כוחות הכיבוש הרוסיים במחוז חרסון החלו לפנות אזרחים מהשטחים שבשליטתם בדרום אוקראינה, כך דיווח אתמול אולכסנדר סאמוילנקו, ראש המועצה המקומית בחרסון מטעם השלטונות האוקראיניים. גורמים רשמיים באוקראינה העריכו כי הצעד של הרוסים עשוי ללמד על היערכות אפשרית למתקפת הנגד של צבא אוקראינה. הדיווח מגיע לאחר דיווח אחר ממחוז חרסון, ולפיו כוחות צבא אוקראינה הצליחו במהלך סוף השבוע להקים עמדות בגדה המזרחית של נהר הדנייפר, המפריד בין אזור השליטה האוקראיני (ממערב) ואזור השליטה הרוסי (ממזרח).
ניכר כי במשך חודשים ארוכים נערכים ברוסיה ובאוקראינה לקראת מתקפת נגד אוקראינית – שתנסה לשחרר כמה שיותר שטחים כבושים מידיה של מוסקווה. בקייב שומרים על שתיקה בעניין, אך ההערכה היא שיידרשו עוד כמה שבועות נוספים לפני שקייב תוכל לפתוח במתקפה – מכיוון שהקרקע באזורים רבים עדיין בוצית, ואינה מאפשרת התקדמות יבשתית נרחבת.
בימים אלה ממשיך צבא אוקראינה לקלוט את כל הכלים והאמל"ח המתקדמים שהועברו אליו ממדינות המערב במהלך החודשים האחרונים. בין השאר, ניכר כי נכנסנו לשירות מבצעי באוקראינה עשרות טנקי לאופרד גרמניים, טנקי צ'לנג'ר בריטיים, נגמ"שים ושיריוניות אמריקניים מסוג ברדלי וסטרייקר, וכן נוספים מגרמניה וצרפת. בימים אלה ממשיכות מדינות אירופה להזרים טנקי לאופרד לאוקראינה, וגם ארה"ב נערכת לשלוח בשבועות הקרובים עשרות טנקי אברהמס לגרמניה – שם יחלו הלוחמים האוקראינים להתאמן בהפעלתם. בתוך כך, גם סוללות ההגנה האווירית מסוג פטריוט, שהועברו לאוקראינה מארה"ב, גרמניה והולנד, נכנסו בימים האחרונים לכשירות מבצעית.
מי שמגלה קצת פחות אופטימיות לקראת מתקפת הנגד האוקראינית הגדולה הם דווקא בעלי הברית החשובים ביותר של קייב. על פי דיווח בפוליטיקו, גורמים בסביבתו הקרובה של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הביעו בשיחות סגורות חשש מסיכויי ההצלחה של המתקפה, ומהאפשרות שלא תעמוד בציפיות הגבוהות שלה. אותם גורמים מעריכים כי כישלון המתקפה עשוי להגביר מאוד את הלחץ מבית ומחוץ על הנשיא ומדיניותו באוקראינה, ואולי אף לקריאות לצמצם את התמיכה המסיבית באוקראינה.
על רקע ההיערכות המסיבית למתקפה הגדולה, נמשכת הלחימה גם בימים אלה בכמה מוקדים וזירות. בדומה לחצי השנה האחרונה, הזירה העיקרית של העימות היא בעיר באחמוט במחוז דונייצק, שם הרוסים טוענים כי הם ממשיכים להתקדם כל העת. לוחם אוקראיני המוצב שם אמר לעיתון וושינגטון פוסט: "אני לא יודע מה יהיה פה בעוד שבוע ושבועיים, כל יום נהרגים פה המון אנשים, המון".
באוקראינה דוחים את טענות הרוסים להמשך ההתקדמות שלהם בעיר, ואתמול ביקר בה אולכסנדר סירסקי, מפקד צבא היבשה האוקראיני. סירסקי הצטלם עם חיילים בחזית ואמר כי הם ממשיכים לשמור על קווי ההגנה המרכזיים. על רקע המשך הלחימה הקשה בבאחמוט, פרסם אתמול מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין הודעה ללוחמיו, וקרא להם: "חסלו את כולם, אין עוד לקחת שבויי מלחמה".
היום לפנות בוקר בוצעה מתקפה של צבא אוקראינה נגד בסיס צי הים השחור הרוסי בעיר סבסטופול בחצי האי קרים. משרד ההגנה במוסקווה דיווח כי שלושה כלי שיט בלתי מאוישים ניסו לתקוף את הבסיס, אולם הושמדו כולם.
מתקפה אחרת של אוקראינה נגד יעדים ברוסיה, מסיבית וגדולה הרבה יותר, נבלמה בהוראת האמריקנים, כך על פי מסמך שהודלף מהפנטגון וצוטט בעיתון וושינגטון פוסט. על פי הדיווח, המודיעין הצבאי של אוקראינה הסכים ב-22 בפברואר לדחות תוכנית תקיפה מסיבית ברוסיה, כולל נגד יעדים בבירה מוסקווה וגם נגד נמל צי הים השחור בעיר נובורוסיסק, שתוכננה להיערך יומיים לאחר מכן, עם ציון שנה לפלישה הרוסית לאוקראינה.
בעוד צבא אוקראינה ממשיך כל העת להתחמש באמצעות בעלי בריתו במערב, גם רוסיה פועלת כל העת לחיזוק כוחה. על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, איראן העבירה לרוסיה יותר מ-300 אלף פגזי ארטילריה ויותר ממיליון כדורי רובה במהלך ששת החודשים האחרונים, באמצעות ספינות משא בים הכספי – מה שמקשה הרבה יותר על פיקוח ובקשה מערביים.
גם בסודאן: אנשי וגנר מעבירים נשק ללחימה – ואולי גם משתתפים באופן פעיל
מדינות מערביות הצליחו ביממות האחרונות להשלים את פינוי הצוותים הדיפלומטיים שלהן מח'רטום, בירת סודאן, על רקע הקרבות הקשים הנמשכים במדינה. אלפי דיפלומטים, נציגים רשמיים ובני משפחותיהם פונו, בכמה מבצעים מיוחדים שכללו הפעלת כוחות צבא זרים על אדמת סודאן. ארה"ב הייתה בין המדינות הראשונות שהצליחו לפנות את צוותה הדיפלומטי, ועל פי דיווח בסוכנות הידיעות AP, הנשיא ביידן הורה מפורשות על הפינוי לאחר שקיבל את הערכות יועציו – ולפיהן לא צפוי בזמן הקרוב כל פתרון והסכם שיביא לסיום המלחמה.
מאות בני אדם נהרגו ואלפים נפצעו בקרבות שהחלו ביום שבת שעבר, ויש דיווחים רבים על עומסים גדולים ברבים מבתי החולים בבירה הסודאנית, לצד בתי חולים שנפגעו ישירות בהפצצות בין צבא סודאן בפיקודו של עבד אל-פתאח אל-בורהאן, מנהיג המדינה בפועל, ובין מיליציית "כוחות ההתערבות המהירה" (RSF) של סגנו, מוחמד חמדאן דגאלו "חמדתי". לצד הלחימה העזה בין הצדדים, הנאבקים על השליטה במדינה החלשה, ישנו גורם נוסף שכלל הנראה לוקח צד פעיל בעימותים: קבוצת וגנר הרוסית, חברת שכירי החרב הפרטית המקורבת לנשיא הרוסי פוטין, ונודעה לשמצה בשל חלקה הגדול במלחמה באוקראינה.
לאורך שנים ארוכות פעילים במדינות אפריקה אנשי קבוצת וגנר, בהובלת האוליגרך יבגני פריגוז'ין, וביתר שאת בסודאן. מעורבות אנשיו של פריגוז'ין במדינה החלה אי שם בשנים 2018-2017, עוד בימי שלטונו של הרודן הקודם עומר אל-בשיר. מאז, הם הפכו לגורם חשוב מאוד בפעילות כריית הזהב במדינה. התקדמותם בתחום כריית הזהב הגיעה במקביל, כמעט יד ביד, עם התקדמותו בתחום של גורם חשוב נוסף: מנהיג ה-RSF, מוחמד חמדאן דגאלו.
דגאלו נחשב לאחד האנשים העשירים ביותר בסודאן בעקבות שליטתו בתחום הזהב, והוא משתף פעולה עם אנשי וגנר באופן ישיר. על פי חלק מההערכות, אנשי ה-RSF וקבוצת וגנר מפעילים נתיב הברחת זהב מסודאן, דרך איחוד האמירויות ועד לרוסיה – שם הוא מסייע למימון פעילות יחידתו של פריגוז'ין בלחימה באוקראינה.
מאז שפרצו העימותים בסודאן – הולכים ומתרבים הדיווחים על תמיכה אפשרית של קבוצת וגנר באנשיו של "חמדתי". על פי דיווחים שונים, בין השאר ב-CNN ובוול סטריט ג'ורנל, העבירה קבוצת וגנר לאנשי מיליציית ה-RSF נשק עבור הלחימה בצבאו של אל-בורהאן. נתיב הברחת הנשק, על פי הדיווחים, הוא דרך מזרח לוב.
מזרח לוב נשלט בשנים האחרונות על ידי המיליציה של הגנרל המקומי ח'ליפה חפטר. לאורך השנים נרשמו לא מעט עדויות על מעורבות אנשי וגנר במלחמת האזרחים בלוב, והם מואשמים שם בביצוע הפרות קשות של זכויות אדם. כעת, גובר החשש כי הקשר הזה תומך בכוח הלחימה של הגנרל "חמדתי".
על פי דיווחים נוספים, שלא קיבלו אישור רשמי משום גורם מוסמך, ייתכן גם כי אנשיו של פריגוז'ין פועלים בסודאן על הקרקע ומסייעים באופן אקטיבי ללחימה של אנשי "חמדתי". פריגוז'ין עצמו דחה בתוקף את הטענות. ההערכה היא כי מאות מאנשי קבוצת וגנר פעלו לאורך השנים האחרונות בעיקר באזור דרום-מערב סודאן, סמוך לגבול עם הרפובליקה המרכז אפריקנית, שם נמצא ריכוז מכרות הזהב שנתונים לשליטתם והשפעתם. לא רחוק משם, בחלקו הצפוני של חבל דארפור, נרשמו לפחות כמה עימותים ונפגעים בין אנשי דגאלו ואנשיו של אל-בורהאן.