המסע אל האושר - גרסת עזה: הם מתמודדים עם אבטלה, חשים חוסר אונים לנוכח המצב הכלכלי הקשה ומתקשים לראות את האור בקצה המנהרה. עשרות אלפי צעירים עזתים, בני 30-18, בוחרים לעזוב את רצועת עזה, אלא שהדרך החוצה מורכבת וארוכה יותר מכפי שנדמה - וגם עולה לא מעט כסף. כך זה מתועד ברשתות.
המסלול החוצה מעזה:
- יציאה מרצועת עזה למצרים - דרך מעבר רפיח
- טיסה לטורקיה
- שיט באוניית מהגרים ליוון
- מרבית המהגרים עוברים מסע רגלי ובורחים לרוב באופן בלתי חלקי מיוון לאירופה, אחרים מגיעים לקנדה
עלות היציאה מעזה למצרים דרך מעבר רפיח מסתכמת סה"כ בכ-200 שקלים, אך לנוכח הביקוש הציבורי הרב, העובדה שרבים לא עומדים בדרישות ומספר התושבים הרב שרוצה לתעדף את נסיעתו על חשבון אחרים, צמחה בשנים האחרונות תופעה של תשלומי שוחד לקבלת ויזה - בסכום של 3,000-2,000 דולר לתיאום.
ארגוני זכויות האדם בעזה ציינו כי יותר מ-18 אלף צעירים מעזה ביקשו אשרת נסיעה לטורקיה כדי להגיע ליוון - ומשם לאירופה. באותם ארגונים סבורים שחוסר התקווה בקרב הצעירים, היעדר מקומות התעסוקה, בעיקר בקרב בוגרי אוניברסיטאות, העלייה בשיעור האבטלה ועליית המחירים - הם הגורמים שמהווים כר פורה לבריחת הצעירים, שמשוועים לחיים טובים יותר.
מרגע שהמהגרים העזתים מגיעים ליוון, הם עושים את דרכם למחנות המעצר שבהם הם מוצאים מחסה זמני, לקראת המשך המסע לאירופה. שם הם לא רק מתאחדים יחדיו ולנים, אלא עומד לרשותם מזון נגיש ואפילו מגרש כדורסל להעברת הזמן.
עבור עשרות אלפי מהגרים צעירים מעזה, יוון הפכה ל"שער הכניסה" שלהם לאירופה. לרוב, הם נעזרים במבריחים שמציעים את שירותיהם לאותם מהגרים בהימלטות רגלית וחציית הגבול באופן בלתי חוקי.
אבראהים עבדאללה, צעיר מדרום רצועת עזה, אמר כי הוא מתכנן להגר כבר שנתיים, אך משפחתו מונעת זאת ממנו מחשש לגורלו. הוא ניסה לרצות אותם וחיפש מקום עבודה, אך לא מצא. לכן, הוא מספר, חש שלא נותרה לו ברירה.
הוא שכנע את משפחתו והתחיל את התהליך הארוך לעבר חיים מחוץ לרצועה. לדבריו, הוא הגיש בקשה לוויזה, בכוונה להגיע לטורקיה, ומשם יחליט אם היעד הבא יהיה אחת ממדינות אירופה או קנדה. השיקול מבחינתו - מדינה שבה יזכה במקום עבודה ויוכל לבנות את עתידו, לאחר שבזבז 7 שנים בעזה ללא הועיל. עם התחלת תהליך ההגירה, מספר עבדאללה, הצטרף למעשה ל-16 צעירים נוספים בקרב מכריו שעשו זאת לפניו.
כמה עולה להגר מעזה לאירופה?
הצעירים בעזה שמאסו בחייהם ומעוניינים להתחיל פרק חדש באירופה יאלצו להיפרד מלפחות 5,000 דולר, אלא שבחלק מהמקרים הניסיונות כלל לא צולחים. הכלכלן העזתי מחמד נצאר הסביר: "למרבה הצער, מסלול ההגירה קשה ויקר כלכלית. אחוז ההצלחה להגיע נמוך, אבל זה עדיף מאשר להישאר בלי עתיד בעזה".
"צעירים מוצאים את עצמם ללא יכולת לבנות את עתידם ויכולים להגיע לאמצע שנות ה-30 לחייהם מבלי שהם נשואים או מחזיקים בממון", הוא הוסיף. לדבריו, זה מה שמניע צעירים להגר באופן בלתי חוקי, הרצון "להגשים את חלומותיהם".
יוסף עיד, שבנו הגיע ליוון בתום שישה ניסיונות, הביע תקווה שיתמזל מזלו להגיע לבלגיה, שם כבר מתגוררים עשרות מקרוביו ושכניו. "אני מקווה שבני ישיג אשרת שהיה, עבודה והזדמנויות לחיים טובים יותר", סיפר, "אני שוקל לשלוח את גם בני השני, כי העתיד ברצועת עזה עגום".
הביקורת נגד חמאס
גורמים שמזוהים עם הרשות הפלסטינית ניצלו את התופעה כדי למתוח ביקורת חריפה על חמאס, בהם העורך הראשי של ביטאון אל-חיאת אל-ג'דידה. בהתייחסות לנושא כתב: "בתקופה האחרונה התרבו מקרי ההתאבדות ברצועת עזה וכך גם מקרי ההגירה מהרצועה כסוג אחר של התאבדות, שכן יש צעירים היוצאים, ללא היסוס, למסע רווי סכנות בים, שאולי יסתיים בחיים בטוחים ובפרנסה בכבוד!".
"החיים ברצועת עזה, תחת שלטון חמאס, כבר לא רק קשים, אלא נטולי תקווה", המשיך, "חמאס לא הצליחה - לא בחינוך האידיאולוגי, שלטענתה הוא משימתה העיקרית, ולא בחינוך המוסרי והערכי!". "מה שקורה בעזה הוא ששלטון חמאס מביא את המצב הביטחוני ותנאי המחייה ברצועה לסף קריסה", סיכם.