם היא שוללת שיהיו השלכות? ענה האריס: "אני לא שוללת דבר". דבריה של סגנית הנשיא, שהם הנחרצים ביותר מצד הממשל האמריקני נגד המבצע המתוכנן ברפיח, מצטרפים לדברים שאמר אתמול מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש לפיהם "יש הסכמה בין-לאומית ברורה שפעולה קרקעית ברפיח תגרום לקטסטרופה הומניטרית".
מזכ"ל האו"ם ביקר במעבר רפיח, ואמר כי "שורה ארוכה של משאיות סיוע חסומות בצד המצרי של הגבול עם רצועת עזה, שבה אנשים מתמודדים עם רעב היא חרפה מוסרית". הוא הוסיף כי "הגיע הזמן שישראל תתן 'התחייבות ברזל' לגישה בלתי מוגבלת לסחורות הומניטריות ברחבי עזה", גוטרש גם קרא להפסקת אש הומניטרית מיידית ולשחרור החטופים מידי חמאס.
מזכ"ל האו"ם אף הבהיר כי הארגון ימשיך לעבוד עם מצרים כדי "לייעל" את זרימת הסיוע לעזה. "מהמעבר הזה אנחנו רואים את שברון הלב ואת חוסר הלב של כל המצב הזה. זה יותר מטראגי, זו חרפה מוסרית".
ביום שישי נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן, כאשר נתניהו הבהיר בפגישה כי ישראל תצא לפעולה ברפיח. בלינקן הביע דאגה מהמצב ההומניטרי ברצועה והזהיר שללא תוכניות ל"יום שאחרי" המלחמה ובצל האפשרות של פעולה ברפיח - ישראל עשויה למצוא את עצמה בבידוד בין-לאומי. שעות ספורות לאחר מכן יצאה המשלחת הישראלית, ובה ראש המוסד דדי ברנע לקטאר.
בבית הלבן התייחסו לאמירה של נתניהו על רפיח ואמרו כי הם "מודאגים מאוד". עוד הדגישו: "פעולה ברפיח תוביל לאסון". בתום הפגישה מסרה מחלקת המדינה האמריקנית הודעה ולפיה בלינקן, הדגיש את "הצורך להגן על אזרחים ולהכניס סיוע נוסף דרך הים והיבשה". מוקדם יותר ערך ישיבה גם עם קבינט המלחמה, שם התייחס אף למגעים לנורמליזציה עם סעודיה והבהיר שהאפשרות עודנה על השולחן, אך תלויה בהמשך המלחמה. שר החוץ האמריקני נפגש בארבע עיניים גם עם השר בני גנץ, מרבית השיחה הוקדשה לפעולה ברפיח ולמאמץ ההומניטרי.