היהודים בתפוצות נאלצים להתמודד עם שנאת יהודים וטענות אנטי-ישראליות בכל ימות השנה, אך המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר גרמה לזינוק חד בשיעורי התקריות האנטישמיות - וניסיון הלינץ' ביהודים ובישראלים בדגסטן שברוסיה היווה דוגמה מצמררת לכך. הפגנות אנטי-ישראליות, אלימות פיזית ומילולית, קריקטורות ואווירה מפחידה – כל אלו קורים בתדירות גבוהה יותר. בדקנו ב-N12 - איפה אירעו תקריות אנטישמיות מאז תחילת המלחמה? ואיך בעבר השפיעו המלחמות בארץ על היחס ליהודים ברחבי העולם?

ארצות הברית

האקלים בארצות הברית מושפע מאוד מהנעשה באוניברסיטאות השונות, ובהן נרשמת פעילות אנטי-ישראלית רבה. אוניברסיטאות יוקרתיות רבות ובהן הארוורד, סטנפורד, יו-פן ו-MIT מאפשרות חופש ביטוי נרחב עבור הסטודנטים שמגיע פעמים רבות על חשבון הדאגה לביטחונם האישי והגנה על היהודים מפני גזענות. "להיות סטודנט ישראלי כרגע בארה"ב אומר להרגיש לבד", מספר ל-N12 יובל גור שגר בבוסטון. "לא בגלל שאין ישראלים לידך או בגלל הריחוק מהבית - אלא מתוך האמת המוחלטת שכל מי שמסביבך לא מבין מה אתה עובר".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by StopAntisemitism (@stop_antisemitism)

"כשאתה שומע על חברים מתים ושומע קריאות נגד יהודים או נגדך, נשבר הלב פעמיים", הוא מוסיף. "אנשים שעברת איתם שנים של חברות פתאום מתגלים כאנשים של שנאה ופחד. זה כמו להיות איש שחור באמריקה ולחזות בהפגנה בעד ה-KKK. אנחנו הולכים עם ראש מורם ואנחנו מפיצים חיוביות איפה שאפשר, אבל לחזות באנטישמיות על בסיס יומי - זה מאתגר את החיוך על הפנים שלנו שוב ושוב".

בהתאם, מתחילת המלחמה דווח על יותר מ-170 תקריות אנטישמיות בארצות הברית, ובהן 72 שקשורות לישראל. לפי הליגה נגד השמצה (ה-ADL), מדובר בגידול של כ-54% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by StopAntisemitism (@stop_antisemitism)

בריטניה

מאז שפרצה המלחמה, בבריטניה נרשמו יותר מ-600 תקריות אנטישמיות - כך עולה מנתוני CST, ארגון הביטחון של הקהילה היהודית. בכמה מוקדים - בין היתר בלונדון, במנצ'סטר ובלידס - תושבים מקומיים הורידו פוסטרים של חטופים שנתלו בערים. תושב יהודי בלונדון קיבל הודעה שבה נכתב: "אתם אוהבים את המוות, פחדנים? שחררו את פלסטין".

עוד דווח כי אלמוני נסע ליד בית כנסת וצעק "אללה הוא אכבר" בעיר לידס, במנצ'סטר נאמר לתושב יהודי "יהודים מלוכלכים ומזויינים", ובקבוצת וואטסאפ בית ספרית באחת הערים בבריטניה נכתב: "תחזרו לתאים שלכם, אפים גדולים ומזוינים".

על פי נתוני הליגה נגד השמצה, מפגין פרו-פלסטיני בגלזגו שבסקוטלנד, אמר ליהודים ברחוב: "אל תשכחו לאן הלכתם בשנת 1940. אל תשכחו היכן היו היהודים בשנת 1940".

מודעה אנטישמית בבריטניה (צילום: ארגון הסטודנטים היהודי UJS)
זינוק מדאיג במספר התקריות. מודעה אנטישמית בבריטניה | צילום: ארגון הסטודנטים היהודי UJS

לצד התקריות בערים הבריטיות, בעשרת ימי המלחמה הראשונים ארגון הסטודנטים היהודים בבריטניה ואירלנד UJS פתח קו חם לדיווח על אירועים אנטישמיים בקמפוסים, והתקבלו בו יותר מ-100 פניות של סטודנטים. בין היתר דווח על תליית פוסטרים בקמפוסים שקראו ל"אינתיפאדה עד הניצחון" וכן סימנו מקומות מגורים של סטודנטים יהודים.

צרפת

בצרפת דווח על יותר מ-320 אירועים אנטישמיים מתחילת המלחמה. לפי הליגה נגד השמצה, 588 אירועים דווחו למשטרה, ובעקבות זאת נעצרו 336 בני אדם. בין היתר, נער בן 15 נעצר בסביבת בית כנסת בעיר שטרסבורג כשברשותו סכין. במשרד התפוצות מציינים כי כשהטלפון שלו נבדק, נמצא תיעוד של חיפוש דרכים להשיג נשק.

בעיר ליון רוסס בית כנסת בכתובת "ניצחון לאחינו בעזה". בעיר Ancenis-Saint Géréon מכונית של משפחה יהודיה רוססה בצלב קרס ובגרפיטי "יהודי", ובעיר Moirans תלמיד בן 17 קרא קריאות אנטישמיות ואיים על חייו של תלמיד בבית הספר במהלך שיעור, ולאחר מכן נעצר בידי המשטרה.

רוסיה ובלארוס

הדוגמה המובהקת ביותר למתקפות האנטישמיות ברוסיה התרחשה רק אמש (ראשון), כאשר טיסה שיצאה מנתב"ג הייתה אמורה לנחות בנמל התעופה בדגסטאן שבדרום רוסיה, אזור שבו יש אוכלוסייה מוסלמית ופרו-פלסטינית. הידיעה על נחיתת הטיסה מתל אביב הביאה את ההמון להסתער על נמל התעופה ומסלולי הממראה - ולחפש יהודים וישראלים. למרבה המזל, ניסיון הלינץ' הסתיים ללא נפגעים - לרבות 50 נוסעי המטוס, שהיו כולם בעלי אזרחות זרה.

מהומה בנמל תעופה באזור דגסטן ברוסיה
מהומה בנמל תעופה באזור דגסטן ברוסיה

"ישנה עלייה דרסטית בהיקף השיח האנטישמי ברוסיה, גם בקרב החוגים הלאומניים וגם בקרב שופרות המשטר", אומר ל-N12 ד"ר נתי קנטורוביץ', ראש תחום מידע ומחקר בנתיב, לשעבר "לשכת הקשר" במשרד ראש הממשלה - הארגון שאחראי על הקשר עם יהודים וזכאי חוק השבות במרחב הפוסט-סובייטי. הוא מוסיף כי הנרטיב האנטישמי ברוסיה שואב משני מקורות: "היהודים מואשמים בטיהור אתני דמוי נאצי בעזה - מדובר ברטוריקה שחוזרת על המוטיבים שהיו מקובלים בברית המועצות. מנגד, זו הרחבה של המוטיב שהתפתח מאז תחילת המלחמה באוקראינה".

לצד הקריקטורות שמופצות ברשתות הרוסיות, גם נכתבים גם טורי דעה נחרצים נגד ישראל שבהם משולבים נרטיבים אנטישמיים. כך למשל סוכנות הידיעות ריה השוותה בין צה"ל לבין הוורמאכט הנאצי. נרטיב מרכזי נוסף מנסה "לסכסך" בין אוקראינה לבין ישראל, וטוען כי הנשק של החמאס הגיע מאוקראינה. לצד זאת, מופצת תעמולה אנטישמית נגד יהודים שברחו מרוסיה בתחילת המלחמה נגד אוקראינה, והם מואשמים בנאמנות כפולה ובעצם חוסר נאמנות לרוסיה. ספקולציה נוספת מתייחסת להשלמת טיהורה של אוקראינה מהאוכלוסייה הסלאבית שלה וזאת כדי להעביר אליה את היהודים שיינצלו מהמלחמה בישראל.

קריקטורות אנטישמיות שהופצו במדינות פוסט-סובייטיות
קריקטורות אנטישמיות שהופצו במדינות פוסט-סובייטיות מאז תחילת המלחמה

בבלארוס המוטיבים דומים מאוד לאלה הרוסיים, ולעיתים אף חריפים יותר בשנאה כלפי ישראל ולעם היהודי. "באחת הכתבות אף הוצע להטיל פצצת אטום על ישראל, כי ניצחון החמאס הוא הניצחון של רוסיה ושל בלארוס", הוסיף קנטורוביץ'.

גרמניה

מתחילת המלחמה חלה עלייה של 240% באירועים אנטישמיים בהשוואה לשנה שעברה – כך לפי הליגה נגד השמצה, ה-ADL. ב-91% מהמקרים מדובר באנטישמיות על רקע אנטי-ישראליות. על פי נתוני הליגה נגד השמצה, בברלין נזרק בקבוק מולוטוב לעבר בית כנסת, וכן בנייני מגורים בו מתגוררים יהודים רוססו במגן דוד.

קוסטה ריקה

במדינה התקיימו הפגנות פרו-פלסטיניות שבהן הוצגו סמלים אנטישמיים. בין היתר, שרפו המפגינים דגל ישראל שעליו צויר צלב קרס.

אוקראינה

בית כנסת בעיר ניקולאייב רוסס בגרפיטי אדום.

הולנד

בהפגנה באמסטרדם נשמעו קריאות "מהנהר ועד הים פלסטין תשוחרר", שקוראות להשמדתה של מדינת ישראל.

קולומביה

ברחבת השגרירות הישראלית בבוגוטה רוססה כתובת נאצה אנטישמית שהשוותה בין הציונות לבין הנאציזם, וכללה שימוש בצלב קרס.

פורטוגל

בעיר פורטו הושחת בית כנסת ורוססה עליו הכתובת "Free Palestine".

ספרד

בברצלונה, מפגינים אנטי-ישראלים הגיעו לבית מלון בבעלות ישראלים, קרעו ממנו את דגלי אירופה והחליפו אותם בדגלים פלסטיניים.

לפי נתוני הליגה נגד השמצה, ליד בית הכנסת במדריד רוססה הכתובת "Free Palestine" וכן צויר מגן דוד עם איקס עליו. בעיר מלילה התקיימה הפגנה פרו-פלסטינית שכללה צעדה לעבר בית הכנסת ובה צעקו כי היהודים הם "רוצחים". המשטרה הוזעקה למקום כדי להגן על בית הכנסת.

"הערים מפוצצות בגרפיטי נגד ישראל", אומרת ל-N12 מור תרועה שמתגוררת בברצלונה בשמונה השנים האחרונות. "השמירה על מוסדות יהודים וישראלים תוגברה ופעילות הקהילה שלנו הופסקה עד להודעה חדשה".

אוסטרליה

בסידני התקיימה הפגנה פרו-פלסטינית מחוץ לבית האופרה, ובה נשמעה הקריאה "יהודים לגז".

פולין

בהפגנה אנטי-ישראלית בבירה וורשה, משתתפת החזיקה שלט שבו נכתב "שמרו על ניקיון העולם", ובו תמונה של מגן דוד בפח האשפה.

קוריאה הדרומית

בשלושת השבועות האחרונים התקיימו בסיאול כמה הפגנות פרו-פלסטיניות. רוב המשתתפים בהפגנות הללו היו מוסלמים ולא תושבים מקומיים. "בעיני קוריאני טיפוסי, קוריאנים שמביעים תמיכה מלאה וחד משמעית בצד השני נתפסים כרגע כמשהו לא הגיוני", אומרת ל-N12 יאנה נגייב שחיה על קו ישראל-קוריאה הדרומית - ומדגישה כי במדינה אף התקיימה עצרת תמיכה בישראל ותפילה המונית למען הישראלים שבה השתתפו אלפי בני אדם.

טורקיה

העיתון Yeni Akit פרסם מאמר שקורא לממשלת טורקיה לשלול מהיהודים הטורקים את האזרחות שלהם. גם בעצרת ההמונים באיסטנבול בהשתתפות ארדואן נשמעו קריאות בעד חמאס ונגד ישראל ה"רוצחת".

קנדה

בעיר קלגרי אדם זרק ביצים לעבר אנדרטה לזכר קורבנות השואה, בעודו צועק קריאות אנטישמיות.

שווייץ

יותר מ-100 תקריות אנטישמיות נרשמו במדינה מתחילת המלחמה, כך לפי פדרציית הקהילות היהודיות בשוויץ FSCI. על פי נתוני הליגה נגד השמצה, במהלך הפגנה אנטי ישראלית בעיר ז'נבה נשמעה הקריאה האנטישמית "חייבר חייבר, יא יהוד, צבאו של מוחמד חזר".

דרום אפריקה

האנטישמיות בדרום אפריקה שואבת הרבה ממדיניות האפרטהייד, שהונהגה בדרום אפריקה עד אמצע שנות ה-90 ובמסגרתה התקיימה אפליה ממסדית של בעלי עור שחום. אזרחים בדרום אפריקה, כמו גם במדינות אחרות בעולם, נוטים להשוות את המדיניות הזו לסכסוך הישראלי-פלסטיני, וכך יוצרים עיוות של המציאות במזרח התיכון.

"אנשים שיושבים לצידי בהרצאות או שאני אוכל איתם ארוחת צוהריים מפרסמים תעמולה מוטה", אומר ל-N12 מתיו קימלמן, סטודנט מיוהנסבורג שמשתתף בתוכנית הבינלאומית אמרסון של Stand With Us שעוסקת בחינוך אודות ישראל. "איך אני אמור להרגיש בטוח בקמפוס בידיעה שהם בעד הכאב שלנו?".

"קוראים לי גזענית", מוסיפה קיילה דיאמונד, שלומדת בדרום אפריקה. "אני נגעלת לחיות במדינה שממשלתה תומכת בחמאס באופן גלוי. אך למרות הבלגן שבו אנחנו חיים - מעולם לא הייתי גאה יותר להיות יהודיה".

יוון

בסלוניקי, ציור קיר באנדרטה לזכר השואה הושחת עם המילים "יהודי=נאצי" וכתובת Free Palestine.

ניקרגואה

קברים ומנורות בבית העלמין היהודי הושחתו בסמלים נאצים ופרו-פלסטיניים

אוסטריה

יותר מ-75 תקריות אנטישמיות נרשמו בווינה מאז תחילת המלחמה. על פי דו"ח של מרכז מעקב האנטישמיות של הקהילה היהודית בווינה, מדובר בעלייה של כ-300% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. במשרד התפוצות מציינים כי היעדים הבולטים של התקריות היו בתי כנסת, בתי ספר וחנויות יהודיות.

על פי הנתונים של הליגה נגד השמצה, לבית הכנסת בווינה הגיעו שני אנשים שקרעו את דגל ישראל מהכניסה לבית הכנסת, כאשר אחת מהם עושה בידיה חיקוי של יריות מרובה.

צ'ילה

על בית הכנסת בעיר קונספסיון רוססו כתובות "Free Palestine" וכן "הפילו את הציונות".

טוניסיה

מפגינים אנטי ישראלים הציתו בית כנסת במחוז גבז.