בעשור האחרון נרשמו הפרות חמורות של זכויות אדם ברחבי העולם - רוסיה פלשה וביצעה פשעי מלחמה באוקראינה, בסין הקימו מחנות ריכוז לבני המיעוט האויגורי, הצבא במינאמר ביצע טיהור אתני של בני הרוהינגה והשלטון הדיקטטורי של קים ג'ונג-און בצפון קוריאה מונע מהאוכלוסייה גם את החירויות הבסיסיות ביותר - אך כל אלו לא הפריעו לעצרת הכללית של האו"ם להתמקד דווקא בישראל. נתוני ההצבעה משמונה השנים האחרונות חושפים את האפליה - מאז 2015 ספגה ישראל לא פחות מ-141 גינויים, יותר מכל שאר מדינות העולם גם יחד.

 

 

 

 

 

מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל" אימצה האספה הכללית של האו"ם שמונה החלטות נוספות המתמקדות ומגנות את ישראל. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר שהזוועות שביצע החמאס "לא התרחשו בחלל ריק", ושעל ישראל לחדול מ"ההפרות הברורות של החוק ההומניטרי הבין-לאומי". "נציגי האו"ם מוטים מאוד נגד ישראל - אלו היו חודשיים מאכזבים מאוד", הסביר הלל נוייר, מנכ"ל ארגון UN WATCH שמנטר את פעילות האו"ם.

ביטוי נוסף לשבר בין ישראל לאו"ם הוא היחס לו זוכה המדינה במועצת זכויות האדם, גוף שהוקם באו"ם במיוחד כדי לפקח ולשמור על זכויות האדם ברחבי העולם. ישראל היא המדינה שזכתה להכי הרבה גינויים מהמועצה, והיא המדינה היחידה שמוקדש לה סעיף מיוחד בסדר היום של המועצה.

"אין שום מדינה שהתקרבה לשיא המפוקפק של ישראל בכמות הגינויים של מועצת זכויות האדם", מסביר ד"ר ירון סלמן, מומחה ליחסים בין-לאומיים. "לא פעם ולא פעמיים ישראל מוצאת את עצמה עומדת בפני החלטות גינוי של מדינות שבעצמן בעלות רקורד מפוקפק של שמירה על זכויות אדם, והן מובילות את הקו הלעומתי נגד ישראל".

 

 

 

 

"היחס שישראל מקבלת באו"ם יוצא דופן ביחס למדינות אחרות - היא המדינה המופלית ביותר לרעה באו"ם ובמוסדותיו העיקריים", טוען סלמן. נוייר מוסיף: "ההטיה נגד ישראל ברורה וקיצונית - אין שום מדינה אחרת שמקבלת יחס כזה. זה אבסורדי".

נוייר וסלמן טוענים שיש כמה סיבות ליחס המפלה לו זוכה ישראל. נוייר מסביר: "גורם אחד להטיה נגד ישראל הוא האנטישמיות החדשה - ישראל היא ה'יהודי' בין המדינות, ובימינו זו הדרך שבה האנטישמיות באה לידי ביטוי".

לצד זאת, לטענתם יש גם סיבות רציונליות יותר להטיה נגד ישראל, הקשורות למבנה של האו"ם: "יותר מ-100 מהמדינות שחברות באו"ם הן מוסלמיות או דיקטטוריות, וזה אומר רוב אוטומטי נגד ישראל", אומר סלמן, ונוייר מוסיף: "יש 56 מדינות מוסלמיות מתוך 193 מדינות חברות, והן מגייסות את שאר הקולות באמצעות השליטה שלהן בנפט ובאמצעות העושר שלהן, לצד הפחד של מדינות אחרות מטרור אם יצביעו בעד ישראל".