הדאגה והבהלה בקרב מדינות המערב גוברות ביממות האחרונות בעקבות ההפיכה הצבאית בניז'ר שבאפריקה. הלילה (בין רביעי לחמישי) הורו ממשלות ארה"ב ובריטניה, אחרי צרפת וגרמניה, לפנות חלק ניכר מעובדי השגרירות ובני משפחותיהם שנמצאים בניאמיי, בירת ניז'ר. הפינויים מנומקים בחשש מערעור היציבות הביטחונית, וברקע כל זה – גם חשש מהגברת מעורבותן של רוסיה ואיראן.

שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן הודיע הלילה כי שוחח שוב עם מוחמד באזום, הנשיא המודח בניז'ר, והביע שוב את תמיכתה של ארה"ב בהחזרת שלטונו למרכז הבמה. לעומת זאת, נראה שהחונטה הצבאית החדשה במדינה, שביצעה את ההפיכה בשבוע שעבר, פועלת נמרצות לחזק ולבצר את שלטונה. אתמול נשלח אחד הבכירים שבה למשימה חשובה, למורת רוחם של האמריקנים והצרפתים. בתוך כך, קיים חשש למהומות אזרחיות נרחבות, על רקע אירועי יום העצמאות שחלים היום בניזר.

דגלי רוסיה ברחובות ניז'ר לאחר ההפיכה הצבאית (צילום: רויטרס)
דגלי רוסיה ברחובות ניז'ר לאחר ההפיכה הצבאית | צילום: רויטרס
דגלי רוסיה ברחובות ניז'ר לאחר ההפיכה הצבאית (צילום: רויטרס)
דגלי רוסיה ברחובות ניז'ר לאחר ההפיכה הצבאית | צילום: רויטרס

סיוע של קבוצת וגנר

סליפו מודי, מספר 2 בחונטה הצבאית, הגיע אתמול לביקור רשמי בבמקו, בירת מאלי השכנה, ונפגש עם נשיא ממשלת המעבר אסימי גויטה, המוביל בפועל את החונטה הצבאית במאלי שביצעה שם את ההפיכה הצבאית בשנת 2020. בהודעה רשמית שפורסמה בארמון הנשיאות של מאלי נטען כי השניים נפגשו במטרה "לחזק את הביטחון המשותף של שתי המדינות". מלבד ההודעה הרשמית, עיתונאי של העיתון הצרפתי FRANCE24 דיווח שסיבת הביקור החפוז הייתה אחת: בקשת תגבורת צבאית ממאלי, ולא סתם תגבורת – אלא בקשה לסיוע באמצעות לוחמי קבוצת וגנר הרוסית.

שעות לאחר הביקור של מודי במאלי – הוא הגיע גם לביקור בבורקינה פאסו, ונפגש עם הנשיא החדש, קפטן איברהים טראורה. כמו מאלי וניז'ר, גם בבורקינה פאסו התחוללה לאחרונה הפיכה צבאית (בשנה האחרונה), וגם שם פעילה מאוד קבוצת וגנר.

מודי, בכיר בחונטה הצבאית בניז'ר, בביקור במאלי
מודי, בכיר בחונטה הצבאית בניז'ר, בביקור במאלי
יבגני פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר (צילום: רויטרס)
יבגני פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר | צילום: רויטרס

קבוצת וגנר, בהובלת המנהיג יבגני פריגוז'ין, הפכה למוכרת וידועה לרבים בעיקר בשל חלקה המרכזי שלקחה עד לאחרונה במלחמתה של רוסיה באוקראינה. בין היתר הובילו בחודשים האחרונים אנשיו של פריגוז'ין את כיבוש הערים סולדאר ובאחמוט במחוז דונייצק – שני ההישגים הצבאיים העיקריים של רוסיה לאורך השנה האחרונה. מעבר למלחמה באוקראינה, ובחודש האחרון בבלארוס, פעילה מאוד קבוצת וגנר לאורך כל העשור האחרון ברבות ממדינות אפריקה.

אחת המדינות שבהן פעילים מאוד אנשי וגנר היא מאלי, שם נמצאים על פי ההערכות לפחות מאות לוחמים, מדריכים ויועצים, המסייעים לחונטה הצבאית להבטיח את שליטתה בפועל. מעבר לפעילות הצבאית והביטחונית של קבוצת וגנר במדינות אפריקה, היא גם נהנית מגישה למכרות זהב, יהלומים ומשאבי טבע בעלי פוטנציאל כלכלי אדיר, באופן שמסייע לה להגדיל מאוד את הכנסותיה מדי שנה. מדינה נוספת שבה פעילים מאוד אנשי קבוצת וגנר היא בורקינה פאסו, אשר חולקת משולש גבולות משותף עם מאלי וניז'ר, ושגם בה התחוללה בשנה האחרונה הפיכה צבאית.

חשש ממלחמה אזורית

בצעד דרמטי למדי, הודיעו ביום שני ממשלות החונטה של מאלי ובורקינה פאסו, וקיבלו תמיכה גם מממשלת גיניאה, כי לא יהססו לפעול צבאית במקרה שתתרחש פלישה צבאית לניז'ר מצד גורמים חיצוניים – שינסו להחזיר את השלטון הישן למקומו. האיום החריג הגיע בעקבות איום של מדינות הארגון הכלכלי של מערב אפריקה (ECOWAS) כי ישקלו אפשרות של התערבות צבאית. בקרב מדינות המערב אגב, שלהן אינטרסים רבים בניז'ר, ניכר כי אופציה צבאית אינה על הפרק.

מודי, בכיר בחונטה הצבאית בניז'ר, בבורקינה פאסו
מודי, בכיר בחונטה הצבאית בניז'ר, בבורקינה פאסו
עבדורחמאן טיאני, מפקד החונטה הצבאית בניז'ר (צילום: CNN)
עבדורחמאן טיאני, מפקד החונטה הצבאית בניז'ר | צילום: CNN

קשה שלא לראות את המגמה המובהקת של השתלטות גורמים צבאיים לא רשמיים על מדינות רבות במערב אפריקה ובאזור הסאהל, המפריד בין אזור מדבר סהרה ויתר היבשת, תוך הבעת תמיכה מובהקת ברוסיה. מדובר במדינות רבות, אם לא בכולן, שבמשך שנים היו נתונות לשליטה ומעורבות מערבית, ובעיקר צרפתית, וכעת המשטרים החדשים חורטים על דגלם להיפטר מהשפעתה של פריז, על רקע ניסיונות מובהקים של הנשיא מקרון לצמצם את הנוכחות הצבאית באזור.

אותם תהליכים ניזונים כמעט בהכרח מהמעורבות הגוברת מאוד של רוסיה ביבשת מאז תחילת המלחמה באוקראינה, כחלק מניסיונה של מוסקווה למצוא שווקים חדשים ושיתופי פעולה כלכליים שלא משתפים פעולה עם הסנקציות המערביות. בנוסף, גם הגברת פעילות קבוצת וגנר ביבשת, שזוכה ליוקרה גדלה והולכת בשל המלחמה, מסייעת לחיזוק מעמדה של רוסיה. כל זה מגיע במסגרת אינטרס משותף של רוסיה וגורמים שונים באותן מדינות אפריקניות לפגוע באינטרסים ובנכסים של מדינות המערב באזורים אלה.

דיווח: מפקד כוח קודס ביקר בניז'ר

לא רק רוסיה מגבירה מאוד את פעילותה באזור זה וביבשת אפריקה בכלל, אלא עוד שתי שחקניות חזקות ומשפיעות מאוד במפה האזורית והעולמית בכלל. סין פועלת כל העת להגברת שיתוף הפעולה עם מדינות אפריקה, וכך גם איראן, שכמו רוסיה מחפשת שיתופי פעולה כלכליים ושותפויות בתחומים נוספים – במטרה להתגבר על הסנקציות המערביות. לפני שבועות אחדים בלבד ערך הנשיא אברהים ראיסי ביקור חריג יחסית  במדינות מזרח אפריקה – הראשון ביבשת לנשיא איראני מאז אחמדינג'ד.

על פי דיווח לא רשמי מהלילה, שלא קיבל אישור ממקורות נוספים, אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, ערך ביקור חשאי בניז'ר – לאחר שהגיע אליה דרך לוב השכנה. לאורך השנים האחרונות דווח על ניסיונות חוזרים ונשנים של איראן להגביר את השפעתה במדינות אפריקה השונות, כולל באמצעות פעילות של משמרות המהפכה. נוכחות והשפעה איראנית באזור זה אינה זרה ומפתיעה, ופעילות דומה נרשמה למשל באזור הסהרה המערבית, עם תמיכה של טהראן בחזית הפוליסאריו, הנלחמת להשיג עצמאות ממרוקו, ובין היתר דווח כי התחמשה במל"טים מתאבדים איראניים.

עבדורחמאן טיאני, מפקד החונטה הצבאית בניז'ר (צילום: רויטרס)
עבדורחמאן טיאני, מפקד החונטה הצבאית בניז'ר | צילום: רויטרס
אסמאעיל קאאני, מפקד כוח קודס
אסמאעיל קאאני, מפקד כוח קודס

על רקע הניסיונות הבהולים של השלטון החדש בניאמיי, בירת ניז'ר, להבטיח את שלמות שלטונו וביטחונו – זה כמעט סביר שהוא יהיה מעוניין לנהל קשרים עם משמרות המהפכה. בטהראן לא יהססו לפספס לקוח פוטנציאלי לנשק והאמל"ח הרבים שברצונם לייצא, תופעה שגם כן הואצה בעקבות המלחמה באוקראינה, וגם העברת ידע צבאי וביטחוני אינה פעילות הזרה לאנשי כוח קודס של משמרות המהפכה.