ישראל סייעה לתדלק את הקמפיין של אזרבייג'אן לכיבוש מחדש של נגורנו קרבאך, וסיפקה לה נשק התקפי, שעזר לה בכיבוש המובלעת הארמנית, כך מדווחת הבוקר (חמישי) סוכנות הידיעות AP מפי גורמים רשמיים ומומחים. לפי הדיווח, לפחות שש טיסות מטען, החשודות כאספקת נשק, יצאו מבסיס חיל האוויר בעובדה בישראל לאזרבייג'אן בין 1 בספטמבר ל-17 בספטמבר, ימים לפני פרוץ המבצע.
שבועות ספורים לפני שאזרבייג'אן פתחה במבצע הצבאי, שהוביל למנוסה המונית של כמאה אלף מאוכלוסייה הארמנית, יותר מ-80% מתושבי המובלעת, החלו המטוסים לנוע בין שדות התעופה של שתי המדינות. זאת, על אף שממשלות שונות ממדינות במערב קראו לקיים שיחות פיוס - כך על פי נתוני מעקב טיסות ודיפלומטים ארמנים.
הלחימה בנגורנו קרבאך - סיקור N12
- ארמניה מהדקת יחסיה עם איראן
- כך השתלטה אזרבייג'אן על נגורנו קרבאך
- בחסות המנוסה: מאות נהרגו ונפצעו בנגורנו קרבאך
- הנשק הישראלי שהכריע את העימות בין ארמניה ואזרבייג'אן
הטיסות הטרידו פקידים ארמנים בירוואן, שנזהרו זה מכבר מהברית האסטרטגית בין ישראל ואזרבייג'אן, ושפכו אור על האינטרסים הלאומיים של ישראל באזור. "מבחינתנו, זה חשש גדול שנשק ישראלי יורה לעבר אנשינו", אמר ארמן אקופיאן, שגריר ארמניה בישראל. "אני לא רואה סיבה שבגינה ישראל לא תהיה לפחות בפוזיציה של הבעת מעט דאגה כלפי גורלם של אנשים שגורשו ממולדתם", אמר ל-AP.
latest footage from Stepanakert's central square pic.twitter.com/x8CKf366HJ
— Hov Nazaretyan (@HovhanNaz) October 1, 2023
המתקפה האזרבייג'נית הרגה יותר מ-200 ארמנים במובלעת, רובם המכריע לוחמים וכ-200 חיילים אזרבייג'נים, כך לפי גורמים רשמיים. היא כללה ארטילריה כבדה, משגרי רקטות ומזל"טים - שסופקו בעיקר על ידי ישראל וטורקיה. בעוד אזרבייג'ן התחייבה "לכבד את זכויותיהם של הארמנים", ארמניה כינתה את ההתקפה והשלכותיה טיהור אתני.
הקרבות האחרונים באיזור היו בין צבא אזרבייג'אן ובין הצבא של רפובליקת ארצאך הבדלנית, שהתנהלה באופן אוטונומי יחסית והייתה בקשר הדוק למדינת ארמניה, ולא נגד הצבא הארמני. בממשלת ארמניה הבהירו במהלך המבצע כי הם מהווים צד בעימות.