מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הביע ביקורת עזה בנאומו היום (שלישי) במועצת הביטחון נגד פעולותיה של ישראל בעזה במלחמה נגד החמאס. המזכ"ל טען בנאומו שפעולות הטבח שחמאס ביצע "לא התרחשו בחלל ריק" - וקישר אותן ל"כיבוש החונק שתחתיו נמצאים הפלסטינים במשך 56 שנה", לדבריו.

לטענת גוטרש, הוא "מודאג עמוקות" מ"הפרות ברורות" של הדין ההומניטרי הבין-לאומי. עוד טען כי הסיוע ההומניטרי שישראל אפשרה לו להיכנס לרצועה הוא רק "טיפה בים", וביקר את ההגבלות עליו. "תרעומת פלסטינית אינה יכולה להצדיק את ההתקפות המחרידות של חמאס", טען והוסיף כי ההתקפות הללו "אינן יכולות להצדיק ענישה פלסטינית קיבוצית". לטענתו, בזמן המתקפות של ישראל ברצועה נהרגו "לפחות" 35 חברי צוות של האו"ם.

אלי כהן נואם באו"ם (צילום: reuters)
גינה את דבריו של המזכ"ל, שר החוץ אלי כהן | צילום: reuters

שר החוץ אלי כהן, שהשתתף בדיון במועצת הביטחון וביטל את פגישתו המתוכננת עם מזכ"ל האו"ם בעקבות הדברים, הציג תמונות של ילדים ישראלים שנחטפו בידי מחבלי חמאס. "זה רק כמה מילדים ותינוקות רבים שלא ראו רשע, אבל הפכו לקורבן של רשע", קרא ופנה לגוטרש, "הם חזו בזוועות שאי אפשר לתאר. אדוני המזכ"ל, באיזה עולם אתה חי? בוודאי לא שלנו".

בהמשך כהן השמיע הקלטה של אחד ממחבלי חמאס מתקשר לאביו ואומר לו שהוא "גאה" שרצח 10 יהודים במתקפה. "לא הייתם שם, לא ראיתם את הזוועה", הטיח כהן בגוטרש, "תחשבו על החפים מפשע שרק התעוררו בשבת בבוקר, כל כך הרבה מהם עוד לא הובאו לקבורה. יתגדל ויתקדש שמיה רבא. הטבח הזה ייזכר בהיסטוריה כמעשה נורא משל דאעש, חמאס הם הנאצים החדשים".

גוטרש מגיע לעוטף (צילום: דובר צה''ל)
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש מבקר בגבול עזה, ארכיון | צילום: דובר צה''ל

כהן קרא לעולם לפעול לשחרור החטופים, והזהיר את מדינות המערב: "אתן הבאות בתור, המלחמה הזאת היא מתקפה עלינו. זו לא רק המלחמה של ישראל - אלא של כל העולם החופשי. אני שומע את הקריאות על מידתיות, על הפסקת אש. תגידו לי? מהי תגובה מידתית על רצח תינוקות? על אונס נשים ושרפה שלהן? על עריפת ראשים של ילדים? איך אפשר להסכים להפסקת אש עם מישהו שנשבע לרצוח ולהשמיד את הקיום שלך? איך? התגובה המידתית על טבח 7 באוקטובר היא השמדה מוחלטת של עד אחרון ממחבלי חמאס. זאת לא רק זכותה של ישראל - זאת המחויבות שלה".

 

בעקבות הדברים, שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן הודיע שינקוט בצעדים נגד אנשי מנגנון האו"ם. זמן קצר לאחר הסערה ארדן החליט לסרב לבקשת האשרה לישראל של תת-המזכ"ל, מרטין גריפית', שאחראי לנושאים ההומניטריים. עוד מסר ארדן שבכוונתו לעכב כל בקשת אשרה מצד אנשי צוות האו"ם. הוא טען שבכוונתו לגבש חבילת "המלצות לדרדור יחסי ישראל עם האו"ם" ולהפעיל מנופי לחץ "אגרסיביים" - עד כדי שקילת גירוש אנשי האו"ם מישראל.

הוא התייחס לנושא גם ברשת X (טוויטר לשעבר) והביע תרעומת: "אמירתו של גוטרש כאילו התקפת הטרור הרצחנית של החמאס הנאצי 'לא התרחשה בחלל ריק' אינה אלא הצדקה לטרור ולרצח. מזעזע". ארדן, שהצטרף לביקורת שהשמיע שר החוץ כהן, טען שנאומו של מזכ"ל האו"ם "הוכיח סופית מעל לכל ספק" שגוטרש "מנותק לחלוטין מהמציאות באזורנו" ושהוא "רואה באופן מעוות ובלתי מוסרי את הטבח שביצעו רוצחי החמאס בילדינו". "עצוב שבראש ארגון שקם בעקבות השואה עומד אדם עם דעות כאלה. מחריד", סיכם ארדן.

חבר הקבינט המצומצם, השר בני גנץ, הגיב גם הוא לשערורייה: "ימים שבהם מזכ"ל האו"ם מגבה טרור, הם ימים אפלים לעולם. אין דרך להצדיק טבח באזרחים חפים מפשע. מי שלא יהיה בצד הנכון של ההיסטוריה, יישפט על ידה. מי שנותן הצדקה לטרור, אינו ראוי לדבר בשם העולם".

שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן (צילום: AP)
סערה נרשמה גם בעת נאומו של מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן | צילום: AP

נאומו של גוטרש אינו היה הסערה הפוליטית היחידה הערב שהתרחשה במטה האו"ם. זמן קצר לאחר מכן מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן נאם מעל בימת האו"ם וטען שכל המדינות החברות בארגון צריכות לגנות את המתקפה של חמאס בשביעי באוקטובר "באופן מוחלט וללא סייגים".

בעקבות כך, כמה מדינות בחרו לצאת באמצע נאומו, בהן ירדן וערב הסעודית והמשלחת הפלסטינית. אף על פי כן, מצרים, שלוקחת חלק במאמצים לשחרור החטופים ואירחה אתמול ועידת שלום בשטחה, לא יצאה. מאוחר יותר שר החוץ הסעודי נשאל אם הוא מגנה את חמאס בעקבות האירועים וענה: "אנחנו מגנים כל רצח של חפים מפשע".