נאומו אתמול (שני) של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, בהתבטאות פומבית ראשונה מאז המרד של קבוצת וגנר ביום שבת, הבטיח הרבה וקיים מעט. ניכר כי רבים ציפו, בהתאם לדיווחים שונים, לזעזועים ושינויים בצמרת משרד ההגנה הרוסי – ובראשם הדחתו של שר ההגנה סרגיי שויגו, הדרישה המרכזית של יבגני פריגוז'ין עם יציאתו למוסקווה ביום שישי בערב. הבוקר הודיע ה-FSB, שירות הביטחון הכללי של רוסיה, כי החקירה בעניין המרד הצבאי של קבוצת וגנר נסגרה.
המרד ברוסיה - סיקור N12:
- פוטין בנאום ראשון: "האחראים יועמדו לדין"
- פריגוז'ין מדבר לראשונה: "יצאנו למצעד כי רצו לפרק אותנו"
- ברוסיה מאשרים: פריגוז'ין עדיין נמצא תחת חקירה
השורה התחתונה של דבריו פוטין היא כי קבוצת וגנר, היחידה האכזרית והידועה לשמצה, צפויה להשתנות בצורה ניכרת. לדבריו של פוטין, לוחמי וגנר יוכלו לבחור אם לחתום על חוזה חדש מול משרד ההגנה, שיסדיר את מעמדם, או לעבור לבלארוס – שם, באופן רשמי, נקבע מקומו החדש של פריגוז'ין במסגרת העסקה שהביאה ביום שבת בערב לעצירה ההתקדמות החמושה לעבר הבירה הרוסית.
עדיין מאוד מוקדם לקבוע כיצד תיראה קבוצת וגנר בעתיד, מה יהיה אופי הפעילות שלה ומה יהיה ההיקף שלה. אתמול כבר פורסמו דיווחים בכלי תקשורת עצמאיים ברוסיה, שלא זכו לאישור ממקור נוסף, כי באזורים שונים בבלארוס כבר החלו לבנות בסיסים ומחנות חדשים שיוכלו לאכלס אלפים מחברי היחידה הפרטית. במוסקווה הודיעו כי החלה היערכות להעברת כל הציוד הצבאי של קבוצת וגנר לידי משרד ההגנה.
סוגיית העברתה של קבוצת וגנר לבלארוס כבר מעוררת שורת ספקולציות ושמועות, שמידת אמינותן מוטלת בספק. כך למשל, עלתה הערכה כי הצבתה של קבוצת וגנר בבלארוס צפויה להיות במיקום קרוב לגבול עם אוקראינה – מה שיהפוך את שכירי החרב לנכס צבאי רוסי בעמדה טובה להתקדם לעבר קייב. בנוסף, עלה רעיון כי לוחמי קבוצת וגנר יחלו לתפקד כמשמר אישי ומיוחד של נשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו. באופן הזה, נטען, יוכל פוטין להיפטר מהאיום שהם מציבים על שלטונו, אך גם לסייע בהבטחת שרידותו של בעל בריתו הקרוב ביותר, שרחוק מלזכות לתמיכה מבני עמו.
באשר לפריגוז'ין עצמו, כלל לא ברור מה יעלה בגורלו. אומנם בעסקה לעצירת התקדמותו נטען כי הוא יעבור לבלארוס ושפוטין "יערוב לביטחונו באופן אישי", אתמול בשעות הבוקר והצוהריים הוא עדיין היה נתון תחת חקירה של שירות הביטחון הרוסי הכללי. בשעות אחר הצוהריים הוא פרסם הודעה קולית בת 11 דקות שבה התייחס למרד ביום שבת, אולם לא חשף שום פרט שעשוי להצביע על מיקומו. אתמול הבהיר פוטין בדבריו: "מארגני המרד בגדו ויועמדו לדין", ואולם הבוקר התקבל אישור רשמי לסגירת החקירה בעניין.
הבוקר פרסמה קבוצת גורמי אופוזיציה בלארוסיים כי מטוס המנהלים של פריגוז'ין נחת הבוקר באזור הבירה מינסק. על פי הדיווח, הוא נחת באזור הבירה הבלארוסית בשעה 07:40, וניכר כי המטוס המריא מאזור רוסטוב בדרום-מערב רוסיה, שם התנהל המרד שלו ושל אנשיו. לפי שעה, אין כל אינדיקציה להימצאותו של פריגוז'ין עצמו בבלארוס. יחד עם זאת, אתמול אמר הסנאטור האמריקני מארק וורנר, יו"ר ועדת המודיעין בסנאט, כי "להבנתו פריגוז'ין כבר נמצא במינסק". למרות דבריו של הבכיר, במשרד החוץ האמריקני ובתדרוכים נוספים של גורמי ממשל הובהר כי לוושינגטון אין מידע על מיקומו של מנהיג וגנר.
שיחות תכופות עם נשיאי איראן ובלארוס: כך פוטין התמודד עם הסיטואציה המורכבת
על פי שורת התייחסויות נרחבת מצד גורמים בכירים במערב, כמו גם פרשנים ומומחים רבים, המרד הצבאי של קבוצת וגנר ביום שבת היווה אולי את האתגר והאיום החמורים ביותר על שלטונו של פוטין מאז עלה לשלטון לפני יותר משני עשורים. בנאומו אתמול ביקש פוטין לשדר ולהוכיח ככל הניתן שהעניינים מבחינתו היו כל הזמן בשליטה.
"מההתחלה הוריתי להימנע משפיכות דמים", הסביר פוטין את העובדה שקבוצת וגנר הצליחה להתקדם מאות ק"מ לעבר הבירה מוסקווה, ולא נתקלה בהתנגדות צבאית של ממש. "רציתי לאפשר לאלו שטעו להבין את טעותם – והם אכן הבינו", הוסיף. קשה כמובן לקבוע בשלב זה אם פוטין אכן הורה שלא להציב התנגדות עזה ללוחמי וגנר, או שמא, כפי שטען אתמול פריגוז'ין, הם פשוט התקדמו בצורה מהירה וחשפו "בעיות ביטחון משמעותיות במדינה הרוסית".
כך או כך, אין לראות את דבריו של פוטין אלא כניסיון לאותת שהוא היה בשליטה על המצב בכל שלב של המרד ביום שבת. על רקע הדיווחים והשמועות שנפוצו על כך שהוא ובכירי שלטונו נטשו את מוסקווה מחשש ליפול בידי לוחמי וגנר, סביר כי הוא מעוניין להראות שהוא עצמו לא חש מצוקה והמשיך לתפקד כרגיל כדי לפתור את המצב.
ביום שבת ערך פוטין בליץ של שיחות טלפון עם שורת מנהיגים – במטרה לקבל תמיכה לשלטונו. בחינה מזורזת של המנהיגים שעימם שוחח עשויה להבהיר את חוג המדינות שלתוכה רואה עצמה רוסיה משתייכת. פוטין שוחח בעיקר עם מנהיגי רפובליקות מרכז אסיה, מדינות ברית המועצות לשעבר, כמו גם עם נשיא איראן ראיסי ונשיא טורקיה ארדואן.
אתמול פוטין שוב שוחח עם ראיסי, בהפרש של פחות מ-48 שעות מהשיחה ביום שבת. אם ביום שבת התמקדה השיחה בקבלת תמיכה איראנית לשלטונו של פוטין, הרי שאתמול סביר שהדברים כבר עסקו בעניינים אחרים. רצף השיחות הללו עשוי להעיד עדות נוספת לעליית המדרגה של הברית הצבאית והביטחונית בין מוסקווה וטהראן, והמשך התיאומים להעברה הדדית של נשק וידע ביטחוני בין שתי המדינות, כל זאת בזמן שמטוסי מטען רוסיים ממשיכים להגיע לטהראן ומטוסי מטען איראניים ממשיכים להגיע למוסקווה. גם נשיא בלארוס לוקשנקו זכה בימים האחרונים לרצף של שיחות עם פוטין, ככל הנראה על רקע תיווכו בעסקה עם יבגני פריגוז'ין.
הצמרת הביטחונית של פוטין – וההערכה: מדוע שר ההגנה יישאר בתפקידו
בניגוד לשמועות ודיווחים בימים האחרונים, לפי שעה נראה כי שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו, יריבו המר של פריגוז'ין, נותר יציב בתפקידו. אתמול בבוקר פורסם תיעוד של שויגו, יממה אחרי המרד, מבקר בחזית הלחימה. רבים העריכו כי ייתכן שהסרטון ישן מעט ואינו משקף את מצבו של שויגו, אולם הלילה הוא תועד בישיבה מיוחדת של פוטין עם בכירי מערכת הביטחון שלו.
לאורך חודשים ארוכים נראה כי שויגו מצליח לשמור על כסאו, למרות קריאות בעוצמות שונות על ידי פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר, כמו גם מנהיג צ'צ'ניה רמזאן קדירוב וגורמים ביטחוניים שמחוץ לממסד הרשמי במוסקווה. על רקע הדרמה ברוסיה בימים האחרונים מעריכים מומחים שונים כי גם הפעם לא צפוי זעזוע בצמרת משרד ההגנה הרוסית. הסיבה הפשוטה והמרכזית: דווקא כשפוטין עשוי להימצא במצוקה פוליטית מבית, עליו לשמור על הגורמים החזקים בכוורת שלו.
כינוס בכירי הצמרת הביטחונית אתמול היה עשוי להיראות לאחדים כדרכו של פוטין לאותת על סיום תפקידו של שויגו, לכאורה כחלק מהעסקה שנרקמה עם פריגוז'ין. אולם גישה אחרת מצביעה על כך שדווקא כעת הוא מעוניין לחזק את הבכירים המקורבים לו, וביתר שאת בכירי המערכת הביטחונית, שדווקא באירועים של חיכוכים וזעזועים פנים-רוסיים עשויים להיות מבחינתו ההבדל בין פגיעה בשלטון ובין שמירה עליו.
ההערכה היא כי דווקא כעת פועל פוטין לחזק את סביבתו הקרובה. בנוסף, כלל לא ברור אם בכוונתו לכבד את פרטי העסקה שהושגה עם פריגוז'ין, שמצבו טרם התבהר. בשל כך, סביר כי בשעה זו לא ירצה פוטין לזעזע את מעמדו של שויגו, שמחזיק בתפקיד כבר שנים ארוכות. כמו שר ההגנה, מוביל פוטין כוורת ביטחונית של בכירים ביטחוניים ותיקים ונאמנים, שלפחות חלקם הולכים עם פוטין יד ביד במשך עשרות שנים.
הכוורת הביטחונית של פוטין
-
סרגיי שויגו, שר ההגנה – מכהן בתפקיד מנובמבר 2012.
-
ניקולאי פטרושב, מזכיר המועצה לביטחון לאומי – אחד מבכירי המוציאים לפועל של מדיניותו של פוטין. מלווה אותו עוד מאז שנות השבעים, אז היו סוכני קג"ב.
-
מיכאיל מישוטין, ראש ממשלת רוסיה - מונה לתפקיד בשנת 2020, ונחשב טכנוקרט יעיל וחסר כריזמה. מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה מהווה זרוע חשובה בשמירת יציבותה הכלכלית של מוסקווה וניסיון להתגבר על הסנקציות המערביות.
-
אלכסנדר בורטניקוב, ראש שירות הביטחון הרוסי הכללי, ה-FSB – נחשב לאחד הגורמים הניציים בכוורת הביטחונית של פוטין, ומכהן בעמדות מפתח בזרועות הביטחון במשך שנים ארוכות. בעל קשרים ענפים בכל מערכת הביטחון הרוסית.
-
סרגיי נרישקין, ראש ארגון מודיעין החוץ של רוסיה – גם הוא מחזיק בקשרים ענפים ויציבים עם כל גורמי הביטחון ברוסיה, כיהן בעבר כנשיא הדומה, הבית התחתון בפרלמנט הרוסי. נפגש בחודש נובמבר עם ראש ה-CIA ביל ברנס בטורקיה כדי לדון בדרכים מניעת הסלמה גרעינית/