למרות הדאגה הגדולה בישראל, בבירות המערב ממשיכים במגעים עם טהראן כדי להגיע לידי הסכמות על סוגיות הקשורות בתוכנית הגרעין האיראנית. העיתון פייננשל טיימס דיווח בסוף השבוע כי ארה"ב ומדינות אירופה חידשו את המגעים על הסכם גרעין עם איראן, ומוסיף כי לראשונה מאז נסיגת ממשל טראמפ מההסכם המקורי (JCPOA) בשנת 2018 – התקיימו שיחות ישירות בין גורמים רשמיים באיראן ובארה"ב.
האיום האיראני - סיקור שוטף ב-N12
- האיום האיראני והחשש בישראל - מומחים מסבירים
- "חשש כבד": בישראל נערכים לחזרה להסכם הגרעין
- לוח הזמנים לפצצה - וההיערכות
- דיווח: איראן בונה מתקן גרעיני חדש מתחת לאדמה
- איראן חשפה טיל בליסטי חדש במשקל 1,500 ק"ג
- הרמטכ"ל הלוי על איראן: "יש התפתחויות שליליות באופק"
הדיווח מגיע על רקע החשש במערב מהמשך התעצמות תוכנית הגרעין האיראנית וההבנה כי רק האופציה הדיפלומטית תוכל למנוע מטהראן להגיע לנשק גרעיני בצורה יעילה. המאמצים הללו זכו בתקופה האחרונה לתמריץ נוסף על רקע החשש הגובר מעימות צבאי בין ישראל ואיראן.
"קיימת הכרה שעלינו לקדם תוכנית דיפלומטית אקטיבית נגד תוכנית הגרעין האיראני, ולא לתת לה פשוט להמשיך ולהתקדם", אמר דיפלומט מערבי לעיתון. "הדבר שמדאיג אותי הוא שתהליך קבלת ההחלטות של איראן עלול להיות כאוטי והיא עשויה להיגרר למלחמה עם ישראל".
בבירות ארה"ב, צרפת, גרמניה ובריטניה, לפחות באופן רשמי, עצרו את המשך השיחות עם טהראן לאחר שדחתה את ההצעה האחרונה לחזור להסכם הגרעין המקורי מ-2015 אי שם בחודש ספטמבר. הצעד הזה, יחד עם התפרצות מחאת החיג'אב והדיכוי האלים שלה, העברת המל"טים הקטלניים לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה וכן כליאה של אזרחים זרים – הציתו את חמתן של מדינות המערב וצמצמו כל אפשרות להתקדמות.
ואולם, בתקופה האחרונה חל שינוי, עם פגישות של מדינות E3 (בריטניה, גרמניה וצרפת) עם נציגים איראניים באוסלו, נורווגיה, בחודש מרץ, וכן התקדמות מול איראן בסוגיית שחרור האסירים הזרים המוחזקים בשטחה. לפני כשבוע וחצי, במהלך שזכה לביקורת גדולה, שחררה בלגיה את אסדאללה אסדי, שהורשע בפעילות טרור באירופה, בתמורה לעובד סיוע בלגי שנכלא באיראן. בסוף השבוע האחרון שחררה איראן עוד שני אזרחים אוסטרים ואזרח דני, ככל הנראה גם כן במסגרת אותה עסקה.
המגעים של המערב עם איראן לא מסתכמים בזה, ובתקופה האחרונה נפגש כמה פעמים רוב מאלי, השליח המיוחד של ממשל ביידן לענייני איראן, עם שגריר איראן באו"ם, אמיר סעיד אירוואני, שעד לחודש ספטמבר כיהן בתפקיד בכיר במועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן. על פי כל הדיווחים, השיחות הישירות ביניהם, הראשונות בין בכירים אמריקנים ואיראנים מאז 2018, עסקו באפשרות לשחרור אסירים אמריקנים מהכלא באיראן, ולא נגעו ישירות לאפשרות של חידוש הסכם הגרעין. ההערכה המרכזית היא כי התקדמות בתחום האסירים תקדם גם את הסוגייה הגרעינית.
כמו בחודש ספטמבר, גם כעת – הכדור נמצא במגרש של איראן, שצריכה לקבל החלטה אם עליה לחזור למישור המדיני מול המערב. בארה"ב ובאירופה חזרו והדגישו במשך הזדמנויות רבות, למעשה מאז כניסת ביידן לתפקיד בתחילת 2021, שבכוונתם לחזור להסכם הגרעין ולבצע ויתורים עבור כך. על טהראן להחליט אם היא מסכימה לוויתורים מצידה, כמו צמצום העשרת האורניום – בתמורה להפשרת מיליארדי דולרים השייכים לה ומוקפאים במדינות שונות, כמו למשל דרום קוריאה.
ניכר כי במערב מודאגים מאוד מהתלהטות השיח האחרונה בין ישראל ואיראן, וחידוש האיומים על תקיפה אפשרית של ישראל במתקני הגרעין של איראן. בשבוע שעבר צוין בדוח של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית כי איראן מחזיקה כעת בכמות אורניום מועשר הגדולה פי 23 ממה שהותר לה להחזיק במסגרת הסכם הגרעין – והכמות הזו, תיאורטית, מספיקה כעת לפיתוח שלוש פצצות גרעיניות. בנוסף, בשבועות האחרונים דווח על מתקן גרעין תת-קרקעי חדש שאיראן מקימה מתחת לאדמה בנתנז, מה שמצמצם מאוד את חלון הזמנים של ישראל לתקוף באזור.
איראן מחזקת יחסים במפרץ – וחווה הסלמה מול אזרבייג'ן
בשבוע שעבר הודיע משרד החוץ של איחוד האמירויות על פרישתה של אבו דאבי מכוח המשימה הימי המשותף במזרח התיכון. על פי ההודעה, איחוד האמירויות פרשה מהכוח המשותף כבר לפני כחודשיים, באופן שעשוי להצביע על מורת רוחם של האמירותים משיתוף הפעולה הביטחוני עם האמריקנים. הצעד מצטרף למהלך חידוש היחסים הרשמיים בין איראן ואיחוד האמירויות, ומינוי שגרירים חדשים במדינות - לאחר נתק של כשמונה שנים.
יממה לאחר ההודעה, פרסם הצי האמריקני הודעה על פעילות משותף עם הצי האמירותי. בימים האחרונים דווח כי איחוד האמירויות הפעילה לחץ כבד על האמריקנים להגביר את הנוכחות הצבאית ההתקפית במפרץ הורמוז – לאחר שאיראן השתלטה בכוח על שתי מכליות נפט זרות.
אתמול הגיעה תפנית חדשה בעלילה – לאחר שמפקד חיל הים האיראני הודיע על הקמת כוח ימי משותף באזור, יחד עם איחוד האמירויות. לדבריו של הבכיר הצבאי, שהראם איראני, איראן תקים כוח פעולה ימי משותף עם ערב הסעודית, איחוד האמירויות, בחרין, קטר ועיראק, והכוח גם צפוי לכלול את חילות הים של הודו ופקיסטן.
במקביל, מסתמנת הסלמה נוספת ביחסים של איראן עם אזרבייג'ן, ימים לאחר ביקורו של הנשיא יצחק הרצוג בבאקו. ביום שישי דווח כי אזרבייג'ן הורתה על סגירת משרד נספח התרבות האיראני בבירה האזרית וגירוש כל הנציגים האיראנים שהיו בה. אתמול נרשם שלב נוסף בעימות – לאחר שמשרד החוץ בבאקו הורה לכל האזרחים האזרים להימנע מביקור באיראן.
עם או בלי קשר לביקורו של הנשיא הרצוג והצעדים האחרונים, בהכרח ניכרת פריחה ביחסי אזרבייג'ן עם ישראל, גם על רקע פתיחת השגרירות האזרית בישראל בתקופה האחרונה, והסלמה ביחסים עם איראן. המתיחות בין באקו וטהראן אינה חדשה, ומגיעה על רקע הסלמה באזור הגבול, אירוע הירי בשגרירות אזרבייג'ן בטהראן בחודש ינואר ואירועי מתיחות נוספים, בין היתר על רקע הטענות של איראן על קשרים ביטחוניים בין אזרבייג'ן וישראל, שאף עשויים לאיים עליה ישירות.