בצעד דרמטי הודיע השבוע נשיא צרפת עמנואל מקרון על פינוי השגרירות וכל כוחות הצבא הצרפתיים מניז'ר – בעקבות ההפיכה הצבאית במדינה. הצעד מביא את המתיחות בין פריז והחונטה הצבאית בניאמיי לשיאים חדשים, לאחר שהוא טען לאחרונה כי השגריר הצרפתי מוחזק שם "כמו בן ערובה".
ההפיכה הצבאית בניז'ר - סיקור N12
הצעד מהווה מכה אנושה למדיניות החוץ של צרפת ביבשת אפריקה, ומוכיח את כוחה המוגבל לנוכח ריבוי ההפיכות הצבאיות במדינות הסאהל בשנים האחרונות, בייחוד במדינות שהיו בעבר קולוניות צרפתיות. החונטה הצבאית של ניז'ר אמרה כי ההודעה של מקרון לפינוי הצבא והשגריר מהווה "צעד חדש בדרך לריבונות". עוד נמסר בהודעה הרשמית של החונטה: "כוחות אימפריאליסטיים ונאו-קולוניאליסטיים אינם רצויים עוד בשטחה של מדינתנו".
משמר ארמון הנשיאות של הנשיא המודח מוחמד באזום ביצעו לפני יותר מחודשיים הפיכה צבאית במדינה והשתלטו על השלטון. בראש המדינה הוצב במקומו של באזום עבדרחמאן טיאני, גנרל בכיר בצבא. מאז, הלכו והתהדקו מאוד יחסי שיתוף הפעולה של ניז'ר עם בורקינה פאסו ומאלי, שתי מדינות שכנות שגם בהן התחוללו בתקופה האחרונה הפיכות צבאיות, וגם הן הפנו עורף לצרפת – וקידמו בברכה שיתוף פעולה עם רוסיה.
הצבא הצרפתי מחזיק כיום כ-1,500 לוחמים ויועצים בניז'ר, והוא צפוי להסיג את אנשיו מהמדינה בהדרגה עד לסוף שנת 2023. מקרון הבהיר כי צבא צרפת פעל בניז'ר בהזמנת הממשלה הקודמת, ועיקר פעילותו מרוכז במלחמה בארגוני הטרור, המסונפים לדעאש ולאל-קאעידה. בין היתר מחזיק צבא צרפת מטוסי קרב וכלי נשק מתקדמים על אדמת ניז'ר.
לאורך התקופה האחרונה מאז ההפיכה הצבאית נרשמה הסלמה חמורה במתיחות בין ניאמיי ופריז, עם מהומות אדירות מול השגרירות הצרפתית במדינה וקריאות חוזרות ונשנות לסלק את השגריר הצרפתי. לפני כשבועיים טען מקרון כי השגריר הצרפתי וצוותו מוחזקים "כמו בני ערובה" בבניין השגרירות, ונמנעים מהם מזון ואמצעים בסיסיים.
בארה"ב התייחסו להחלטה של צרפת להסיג את כוחות הצבא מניז'ר, והבהירו כי אין בכך שום אינדיקציה לכוונות דומות שלהם בנוגע לצבא האמריקני בניז'ר, ולפי שעה לא צפוי שום שינוי בהפעלת החיילים האמריקנים במדינה.
ניז'ר היא מדינה נוספת באפריקה בכלל, ובאזור הסאהל בפרט, שחוותה הפיכה צבאית בשנים האחרונות. גם בבורקינה פאסו, מאלי, גאבון, ומדינות נוספות התחוללו אירועים דומים – באופן שפוגע מהותית בפעילות הצרפתית באזור, ומהווה גישה אנטי-צרפתית מובהקת. אחד הגורמים המובהקים בפעילות האנטי צרפתית במדינות הללו הם אנשי קבוצת וגנר, ולאחרונה גם בתמיכת משרד ההגנה הרוסית. לפני פחות משנה הודיעה צרפת על פינוי כוחות הצבא שלה מבורקינה פאסו, לאחר שהחונטה הצבאית שם הציבה לה אולטימטום בנושא.