אסון רעידת האדמה במרוקו גבה את חייהם של יותר מ-2,000 בני אדם בממלכה והמספרים אף צפויים להמשיך לטפס. מוקד הרעש שהיה בעוצמה 7 - במחוז אל-חוז שבהרי האטלס, שבו נגרם הרס אדיר. לנוכח הטרגדיה, תושבים רבים נמלטו מבתיהם, כאשר הרשויות ממשיכות לפעול היום במרוץ נגד הזמן (ראשון) כדי לחלץ את הלכודים בין ההריסות ולסייע לנפגעים. החורבן - לפני ואחרי.
מוקד רעידת האדמה
רעידת האדמה במרוקו התרחשה בלילה שבין שישי לשבת, בשעה 1:11 שעון ישראל (23:11 שעון מרוקו), באזור אל-חוז, כ-70 ק"מ מהעיר מרקש שבדרום-מערב המדינה. בעקבותיה, הרס רב נגרם באזורים הכפריים של הרי האטלס, אך גם בעיר התיירותית מרקש.
רעידת האדמה במרוקו - סיקור N12
- רעידת האדמה במרוקו: "פתחנו חפ"ק, נערכים לפעילות חילוץ"
- העוצמה, הנזקים וההסבר: הסיבה לרעידת האדמה במרוקו
- "האדמה רעדה יותר מ-20 שניות ברציפות, ההרס כבד"
בנוסף, רעידת האדמה הורגשה גם בערים הגדולות של מרוקו - מרקש, קזבלקנה, אגאדיר ורבאט, ואפילו באלג'יריה באזור הסמוך לגבול עם מרוקו. מרבית התושבים באטלס הגבוה מתפרנסים בעיקר מחקלאות, כאשר חלק ניכר מהגברים עוסקים במסחר, כורים, נהגים, בנאים ועוד.
אבל לאומי במרוקו, רבים נותרו ללא בתים
מלך מרוקו מוחמד השישי כינס אמש ישיבה בארמונו ברבאט, בנוכחות יורש העצר ובכירים נוספים כדי לדון בהשלכות של רעידת האדמה. הוא הורה על הקמה מיידית של ועדה בין-משרדית שתפתח תוכנית לשיקום ובנייה מחדש של הבתים שנהרסו באזורים שנפגעו. עוד הוא הכריז על שלושה ימי אבל לאומי - שבמהלכם יורדו דגלים לחצי התורן מעל למבני הציבור.
לא רק הרי האטלס חוו אובדן קשה בעקבות אסון רעידת האדמה, אלא גם העיר ההיסטורית מרקש, חוותה חורבן. מבנים קרסו, קירות נסדקו ורבים נותרו ללא קורת גג ונאלצו ללון ברחוב. גם מסגד אל-כתיבה הנחשב לאחד מסמלי העיר נפגע, אך הצריח שלו שבאורך כ-70 מטר המכונה "גג מרקש", נפגע אך נותר במקומו.
הרוב המכריע של הקורבנות נמצאים בעיירות וכפרים קטנים הפזורים בלב ההרים, רובם בכפרים שמורכב להגיע אליהם ורוב המבנים שנמצאים שם לא עמידים בפני רעידות אדמה, כך על פי מומחים מרוקנים. בינתיים, בממלכה מנסה לנהל לבד את העסק ונכון לשעה זו, עדיין לא השיבו בחיוב או בשלילה להצעות לסיוע שהגיעו מישראל, כמו גם ממדינות אחרות. חסן, תושב אחד הכפרים אמר ל-N12 כי "הרשויות במרוקו מנסות לנהל את האירוע - אבל המצב קשה וזקוקים לסיוע". עוד הוא הוסיף כי "בכפרים השונים החשמל נותק ומתקשים לפתוח את הדרכים".
עיתונאית מרוקנית הצטרפה לרוח הדברים: "לא ברור עדיין מה הקו שהממלכה מיישמת כדי לנהל את העניינים שמתחילים לצאת משליטה. כולם עוקבים אחרי מה שקורה בדריכות ומודאגים מהמספרים של הקורבנות. המצב קשה ומשפיע על האנשים במרוקו גם בפן הפסיכולוגי. אבל זה אסון טבע והוא לא בשליטת המלך, העם או הממשלה".