בעקבות אישור הקמת המשמר הלאומי תחת השר בן גביר, ביצענו השוואה מול מדינות אחרות בעולם שהקימו גופי שיטור במסגרת צבאית גם כן. המדינות שבחרו להקים גופי שיטור אלטרנטיביים, עשו זאת על מנת לאפשר תגובה זריזה ופריסה מהירה לצורך שמירה על הסדר הציבורי. אלו מדינות בחרו בדרך הזו, מי מפקד עליהם ולמי הם כפופים?
המשמר הלאומי המפורסם בעולם הוא זה האמריקני. זהו כוח מדינתי בשליטה פדרלית, ומושלי המדינות מוסמכים להפעיל אותו בשעת חירום מקומית כמו אסונות טבע וכן במקרים של הפרות סדר אזרחיות. היסטורית מדובר על איחוד של המיליציות ששימשו הגנה והשלטת סדר במדינות הברית לפני שהתאחדו. המשמר הלאומי של ארצות הברית כפוף למשרד ההגנה - לא לשר, למשרד.
בצרפת, לצד הצבא והמשטרה, יש ז׳נדרמרי – ז'נדרמריה בעברית. כוח שיטור עם מעמד ומאפיינים צבאיים. הם מופקדים על ביטחון וסדר בפרוורים ובאזורים הכפריים של המדינה הגדולה באירופה, וכפופים גם למשרד הפנים וגם למשרד הכוחות המזויינים.
כוח הקרבינרי האיטלקי הוא זרוע צבאית שמופקדת על משימות ביטחון בסביבה אזרחית. והוא כפוף למשרד ההגנה ברומא. בספרד הגוארדיה סיביל – המשמר האזרחי, נשלח למשימות של השלטת סדר בתוך המדינה. ונמצא תחת האחריות של משרד הפנים ולא נחשב חלק מהצבא.
לטורקיה שמחברת בין מערב למזרח יש ז'נדרמה - כוח אדיר מימדים להשלטת סדר ציבורי ומאבק בטרור. זו זרוע צבאית לכל דבר שכפופה למשרד הפנים. במקור היא הופקדה על לחימה במחתרת הכורדית ובטרור. במהומות גזי נראו חיילי הז'נדארמה מפזרים את המפגינים אחרי שארדואן טען שהמשטרה תומכת במחאה.
באיראן, אחרי ההפיכה האיסלמית, הקים חומייני את משמרות המהפיכה כדי לשמר את ערכי הרפובליקה האיסלמית בבית ולייצא אותה החוצה. ברבות השנים גבר מאוד כוחם, והתחומים שבהם הם עוסקים התרחבו. זהו צבא מקביל שכפוף ישירות למנהיג, והם מופקדים גם על דיכוי של גילויי מחאה. בנוסף, הם פיתחו כלכלה מקבילה של הברחות ועקיפות ומתפרנסים ממנה לא רע.
ברוסיה מופעל היום כוח וגנר כצבא פרטי למשימות מיוחדות. זה מיזם של האוליגרך יבגני פריגוז׳ין המכונה השף של פוטין. הוא מגייס שכירי חרב ומשגר אותם למשימות מיוחדות ואכזריות במיוחד. הכוח הזה נחשף לציבור במלחמות שמנהל פוטין בסוריה ובאוקראינה.