המלחמה הימית בין רוסיה ואוקראינה עלתה במהלך סוף השבוע שלב, בעקבות שתי תקיפות מוצלחות של קייב נגד ספינות רוסיות גדולות וחשובות בים השחור. בעקבות התקיפות, הודיעו באוקראינה כי שישה נמלים אזרחיים חשובים של רוסיה באזור קרסנודאר בים השחור יהפכו למטרות לגיטימיות, ומאיימים לפגוע בספינות אזרחיות שצפויות לעגון שם במסגרת פעילות מסחרית עם רוסיה.

הרשות הימית באוקראינה הודיעה אתמול (שבת) כי ששת הנמלים של טמאן, אנאפה, נובורוסיסק, גלנדז'יק, טואפסה וסוצ'י יהפכו מיידית ל"אזור בסיכון מלחמתי". במסגרת האזהרה קראו האוקראינים לכל הספינות האזרחיות שצפויות להגיע לנמלים האלה לעזוב את האזור, ולא להסתכן בפגיעה על ידי כלי שיט בלתי מאוישים.

בלילה שבין חמישי לשישי פגעו האוקראינים, במבצע משותף לשירות הביטחון הכללי והצי האוקראיני, בספינת המלחמה הרוסית Olenegorsky Gornyak באמצעות כלי שיט בלתי מאויש בנמל נובורוסיסק, אחד מהנמלים החשובים של צי הים השחור בצבא רוסיה. בתקיפה דומה, שוב באמצעות כשב"ם, פגעה אתמול אוקראינה לפנות בוקר במכלית הנפט הרוסית SIG, הנתונה לסנקציות אמריקניות בעקבות אספקת נפט לסוריה, סמוך למצר קרץ'.

 הפגיעה האוקראינית בספינת המלחמה אולנגורסקי גורניאק

 

האיום האוקראיני בעקבות התקיפות המוצלחות מבקש להכניס את פעילות הסחר הימית של רוסיה בים השחור למעגל המלחמה – ככל הנראה בתגובה על הניסיונות של רוסיה להוציא את אוקראינה ממעגל יצוא התבואה העולמי. ב-18 ביולי הודיעה רוסיה באופן חד-צדדי על ביטול ההסכם ליצוא התבואה מהים השחור – אחד ההסכמים היחידים שהצליחו גורמים בין-לאומיים לגבש בזמן המלחמה בין קייב למוסקווה. עזיבת ההסכם לוותה בהפצצות כבדות על מתקני התבואה האוקראיניים, והשמדת יותר מ-200 אלף טון דגנים במהלך השבועיים האחרונים.

המהלכים לחיסול יכולתה של אוקראינה לייצא תבואה הגיעו במקביל לפסגה מדינית מיוחדת שערך פוטין בסנט פטרסבורג, שבה אירח רבים ממנהיגי מדינות אפריקה. הכינוס המיוחד אותת על כוונתו של פוטין להפוך לכמו מונופול בתחום יצוא התבואה, ואף הצהיר כי יספק עשרות אלפי טונות בחינם לשש מדינות ביבשת. על רקע ההתפתחויות הללו הגיע אמש האיום של קייב – שמבהיר: גם אנחנו מסוגלים להשבית את הפעילות הכלכלית של האויב, כפי שהוא מעוניין לעשות לנו.

במקביל, במשרד החוץ הרוסי איימו אתמול כי המתקפות האחרונות של אוקראינה נגד ספינות רוסיות "לא יישארו ללא תגובה". כבר אתמול בערב שיגרה רוסיה מטח טילים לעבר ערי אוקראינה, כולל טילים ששוגרו משטחה של בלארוס, וזלנסקי הודיע שמתקן לעירוי דם הופצץ בעיר קופיאנסק במחוז חארקוב, עם לפחות כמה הרוגים ופצועים. גם במהלך הלילה בוצעה מתקפה נרחבת - הבוקר הודיע חיל האוויר של אוקראינה שהפיל 30 טילי שיוט ואת כל 27 המל"טים האיראניים ששיגר צבא רוסיה.

אתמול החלה בג'דה שבערב הסעודית פסגת שלום בהשתתפות יועצים לביטחון לאומי מ-42 מדינות, כולל סין, ארה"ב, ברזיל והודו. רבות מהמדינות הן כאלו שעד היום העדיפו להימנע מהבעת עמדה מדינית ברורה וחד-משמעית במלחמה, ואילו רוסיה עצמה כלל לא הוזמה לפסגה שנערכת ביוזמת יורש העצר מוחמד בן סלמאן. מטרת הפסגה נועדה בראש ובראשונה להביא להסכמה עולמית על כמה נקודות מרכזיות – כהכנה לשיחות מתקדמות יותר להפסקת הלחימה, שעשויות להתקיים כבר בחודש הסתיו הקרובים.

לוחמי צבא אוקראינה במתקפת הנגד (צילום: רויטרס)
לוחמי צבא אוקראינה במתקפת הנגד | צילום: רויטרס

על פי דיווח בעיתון וול סטריט ג'ורנל, בתום היום הראשון לפסגה קיימת הסכמה נרחבת בין הנציגים המשתתפים כי כל מתווה לסיום המלחמה צפוי לקרוא לכיבוד הריבונות האוקראינית על השטחים הכבושים. רבות מהמדינות המשתתפות, כולל סין, הסכימו לקיים פסגה נוספת בדרג דומה כבר בשבועות הקרובים. למרות זאת, אין שום אינדיקציה שפוטין יסכים למתווה שיכלול פרידה מהשטחים שהוא הגדיר באופן רשמי כחלק מהפדרציה הרוסית.