עם תחילת מתקפת הפתע הרצחנית שביצעו מחבלי חמאס ביישובי העוטף, העולם הערבי נשא עיניים למלחמה בעזה והביע שמחה. מלכת ירדן ראניה אומנם פקפקה בממדי הטבח, אך היא לא לבד. בקהיר וברבת עמון אימצו את הנרטיב הפלסטיני וממשיכים לפזר גינויים נגד ישראל . לצד זאת, יש גם התבטאויות חריגות בנוף - מפי אנשים שמותחים ביקורת נגד חמאס.

מצרים

נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי ביקר ביום רביעי בדיביזיה הרביעית של הארמייה השלישית, שפרושה בסואץ - במסגרת אירועי 50 שנה למלחמת יום הכיפורים וצפה במפגן צבאי. בטון שקול, הוא אמר לאנשי הצבא: "יש לך צבא כדי להגן על עצמך ועל המדינה שלך. עליך להתמודד עם המצב בתבונה ולהיאזר בסבלנות".

א-סיסי הגיע לצפות במפגן צבאי בסואץ
א-סיסי הגיע לצפות במפגן צבאי בסואץ

למרות שמאז שהנשיא א-סיסי החל את כהונתו, השלטון במדינה פועל כדי למנוע מחאות במטרה לשים כץ לטלטלות של "האביב הערבי" - בימי שישי האחרונים אלפי מצרים נענו לקריאות ברשתות. זה היה מתוכנן ולא ספונטני, מחאה מאורגנת שנועדה להפגין סולידריות עם עזה.

בצל הניסיונות של פלסטינים מעזה להגר למצרים, הנשיא א-סיסי התבטא בשבוע שעבר כדי להוריד את האפשרות הזו מהשולחן ולמנוע מתפוח האדמה הלוהט להתגלגל לשטחו, בחצי האי סיני. אחרי הפגישה שקיים השבוע עם מקרון, טען א-סיסי כי "הגירה מהרצועה לשטח מצרים היא מסוכנת ביותר" ואף אותת לישראל כי עליה למנוע כניסה קרקעית לרצועה, לדבריו.

מעבר גבול רפיח עזה מצרים (צילום: Mahmoud Khaled, getty images)
מעבר גבול רפיח | נשיא מצרים א-סיסי: "הגירה מהרצועה לשטח מצרים היא מסוכנת ביותר" | צילום: Mahmoud Khaled, getty images

ירדן

כשמקשיבים למנגינה שמגיעה מבירת עמון בימים אלו, שומעים טון תקיף, ביקורתי ועוין כלפי ישראל - שמושפע מהעובדה שחלק ניכר מהאוכלוסייה במדינה היא פלסטינית, ויש מי שבוחר שם להביע הזדהות עם חמאס - למרות מעשי הטבח הנוראיים.

כבר בתחילת המלחמה, התקיימו מחאות בכמה ערים בירדן, כולל מול שגרירות ישראל בעמאן וגויות הביטחון הירדניים מצאו את עצמם נאבקים מול המפגינים, מנסים למנוע מהם להתקרב לגדר ומשתמשים באמצעים לפיזור הפגנות.

ברבת עמון פועלים גם במישור הדיפלומטי, בניסיון לעצור את ההסלמה בעזה. הפסגה המרובעת שתוכננה להתקיים שם, בהשתתפות נשיא ארה"ב ביידן - בוטלה בשל הפיצוץ בבית החולים בעזה. אלא שהמלך עבדאללה השני השתתף ב"פסגת השלום" בקהיר ובה אמר כי "המנהיגים בישראל חייבים להבין שפתרונות צבאיים לא יעבדו ויביאו ליותר קיצוניות ואלימות. חייהם של הפלסטינים יקרים לא פחות משל הישראליים".

"חשוב לזכור שכל העולם הערבי פועל בתוך תאי תהודה", אמר ד"ר הראל חורב, מומחה לפלסטינים במרכז משה דיין של אוניברסיטת ת"א, ל-N12. "למרות האינטרנט, הרשתות החברתיות ועומס תחנות הטלוויזיה שיש היום - העולם מתנהל בסוג של תאים סגורים של ידע, מחשבות ודעות, וזה לא במקרה שהוא מתנהג ככה".

מלך ירדן עבדאללה (צילום: AP)
מלך ירדן עבדאללה, ארכיון | צילום: AP

"הם שומעים דעות מסוימת, כולל שקרים שמהדדים את אמונת היסוד של העולם הערבי, ולא רוצים לשמוע דברים ששוברים להם את תפיסת העולם", הוא הוסיף.

"הם לא רוצים לצאת מאזור הנוחות שלהם, גידלו אותם על ברכי התפיסה שישראל כוח מרושע וקולינאלי, שמקומו לא פה ושיהודים לא שייכים למזרח התיכון", טען ד"ר חורב. "העולם הערבי לא מוכן להתנתק משנאת ישראל ומתבסס על תקשורת עוינת".

סעודיה

המלחמה בעזה הגיעה בעת קריטית לישראל ולסעודיה, כשיש מי שהיה סבור ששתי המדינות היו קרובות יותר מתמיד להסכם נורמליזציה. כעת, בריאד חוששים שחמאס יזכה לפופולריות באזור שעלולה לפגוע במהלכים שהתקדמו.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (צילום: Saudi Arabia/Anadolu Agency via Getty Images)
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, ארכיון | צילום: Saudi Arabia/Anadolu Agency via Getty Images

מצד אחד, הפרשנים בסעודיה לא חוסכים ביקורת מישראל ויש שם מי שמפנה אצבע מאשימה לממשלת הימין של נתניהו, ששגה לדבריהם בתפיסה שלפיה "הסוגיה הפלסטינית תישכח" וניתן להמשיך ב"כיבוש".

אך במקביל לרטוריקה שמיטיבה עם הפלסטינים, ניתן למצוא גם פרשנויות שמנסות לדחוק את חמאס לפינה. כך לדוגמה, הפובליציסט הסעודי הבולט, טארק אל-חומייד, פרסם מאמר ביקורתי בעיתון א-שרק אל-אוסט שבו פנה ישירות לסינוואר: "האם אתה מנהיג או טרוריסט? האם תגאל את עזה ואת הסוגיה הפלסטינית או שאתה מוכן להקריב אותן עד טיפת הדם האחרונה?".

העיתונאי הסעודי טארק אל-חומייד במסר לסינוואר
העיתונאי הסעודי טארק אל-חומייד במסר לסינוואר

"היום עדיף שאתה תגן, יחיא, על עזה ותושביה ולא על עיר ערבית אחרת. כשאתה חיסלת את חלק מאנשי חמאס ואת אל-קסאם, נאמר שזה מאבק על השפעה", הוא המשיך. "האם אתה תוכיח היום שהמטרה שלך היא הסוגיה הפלסטינית ולא ההשפעה ותעזוב את עזה כדי למנוע שפיכות דמים?".

איחוד האמירויות

באיחוד האמירויות היו שותפים להצהרת הגינוי המשותפת שהוציאו אתמול שרי החוץ של מדינות ערב, כמעט שבוע אחרי הפסגה שהתקיימה בקהיר. אולם, השיח' מוחמד בן זאיד היה המנהיג הערבי הראשון ששוחח עם הנשיא יצחק הרצוג מאז תחילת המלחמה.

יום אחרי המתקפה הרצחנית של חמאס, איחוד האמירויות גינתה את הפלישה של ארגון הטרור לשטח ישראל: "המתקפה של חמאס - הסלמה חמורה. נחרדים מהדיווחים שלפיהם ישראלים נחטפו כבני ערובה מבתיהם. אזרחים משני הצדדים חייבים לקבל הגנה מלאה".

קטאר

קטאר אומנם נחשבת כמתווכת משמעותית בין ישראל לחמאס, אך לא ניתן להתעלם מכך שהיא מתפקדת כסוכנת שמהדהדת את הנרטיב הפלסטיני והסנטימנט שהיא מקבעת - הזדהות עם עזה.

כך למשל, ראש הממשלה ושר החוץ הקטארי, מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני, האשים: "מגנים כל פגיעה באזרחים, ללא קשר לאזרחותם ואת מדיניות הענישה הקולקטיבית כלפי רצועת עזה. מספר הילדים שנהרגו בעזה עולה על מספר הילדים שנהרגו באוקראינה, אבל לא ראינו את אותה תגובה".

בינתיים, ערוץ אל-ג'זירה הקטארי שמהווה שופר מרכזי של חמאס ממשיך להלבין את המתקפה ולשרת את האינטרסים של ארגון הטרור, גם כשהם מלווים בשקרים. "מבחינתם יש רק קורבן אחד ואלו הפלסטינים, הם לא רוצים לשמוע משהו אחר", סיכם ד"ר חורב. "זו תרבות נרחבת מאוד של פייק ניוז, אנטישמיות וקורבן יחיד".