הכאוס בסודאן הולך ומעמיק לאחר יותר משבועיים של קרבות עזים באזורים נרחבים של המדינה. הלילה (בין ראשון לשני) הסכימו שני הצדדים הלוחמים, בפיקוד הגנרלים היריבים עבד אל-פתאח אל-בורהאן ומוחמד חמדאן דגאלו ("חמידתי") להאריך את הפסקת האש הרשמית ביניהם ב-72 שעות נוספות, אולם בשטח זה רחוק מלהיות המצב, ולמרות ההכרזות הרשמיות על הפסקות אש – הלחימה נמשכת כל העת בעצימות משתנה.

הקרבות בסודאן - סיקור N12:

עוד רבות ממדינות העולם ממשיכות במאמצים לפנות את אזרחיהן מסודאן הבוערת, מיליוני סודאנים מסתכנים בנפילת המדינה לתהום של ממש. מאז פרצה הלחימה חלה פגיעה חמורה בשירותים הבסיסיים ביותר, ומרבית בתי החולים בערים הגדולות קרובים למצב של קריסה וחוסר יכולת לתפקד בצורה בסיסית.

משרד החוץ האמריקני הודיע אתמול כי יותר מ-1,000 אזרחים אמריקנים פונו מהמדינה – בעיקר באמצעות ספינות, כולל של חיל הים האמריקני, מנמל פורט סודאן בים סוף. לפחות שתי שיירות של מאות אזרחים אמריקנים – הגיעו ביומיים האחרונים מהבירה ח'רטום לנמל המרכזי במדינה, תוך ליווי צבאי כבד, כולל של מל"טים וכלי טיס מן האוויר.

עשן מיתמר מעל מבנים בבירת סודאן ח'רטום (צילום: reuters)
עשן מיתמר מעל מבנים בבירת סודאן ח'רטום | צילום: reuters

מדינה אחרת שקצת פחות הצליחה לקדם את פינוי אזרחיה מסודאן היא קנדה, לאחר שאתמול הודיעה שרת ההגנה אניטה אנאנד על עצירת מבצע הפינוי, בשל מה שהיא תיארה כתנאים "מסוכנים והפכפכים" בשטח.

בריאיון לרשת BBC הבריטית, אמר דגאלו, מפקד "כוחות ההתערבות המהירה" (RSF) וסגנו בפועל של אל-בורהאן ערב תחילת הלחימה, כי הוא ואנשיו לא יסכימו לקיים משא ומתן עד שלא תיפסק הלחימה לחלוטין. לדבריו, כל עוד אנשיו מופצצים – לא יתקיימו שיחות.

מוחמד חמדאן דגאלו, "חמדתי" (צילום: רויטרס)
מוחמד חמדאן דגאלו, "חמדתי" | צילום: רויטרס
גנרל חמדתי לצידו של גנרל בורהאן בסודאן (צילום: Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency via Getty Images)
צילום: Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency via Getty Images

באופן רשמי, לפחות 528 בני אדם נהרגו בלחימה וקרוב ל-2,000 נפצעו, אולם סביר כי המספרים האמיתיים גבוהים הרבה יותר. לא מן הנמנע כי המצב הקשה בכל מוסדות המדינה מקשים מאוד על רישום ודיווח מספר הנפגעים הרשמי. בנוסף, גורמים מקומיים טענו לאורך השבועיים האחרונים כי עיקר הקורבנות המדווחים מגיעים מאזור הבירה ח'רטום.

אזור אחר בסודאן שהפך לזירת קרבות מדממת בימים האחרונים, ורחוק מח'רטום, הוא חבל דרפור בדרום-מערב המדינה. כבר עם תחילת הלחימה זלגו הקרבות לאזור, לאחר שנים שבהם התנהל באזור רצח עם בידי אנשיו של הרודן לשעבר עומר אל-בשיר. אחד הגורמים המובילים באירועי רצח העם בשנים עברו הוא אותו "חמידתי", שכוחותיו מקיימים גם כעת נוכחות גבוהה ופעילה בדרפור.

באופן מקרי, או שלא, מי שפועל בסמוך לאזור דרפור הם אנשי קבוצת וגנר הרוסית, הידועים לשמצה מהמלחמה באוקראינה. אנשי וגנר, בהובלת האוליגרך יבגני פריגוז'ין, פעילים בעיקר בסמוך לגבול סודאן עם הרפובליקה המרכז-אפריקנית, שם מרוכזים מכרות זהב רבים המניבים לאנשי וגנר ואנשי ה-RSF הון גדול. על רקע זה, נפוצו לאחרונה דיווחים שונים על כך שאנשי וגנר מסייעים לאנשי דגאלו ומחמשים אותם בנשק ואמל"ח, בעיקר דרך מזרח לוב, בשיתוף עם כוחותיו של הגנרל ח'ליפה חפתר, שגם הוא נחשב כבעל ברית של אנשי וגנר.

 

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

על פי חלק מהדיווחים, גם בחבל דרפור נמצאים בתי החולים במצב חמור, ולפחות אחד מהם אף הופצץ במסגרת הקרבות הקשים. על אף הקושי להשיג מידע מהימן על מספר הנפגעים, בשבוע שעבר דווח על כמעט 80 אזרחים שנהרגו שם בפרק זמן של פחות מ-48 שעות.

לצד המכות הרבות והבשורות הרעות, נקודת אור אחת אתמול הופיעה בסודאן – עם הגעה של ספינת סיוע ראשונה מטעם ארגון הבריאות של האו"ם. שמונה טון של סיוע רפואי הגיעו אתמול לסודאן, לראשונה מתחילת הקרבות, בניסיון נואש לשקם את המצב הקשה של מערכת הבריאות במדינה.