עימותים קשים ואלימים שפרצו אתמול בח'רטום, בירת סודאן, מאיימים להפיל את המדינה למלחמת אזרחים קשה במיוחד. נכון לשעות הבוקר (שני) עמד מספר הנפגעים בקרבות בין כוחות הצבא למיליציית כוחות "התמיכה המהירה" (RSF) על 56 הרוגים וכמעט 600 פצועים. מאז, סביר כי המספר עלה בהרבה, ועל פי חלק מההערכות הוא עשוי להגיע למאות הרוגים. במקביל, הופסקו שידורי הטלוויזיה הממלכתית במדינה. 

לפי שעה קשה לקבוע איזה צד מחזיק ביתרון ומה מצב העניינים בשדה הקרב, משום שכל אחד מהגורמים מרבה להכריז על שליטתו בנמל התעופה, מתקני הצבא, התקשורת ויעדים קריטיים וחשובים אחרים. גם בעימות הצבאי הזה, כמו בעימותים אחרים בעידן הרשתות החברתיות, יש מנה גדושה של פייק ניוז ודיווחים מופרזים. על פי חלק מהדיווחים, אמש ניתן היה להניח שמיליציית ה-RSF קרובה לניצחון, אולם הבוקר כבר מגיעים דיווחים רבים הסותרים זאת. בשעות הצוהריים הודיע ספק האינטרנט המרכזי בסודאן כי קטע את אספקת האינטרנט במדינה.

העימותים הקשים פרצו אתמול ברחובות הבירה ח'רטום, בין הצבא בפיקודו של עבד אל-פתאח אל-בורהאן, מפקד הצבא ומנהיג המדינה בפועל, לבין מיליציית ה-RSF, בפיקודו של מוחמד חמדאן דגאלו, הידוע בכינויו "חמידתי", שנחשב לסגנו בפועל של אל-בורהאן ולאדם השני הכי חזק במדינה. העימותים פרצו על רקע מתיחות שיא בין שני הגורמים, שעד היום פעלו זה לצד זה, אולם אף פעם לא בצורה חלקה. גורמים שונים בסודאן מעריכים כי בסיסו של העימות הוא במתיחות אישית בין אל-בורהאן ובין דגאלו, על רקע השאלה מי יעמוד בראש הצבא בעתיד.

מהומות בסודאן (צילום: רויטרס)
מהומות בסודאן | צילום: רויטרס

לפני ימים אחדים פרסם הצבא הודעה ולפיה כוחות ה-RSF עוברים על החוק בכך שהם מגייסים לוחמים ופורסים אותם ברחבי הבירה. אתמול המתיחות התפרצה בקרבות קשים באזור הבירה ובמקומות נוספים, תוך האשמה הדדית של שני הצדדים באחריות לירי הכדור הראשון.

הקרבות התנהלו בעצימות גבוהה באזור ארמון הנשיאות, מתקני הצבא ונמל התעופה המרכזי בסודאן. בתוך זמן קצר הופסקו כל הטיסות במדינה, ובתיעוד אחד נראו מטוסים אזרחיים עולים באש על מסלול ההמראה. על פי הדיווחים, אחד המטוסים שייך לחברת התעופה הסעודית המרכזית. כל הנוסעים שהיו אמש בנמל התעופה קיבלו הוראה לעזוב מיד את המקום.

מהומות בסודאן (צילום: רויטרס)
מהומות בסודאן | צילום: רויטרס

קולות הירי והפיצוצים נמשכו לכל אורך הלילה וגם בשעות האחרונות. רגע דרמטי נרשם אתמול כאשר קולות ירי נשמעו בזמן שידור בטלוויזיה המרכזית, כאשר המגיש ניסה להסביר שהמצב בשליטה. דגאלו (חמידתי) נשא אתמול הצהרה ואמר כי כוחותיו יתפסו את אל-בורהאן ויביאו אותו למשפט, "או שהוא ימות בקרב כמו כלב".

במקביל, שעות לאחר תחילת העימותים אתמול, החלו מטוסי ומסוקי קרב של צבא סודאן להפציץ עמדות ובסיסים רבים של כוחות ה-RSF, ועל פי הדיווחים הסבו להם נזקים כבדים. על פי דיווח של כתבת רשת אל-ג'זירה, כוחות הצבא הצליחו לכבוש ולהשתלט על בסיסי ה-RSF בערים רבות במדינה, כולל קסאלה, גדאריף, ופורט סודאן במזרח, וקוסטי בדרום.

הקרבות הקשים לא נשארו רק במסגרת הבירה ח'רטום, וזלגו גם למקומות מרוחקים יותר. אתמול בשעות הצוהריים, הצליחו כוחות ה-RSF להשתלט על בסיס חיל האוויר אל-מראווי שמצפון לבירה, ולקחו בשבי גם כמה חיילים ומטוסים של חיל האוויר המצרי, שהוצבו שם במסגרת הסדר ביטחוני בין המדינות. בדרום-מערב המדינה, זלגו העימותים גם לחבל דארפור, שלאורך השנים ידע פעילות קשה ואכזרית מאוד של אנשי ה-RSF. כתבת סקיי ניוז המסקרת את האירועים דיווחה ממקורותיה שלפחות 22 בני אדם נהרגו בקרבות בדארפור, ואמרה כי מספר הקורבנות שם אינו נכלל בדיווחי הנפגעים הרשמיים של ארגוני הרופאים בסודאן, שעל פי רוב מתייחסים בעיקר לנעשה בח'רטום.

ברמה המדינית, מנהיגים רבים מרחבי העולם קוראים לעצור את הקרבות ולהביא לפתרון בדרכי שלום. שר החוץ האמריקני בלינקן שוחח אמש עם מקביליו בסעודיה ובאיחוד האמירויות – ובסיום פורסמה הצהרה המשותפת הקוראת לבלום את האלימות. הצהרות דומות פורסמו גם מטעם סין ורוסיה. מנהיגי דרום סודאן, אתיופיה, קניה ואוגנדה שוחחו עם אל-בורהאן ודגאלו, ופועלים להביא למתווה שיבטיח את עצירת הלחימה.

אל-בורהאן יחד עם דגאלו ("חמידתי"), 2021
הגנרל אל-בורהאן יחד עם הגנרל דגאלו ("חמידתי"), 2021

לפי שעה, ניכר כי שני הצדדים לא מעוניינים בשום פתרון שישים סוף לקרבות, והעימותים עתידים להימשך עד שתתקבל הכרעה צבאית. ניכר כי האמון, החלקי בלבד, ששרר בין הגורמים הצבאיים החזקים בסודאן שאחרי הרודן עומר אל-בשיר, אבד, וקשה לראות איך הוא חוזר למצב תקין במקרה של פשרה.

בתקופה האחרונה אישרה מועצת הריבונות בסודאן, שבראשה עומד אל-בורהאן, כי תפעל להעביר את השליטה במדינה לממשלה אזרחית שתיבחר בצורה דמוקרטית. למרות ההודעה הדרמטית, עדיין לא התקבלו סימנים ודאיים וממשיים לשינוי השלטוני הצפוי במדינה.

מוחמד חמדאן דגאלו ("חמידתי") (צילום: רויטרס)
מוחמד חמדאן דגאלו ("חמידתי") | צילום: רויטרס
עבד אל-פתאח אל-בורהאן, המנהיג הצבאי בסודאן (צילום: AP)
עבד אל-פתאח אל-בורהאן, המנהיג הצבאי בסודאן | צילום: AP

בשנת 2019 בוצעה הפיכה צבאית בסודאן, עם הדחתו של הרודן עומר אל-בשיר, ומאז אל-בורהאן הוא הדמות החזקה ביותר. מוחמד חמדאן דגאלו ואנשי מיליציית ה-RSF נחשבים לגורם המוביל ברצח העם בחבל דארפור, ולאורך השנים צברו כוח והפכו לגורם חזק ומשפיע במדינה. במהלך השנה האחרונה טענו גורמים מטעם שני האישים כי היחסים ביניהם טובים והם פועלים לשמר שיתוף פעולה, אולם ניכר כי הדברים שונים בתכלית.

באוקטובר 2021 בוצעה הפיכה צבאית נוספת בסודאן, עם שורת מעצרים בהוראת אל-בורהאן נגד גורמים בממשלה האזרחית של מי שעמד אז בראשה, עבדאללה חמדוכ. הצבא החזיק את חמדוכ במעצר במשך קרוב לחודש, ואז שיחרר אותו. זמן קצר חמדוכ התפטר מתפקידו.

שר החוץ אלי כהן  נפגש עם הגנרל בורהאן
שר החוץ אלי כהן נפגש עם הגנרל בורהאן

בחודש אוקטובר 2020 הוכרז על כינון נורמליזציה בין ישראל וסודאן, ולאורך הזמן מאז הלכו והתפתחו היחסים בין שתי המדינות, ובחודש פברואר ביקר שר החוץ אלי כהן בח'רטום ונפגש עם אל-בורהאן. על פי דיווחים שונים, גם אל-בורהאן וגם דגאלו פעלו באופן ישיר ואקטיבי לקידום היחסים עם ישראל.