בצעד דרמטי, הודיע אתמול (שלישי) משרד החוץ הסיני על פיטוריו והדחתו של שר החוץ צ'ין גאנג, והחלפתו בוונג יי, שר החוץ לשעבר ומי שנחשב לדיפלומט הבכיר ביותר בבייג'ינג. הצעד מגיע לאחר שבועות ממושכים שבהם צ'ין נעדר מהזירה הציבורית, והיעלמותו גררה גל נרחב של שמועות ודיווחים סותרים.

לפני כחמישה שבועות נפגש צ'ין גאנג עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן, במסגרת ביקורו החשוב בבייג'ינג. במקביל לפגישה עם צ'ין, נפגש בלינקן גם עם וונג והנשיא שי ג'ינפינג. למרות שהפגישה באותו יום תועדה והופצה בכל כלי התקשורת המרכזיים בעולם – כיום קשה למצוא לה זכר.

שר החוץ הסיני החדש-ישן, וונג יי (צילום: רויטרס)
שר החוץ הסיני החדש-ישן, וונג יי | צילום: רויטרס

האתר הרשמי של משרד החוץ הסיני מחק כל זכר ואזכור לכל פעילות של שר החוץ המודח במהלך שבעת החודשים שלו בתפקיד. הוא מונה בתחילת ינואר, במקומו של וונג יי – שכיהן כשר החוץ במהלך השנים 2022-2013. כעת, בהחלטה מהירה, החליטו בבייג'ינג להחזיר את וונג לתפקיד, לאחר שבמהלך השבועות האחרונים נאלץ להחליף את צ'ין הנעדר בתפקידו.

שבועיים אחרי פגישתו של צ'ין גאנג עם בלינקן בבייג'ינג ב-18 ביוני, נערכה פסגת ASEAN (מנהיגי מדינות דרום-מזרח אסיה) בג'קרטה, אינדונזיה. אז הודיעו במשרד החוץ הסיני כי צ'ין ייעדר ממנו בשל "בעיות בריאותיות", ומאז לא נמסרו כל הודעות ופרטים רשמיים בעניינו. וונג נשלח להחליף אותו – ומאז הוא משמש כשר החוץ בפועל.

גל שמועות וספקולציות

זמן קצר לאחר היעלמותו של צ'ין נפוצו שמועות נרחבות בנוגע לגורלו. אחת השמועות הייתה שהוא נעדר משום שניהל רומן אסור מחוץ לנישואים עם עיתונאית סינית בכירה. הסיפור קיבל תאוצה לאחר שאותה עיתונאית, שגם לא נראתה מאז, פרסמה תמונה שלה במהלך ראיון עימו.

שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן עם השר המודח צ'ין (צילום: רויטרס)
שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן עם השר המודח צ'ין | צילום: רויטרס

למרות מה שמסתמן כאירוע צהוב ומסקרן במיוחד, מומחים שונים לסין אמרו לעיתון הבריטי "גרדיאן" שלא סביר בכלל שבשל אירוע רומנטי ייעלם ויודח שר חוץ מכהן. במקום הסיפור הזה, עולות ספקולציות שונות בנוגע למאבקי כוח ופוליטיקה פנימית במסדרונות משרד החוץ הסיני.

צ'ין גאנג נחשב כמינוי אישי וישיר של הנשיא שי ג'ינפינג, שהגיע לאחר עשור בתפקיד של וונג יי. על פי כל ההערכות, עם מינויו בינואר גבר צ'ין על שורה גדולה של מועמדים מנוסים ומתאימים יותר לתפקיד, ככל הנראה על רקע קשריו עם הנשיא החזק. הטענה המרכזית כעת היא שבמהלך חצי השנה שכיהן בתפקיד, לא הסתדר עם צ'ין עם אנשי משרד החוץ. יתרה מכך, ייתכן שפעילותו כשר החוץ אף יצרה מתיחות אישית ישירה עם וונג עצמו, שנחשב לאחת הדמויות החזקות ביותר בבייג'ינג.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)
נשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: רויטרס

למרות שבבייג'ינג ביקשו לשים סוף לשמועות והדיחו רשמית את שר החוץ, מסתמן כי הסיפור עדיין רחוק מאוד מסיום. מינויו של וונג נועד בראש ובראשונה לסיים מבוכה ומשברים שהתעוררו בשל העובדה ששר החוץ לא נוכח ולא מתפקד, אבל עדיין לא ברור מה מצבו ומה עלה בגורלו.