המתיחות הגדולה באפריקה עלתה שלב הלילה (בין ראשון לשני) – עם פקיעת האולטימטום שהציבו מדינות מערב אפריקה לחונטה הצבאית בניז'ר. כעת, גובר הסיכוי לעימות מזוין במדינה, ונראה שהמצב הולך ומסתבך מאוד מבחינתן של מדינות המערב. המרוויחים העיקריים מהכאוס: פוטין וארגוני הטרור, כשבמקביל מגיעים דיווחים על עימותים חמושים בין לוחמי קבוצת וגנר ואנשי ארגון הטרור אל-קאעדה. 

בנוסף, ויקטוריה נולנד תת-שר החוץ האמריקני, שיתפה כי נסעה לניאמיי וניהלה "שיחות כנות וקשות" עם בכירי החונטה הצבאית שהשתלטו על השלטון. לדברי נולנד, אותם בכירים לא הסכימו "להחזיר את הסדר הדמוקרטי" למדינה - ואף היא סורבה להיפגש עם הנשיא המודח מוחמד באזום

הלילה הסתיימה הארכה שהציבו מדינות Ecowas (הפורום הכלכלי של מדינות מערב אפריקה) למנהיגי ההפיכה הצבאית – שאיימו בהתערבות צבאית במדינה אם לא יוחזר השלטון הקודם והפרו-מערבי. לפי שעה נראה כי בימים הקרובים לא צפוי מהלך צבאי חמוש, על רקע התנגדות של לפחות חלק מהמדינות לפעולה כזו. בנוסף, במערב, על אף החשש לפגיעה חמורה באינטרסים, מבהירים כי התערבות צבאית שלהם אינה עומדת על הפרק, ואף מסיגים חלק מהכוחות הצבאיים שמוצבים כעת במדינה המשוסעת. ביום חמישי צפוי ארגון Ecowas לקיים דיון נוסף בעניין - בניסיון לגבש תמיכה למהלך. 

הסנאט בניגריה דחה בתוקף את בקשתו של הנשיא בולה טינובו לאשר התערבות צבאית בניז'ר – נגד החונטה הצבאית שביצעה את ההפיכה. בנוסף, גם נשיא אלג'יריה עבד אל-מג'יד תאבון הבהיר כי הוא מתנגד לכל מתווה של שליחת כוחות למדינה. לפחות כמה מדינות במערב אפריקה הודיעו בימים האחרונים כי יסכימו לשלוח לוחמים לניז'ר, אולם בשלב זה נראה שמהלך שכזה לא יקרה ללא הסכמה מדינית רחבה של כמה שותפות.

דגלי רוסיה ברחובות ניז'ר לאחר ההפיכה הצבאית (צילום: רויטרס)
דגלי רוסיה ברחובות ניז'ר לאחר ההפיכה הצבאית | צילום: רויטרס

מנהיגי החונטה הצבאית בניז'ר נערכו הלילה לגרוע מכול מבחינתם, וביצעו שורת צעדים דרמטיים לחיזוק מערכי הביטחון במדינה בכלל ובבירה ניאמיי בפרט. כבר אמש נסגר לחלוטין המרחב האווירי של ניז'ר – מה שבאופן טבעי הביא להתארכות טיסות רבות מניגריה ומדינות נוספות באזור לעבר אירופה. בנוסף, תוגברו כוחות הצבא הפרוסים בגבולות ניז'ר עם ניגריה ובנין, שתיים משכנותיה שמביעות התנגדות גדולה לשלטון ההפיכה הצבאית.

שתי שכנות נוספות של ניז'ר, שעומדות מן הצד השני ותומכות באופן מלא ובלתי מסויג בהפיכה, הן מאלי ובורקינה פאסו. שתי המדינות כבר הודיעו שיסייעו לניז'ר ביטחונית אם תתרחש התערבות צבאית מצד המדינות המתנגדות להפיכה. המכנה המשותף למאלי ובורקינה פאסו, יחד עם ניז'ר, מעבר לעובדה שגם בהן התרחשו הפיכות צבאיות בתקופה האחרונה, היא המעורבות הגדולה מאוד של רוסיה בהן, והסיוע של מוסקווה ליציבות המשטרים הרודניים החדשים שבהן.

דגלי רוסיה ברחובות ניז'ר לאחר ההפיכה הצבאית (צילום: רויטרס)
דגלי רוסיה ברחובות ניז'ר לאחר ההפיכה הצבאית | צילום: רויטרס

מאז ההפיכה בניז'ר לפני כשבוע וחצי ניתן לראות באופן כמעט יומיומי הפגנות תמיכה גדולות מאוד בחונטה הצבאית החדשה. אתמול נאספו עשרות אלפי בני אדם באצטדיון המרכזי בניאמיי, שרו ועודדו את השלטון החדש, ותקפו והאשימו את השלטון הישן בראשות הנשיא המודח מוחמד באזום בתמיכה במדינות המערב "הקולוניאליסטי".

אחד האלמנטים המרכזיים והמובהקים בכל הפגנות התמיכה בחונטה בניז'ר הוא דגל רוסיה. על רבים משלטי המפגינים ניתן לזהות מסרים וטקסטים המביעים תמיכה ברוסיה, וקריאה לסלק כל נוכחות צבאית צרפתית מהמדינה. ביום חמישי הודיעה החונטה הצבאית בניז'ר על ביטול כל ההסכמים הצבאיים עם צרפת מאז 1977, שמחזיקה כ-1,500 לוחמים במדינה במסגרת המאבק נגד ארגוני הטרור האיסלאמיסטיים.

במוסקווה צופים בהתפתחות האירועים בניז'ר ומחככים ידיהם בשביעות רצון. מדובר בעוד שלב בתהליך שמסיט את הקשב והזיקה של רבות ממדינות אפריקה מצידן של מדינות המערב – לכיוונן של רוסיה וסין. במהלך השנים האחרונות התרחשו לא פחות משבע הפיכות צבאיות במדינות הסאהל, הגבול שבין מדבר הסהרה ויתר יבשת אפריקה. מאלי, בורקינה פאסו וניז'ר מדגימות בצורה טובה את תהליך המעבר של מדינות האזור – מתמיכה במערב לתמיכה ברוסיה.

נשיא רוסיה פוטין ויבגני פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנ (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה פוטין ויבגני פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר | צילום: רויטרס

מי שזוכים למלא תפקיד מרכזי במסגרת התהליך הם אנשי קבוצת וגנר, יחידת שכירי החרב הידועה לשמצה של יבגני פריגוז'ין, שעד לאחרונה זכתה לתהילה רבה במלחמה באוקראינה. אנשי וגנר פעילים מאוד בשנים האחרונות במאלי ובבורקינה פאסו, ומסייעים באופן ישיר ליציבות החונטות הצבאיות שם. השבוע, הגיעו לפחות כמה מחברי היחידה לניז'ר, כחלק מהגברת ההיערכות הביטחונית של ההנהגה החדשה נגד האיומים שמסביב.

לא ברור כמה בדיוק מאנשי קבוצת וגנר הגיעו לניאמיי, אך ההערכה היא שלכל הפחות מדובר בכמה יועצים צבאיים. ספק אם בשלב זה הגיעו גם לוחמים וכוח צבאי של ממש, אך ניתן לזהות בכך סנונית ראשונה לפעילות הצבאית של היחידה הפרו-רוסית עם החונטה החדשה. על פי כמה דיווחים הם הגיעו בעקבות הזמנה מפורשת של סאליפו מודי, מספר 2 בהפיכה הצבאית בניז'ר, שביקר בשבוע שעבר במאלי ובורקינה פאסו.

 

 

על רקע זה נפוצים מאז אתמול דיווחים שונים על היתקלות חמושה בין לוחמי קבוצת וגנר במאלי ואנשי ארגון JNIM, המזוהה עם ארגון הטרור אל-קאעדה במערב אפריקה. גורמים ומקורות מידע הקשורים ל-JNIM טוענים כי שכירי החרב הרוסים נפגעו בתקיפה באזור הבסיס שלהם בעיירה בוני, לא רחוק ממשולש הגבולות עם ניז'ר ובורקינה פאסו. לעומת זאת, מקורות המזוהים עם קבוצת וגנר דוחים את הדיווחים על היתקלות חמושה על ארגון הטרור האיסלאמיסטי.

לוחמי קבוצת ברפובליקה המרכז אפריקנית, ארכיון
לוחמי קבוצת ברפובליקה המרכז אפריקנית, ארכיון

ההערכה המרכזית היא כי הזעזועים המדיניים באפריקה, הגם שנראים כעימות מקומי בלבד, ישפיעו בצורה גדולה על העימות הבין-מעצמתי הנרחב. כל אפשרות של פוטין ורוסיה לחזק את ההשפעה בקרב המדינות שאינן מזוהות עם המערב ולפתוח אופציות כלכליות ומדיניות נוספות מחזקת את כוחו ואת יכולת העמידה שלו במלחמה באוקראינה. גם JNIM ויתר ארגוני הטרור באזור צפויים להרוויח מכך ישירות, על אחת כמה וכמה אם כוחות הצבא של ארה"ב, צרפת, איטליה ומדינות המערב יעזבו את האזור. ניז'ר היא יצואנית חשובה של אורניום, זהב ומשאבי טבע נוספים, ולהתפתחויות בה עשויות להיות גם השלכות כלכליות לא מבוטלות.