בסקיי ניוז ערכו היום (רביעי) ראיון עם ד"ר לרפונג סייד, בכיר במו"מ לשחרור החטופים התאילנדים, ושאלו אותו על ההליך. סייד סיפק תשובות אנטי-ישראליות מובהקות ומעוררות מחלוקת, כשבין היתר הכחיש שחמאס רצה להרוג אזרחים, טען כי החטופים הוחזקו כמו שצריך וע"פ חוקי הקוראן, ואף הגדיל לעשות והצדיק את החטיפות של חמאס לצרכי מיקוח.
ישראל במלחמה - סיקור N12
- ההסכמה בישראל לגבי עסקת החטופים – והמחלוקת לגבי ההמשך
- דיווח: הקריטריונים לחטופים שיוחזרו בעסקאות הבאות
- עצורות ערביות אזרחיות ישראל מסרבות להיכלל בעסקה עם חמאס
בתחילתו של הראיון, סייד נשאל על החוויות ששמע מהחטופים התאילנדים ששוחררו, והשיב: "לא דיברתי איתם, אבל הם כולם סיפרו לבני משפחותיהם שהם טופלו כראוי - ניתנו להם מחסה, בגדים, אוכל, מים ועזרה נפשית". עוד אמר: "חמאס אמר לי שהם אסירי מלחמה. הם ברובם הוחזקו במנהרות וחלקם במחנות פליטים ובבתים". סייד הוסיף שלדעתו, חמאס לא התייחס לתאילנדים בצורה שונה מזו שבה התייחס לישראלים. "אני חושב שהחמאס שמר על אותו הסטנדרט כי הוא שומר על חוקי האסלאם, במיוחד על שמירת ילדים".
המראיינת, קורדליה לינץ׳ מסקיי ניוז, הקשתה ושאלה אותו כיצד הוא וקבוצת המו"מ בה הוא לוקח חלק יכולים להיות כה בטוחים שחמאס התייחס בצורה טובה לתאילנדים החטופים. הוא ענה: "חמאס דיבר עם הקבוצה שלנו 5 פעמים, כנציגים של הממשל התאילנדי וכמנהיגי המוסלמים השיעים במדינה. הוא הבטיח בכל שיחה שהאזרחים התאילנדים נתפסו כשבויי מלחמה ושהוא יפעל לפי חוקי הקוראן - אז אני בוטח בכך שהוא עשה זאת. אפשר לראות בסרטונים שלאזרחים ששוחררו היה קשר טוב עם פעילי החמאס".
לינץ׳ הוסיפה ושאלה האם תשובותיו הן כאלו בעקבות עסקה שעשה עם חמאס -"הם ישחררו שבויים תאילנדים ואתם תגידו שהתייחסו אליהם טוב". סייד הכחיש ואמר שמצד חמאס לא היו בקשות בתמורה לשחרור האזרחים התאילנדים, אלא רק נאמר שהם ישוחררו כשתהיה הפסקת אש. לינץ׳ הציבה בפניו את העובדה שחמאס הרג לפחות 39 אזרחים תאילנדים, אך תשובתו הייתה: "זה בטוח. אבל אנחנו לא יודעים איך - זו מלחמה".
עוד עימתה אותו לינץ׳ עם העובדה הבלתי מעורערת שמשפחות נרצחו בידי חמאס ב-7 באוקטובר. סייד ענה תשובה מעוררת מחלוקת: "לחלוטין, זו מלחמה - היו הריגות משני הצדדים. העניין העיקרי הוא שחמאס עשה את זה היא כדי לקחת שבויים ולהשתמש בהם בעסקאות על מנת לשחרר איתם אסירים. לפי חמאס, הם רצו להרוג רק חיילים ישראלים, לא אזרחים".
בשלב זה, לינץ׳ שאלה את סייד האם הוא מגלה סימפטיה לסיבה שחמאס ביצע את פשעיו. סייד השיב: "אני מגלה סימפטיה לעם הפלסטיני. לאחר עוד ועוד מלחמות בהן אדמות נלקחו מהם עד שהם הפכו לפליטים ואזרחים סוג ב׳. אתה לא חייב להיות מוסלמי כדי לגלות סימפטיה לפלסטינים". עוד הוסיף: "הלכנו לשם לנהל משא ומתן כאנשים רגילים, לא כפוליטיקאים. חמאס ראה אותנו כמוסלמים, וזו הסיבה לכך שהחליט על השחרור. הוא הבטיח שאם תהיה הפסקת אש התאילנדים ישוחררו בפעימה הראשונה. עכשיו ניתן לראות שזה קורה, בהשוואה ל-20 שבויים אחרים בעלי אזרחויות שונות".
עוד שאלה לינץ׳ את סייד על מעורבות איראן בנושא, ועל כמה היא הייתה משמעותית בתהליך. סייד, שביקר באיראן יחד עם קבוצה קטנה על מנת לנהל את השיחות, ענה: "אני רוצה להודות לאיראן - גם לממשלה וגם לאנשים שתמכו במשא ומתן עם חמאס. הם יודעים שלתאילנד יש קשרים טובים עם העולם האסלאמי. דיברנו עם בכירים באיראן, כשהבכיר שבהם הורה לשר החוץ האיראני לנהל משא ומתן עם חמאס כדי לעזור לנו".
כשנשאל על שאר החטופים שעדיין מוחזקים בשבי חמאס ועל דעתו לגבי מועד שחרורם, אמר שהוא מקווה שזה יקרה בימים הקרובים אך גם בחר להעביר מסר: "חמאס רוצה שהעם התאילנדי והרשויות במדינה ישמעו את זה - אזור הגבול הוא אזור מלחמה וזהו זמן מלחמה. הוא מחשיב כל פועל שעובד שם כעובד אצל ׳פורעי החוק׳. בעת המתקפה, חמאס אמר שלא היה לו זמן להסתכל על האזרחויות והדרכונים של אלו שנחטפו, אבל הוא אמר שזה בסדר לעבוד בחלקים אחרים של ישראל".
לבסוף, נשאל סייד האם נעשה צדק עם חמאס כשהוא הצליח לקחת בני ערובה מישראל. סייד השיב תשובה נחרצת: "כן, כי יש יותר מ-6,000 פלסטינים שנכלאו בעבר ומשפחותיהן לא יכולות לבקר אותם. העולם לא שומע את הבכי שלהם, וזו הסיבה שחמאס היה חייב לעשות את זה – כדי להסב את תשומת ליבו של העולם לטיפול של ישראל באסירים הפלסטינים". הוא הוסיף שלפי דעתו, משיחות שערך עם הלשכה המדינית של חמאס, הוא לא חושב שכל החטופים ישוחררו בבת אחת: "חמאס רוצה לנהל עוד משא ומתן ולהשיג שינוי עבור אזרחי עזה".