נשיא צרפת עמנואל מקרון השמיע אתמול התבטאות בלתי רגילה, ואמר כי הוא "לא שולל" שליחת חיילים ממדינות המערב לאדמת אוקראינה. הדברים נאמרו במסגרת פסגה מדינית שנערכה בפריז בנוגע למלחמה באוקראינה והמשך הסיוע לקייב, ואמר כי "תבוסה של רוסיה באוקראינה הכרחית לביטחונה ויציבותה של אירופה".
"צרפת תעשה כל מה שנדרש כדי לסייע לאוקראינה", אמר הנשיא הצרפתי, והודיע על הקמת קואליציית מדינות שיספקו לאוקראינה טילים ארוכי-טווח. הוא עצמו הודיע על העברת 40 טילים נוספים מסוג SCALP, שמסייעים לצבא האוקראיני בתקיפת הכוחות הרוסיים בעומק שטח האויב.
מקרון אמר כי בשלב זה "אין קונצנזוס (בקרב מדינות נאט"ו והאיחוד האירופי) על שליחת כוח לוחם רשמי שיפעל על הקרקע" באוקראינה. יחד עם זאת, המשיך מקרון, הדינמיקה עשויה להשתנות ולכן "לא ניתן לשלול אפשרות כזאת". ברוסיה לא נשארו הבוקר חייבים, ובקרמלין אמרו כי לא יהססו לפתוח במלחמה נגד נאט"ו במצב כזה.
הנשיא הצרפתי סירב לחשוף אילו מדינות מביעות כעת עניין עקרוני לשלוח חיילים לאוקראינה, ימים לאחר ציון שנתיים להרחבת הפלישה הרוסית למדינה, ובימים שהיא נראית כמי שידה שוב על התחתונה. גם רוברט פיצו, ראש ממשלת סלובקיה שנחשב כמי שמתנגד להמשך הסיוע של האיחוד האירופי לאוקראינה, אמר כי מספר חברות בנאט"ו ובאיחוד האירופי "שוקלות" לשלוח חיילים לאוקראינה.
שעות לאחר מכן - מקרון סופג ביקורת על אמירותיו מבעלי בריתו בנאט"ו. קנצלר גרמניה אולף שולץ הבהיר היום: "לא יהיו שום חיילים גרמנים על אדמת אוקראינה". פטר סיירטו, שר החוץ של הונגריה, שנחשבת לאחת המתנגדות העיקריות ביבשת להמשך התמיכה באוקראינה, אמר: "לא נשלח חיילים או נשק לאוקראינה, המלחמה הזאת צריכה להסתיים ולא להתרחב". גם ראשי הממשלות של פולין וצ'כיה מיהרו להגיב, והבהירו כי לא שוקלים שליחת חיילים לאוקראינה, וגם בבריטניה ובספרד הבהירו דברים ברוח דומה.
מקרון סופג אש גם מבית, ובמפלגות האופוזיציה הצרפתיות תקפו את דבריו אתמול. "אני לא יודעת אם מישהו מבין את הרצינות של הדברים שלו", אמרה יריבתו הגדולה מרין לה פן. "מקרון משחק כמנהיג במלחמה, אבל אלו החיים של ילדינו שהוא מדבר עליהם בכזו בהירות. זה שלום או במלחמה בארצנו שהוא מדבר עליהם". יריבו של מקרון משמאל, ז'אן לוק מלנשון, כתב ב-X: "מלחמה נגד רוסיה תהיה טירוף הדעת, התגרות של מעצמה גרעינית במעצמה גרעינית אחרת מהווה חוסר אחריות".
בשבועות האחרונים סופגת אוקראינה מכות קשות מרוסיה בשדה הקרב, על רקע היעדר הסיוע האמריקני והמחסור בתחמושת. לאחרונה איבד הצבא האוקראיני את השליטה על אבדייבקה, כפר חשוב במזרח המדינה, ובימים האחרונים מתרבים הדיווחים על התקדמות של הרוסים בכמה גזרות נוספות. הסיבה המרכזית לכך היא הנחיתות היחסית של אוקראינה בתחמושת, בעיקר פגזי ארטילריה, כתוצאה מהמשבר מול הקונגרס בארה"ב.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר השבוע כי הוא מאמין שהקונגרס יאשר את הסיוע בקרוב, אך גם אמר כי אם זה לא יקרה – "מיליוני בני אדם ייהרגו". היעדר התמיכה האמריקנית, בניגוד לעמדת ביידן, מאותת למדינות אירופה כי עליהן להגביר את התמיכה שלהן לאוקראינה, במיוחד על רקע החשש של מדינות רבות כי טראמפ יחזור בשנה הבאה לבית הלבן, בשילוב עם החששות כי רוסיה נערכת לעימות ישיר עם מדינות נאט"ו, בדגש על מדינות מזרח אירופה והמדינות הבלטיות.
על רקע הדברים האלה, אתמול אישרה הונגריה סופית את חברותה של שוודיה בברית נאט"ו. שוודיה תהפוך בקרוב מאוד להיות המדינה ה-32 בברית, לאחר שפינלנד הצטרפה אף היא לאחרונה – והגדילה את הגבול של רוסיה עם נאט"ו ב-1,300 ק"מ.