מצב האנטישמיות בעולם בשנת 2022: בדוח שפרסם היום (שני) "המרכז לחקר יהדות אירופה בימינו" באוניברסיטת תל אביב לקראת ערב יום השואה, עולה תמונה מדאיגה לפיה בעולם המערבי יהודים חרדים היו היעד העיקרי בשנה האחרונה לתקיפות אנטישמיות פיזיות - בהן מכות, יריקות והשלכות חפצים. דווקא העיר ניו יורק, המכילה קהילות גדולות של יהודים בכלל ושל חרדים בפרט – היא האלימה ביותר. בארצות הברית כולה חלה עלייה נרחבת במספר האירועים האנטישמיים: בשנה שעברה נרשמו 3,697 אירועים, לעומת 2,717 בשנת 2021. אם לא די באלימות פיזית, מספר התקריות של הפצת תעמולה אנטישמית מצד חסידי העליונות הלבנה בארצות הברית גדל כמעט פי 3.

העלייה באנטישמיות בארה"ב ואירופה (צילום: n12)
חרדים הם הקורבנות העיקריים משום שהם נתפסים כחסרי מגן | צילום: n12

גם בשאר העולם המערבי האנטישמיות צומחת במגמה מדאיגה. על פי הדוח, לונדון היא העיר האירופית בה מתבצעות תקיפות אנטישמיות פיזיות בכמות הגדולה ביותר, וזאת על אף שבבריטניה כולה דווקא ירדו מספר האירועים. בלגיה, הונגריה, איטליה ואוסטרליה חברות גם הן ברשימה העגומה של מדינות בהן חלה עלייה לעומת שנת 2021. "היה מטריד מאוד לגלות בלונדון שיש חרדים שרואים באנטישמיות גזירת גורל של יהודים בגולה", סיפר ד"ר קרל יונקר, חוקר בכיר באוניברסיטה, שניהל את המחקר על טיבן של התקיפות האנטישמיות. "חלקם אף מאשימים את בני הקהילה עצמם באחריות למצב".

מהדוח עולה שברוב המקרים, תקיפות אנטישמיות מתרחשות ברחוב או בתחבורה ציבורית ושרובן אינן פרי תכנון מוקדם ומדוקדק. חרדים הם הקורבנות העיקריים לא רק משום שהם מזוהים בקלות כיהודים, אלא גם משום שהם נתפסים כחסרי הגנה.

צעק "תחזרו לישראל"
אירוע אנטישמי אלים באוסטרליה | צילום:

בשנת 2021 רבים מהאירועים האנטישמיים יוחסו בעיקרם למתחים החברתיים שיצרה מגפת הקורונה ולתגובות למבצע "שומר החומות" בעזה, ומכאן שהנתונים לשנת 2022 מעידים על אנטישמיות עמוקה יותר, במיוחד בארצות הברית. מובילי המחקר מצביעים על התגברות של מתחים חברתיים ותרבותיים, התרחבות הרדיקליות הפוליטית על חשבון המרכז הפוליטי וגדילתה של "תיבות התהודה" ברשתות החברתיות שבהן מופצות תיאוריות קונספירציה כאמת בלתי מעורערת בתור הגורמים העיקריים לממצאים הללו. "מציאות שבה חברות גדולות עושות כסף גדול מהפצת שקרים גדולים דורשת תיקון", הסביר פרופ' אוריה שביט, ראש המרכז לחקר יהדות אירופה בימינו, באוניברסיטת תל אביב.

בסקירה של רוסיה, שעבורה שנת 2022 הייתה שנת מלחמה באוקראינה וכללה שיח ער על נאציזם, מציין הדוח כי בשנה הזו תועדו התבטאויות אנטישמיות מדאיגות דווקא ממקורביו של הנשיא פוטין, לצד שימוש ציני מתמשך בזיכרון השואה מצדו של המשטר הרוסי. הדוח מעלה את החשש כי יהודי רוסיה יהפכו לשעיר לעזאזל לכישלון הצבאי של המשטר: "פשיסטים לעולם אינם בעלי ברית מהימנים למיעוטים דתיים ולהגנה על זכויות אדם". מהדוח עולה דאגה, בין השאר, גם מכניסתן של שתי מפלגות אנטישמיות לפרלמנט היפני. "ב-2022 התברר שוב שאנטישמיות אינה זקוקה לנוכחות של יהודים או ליריבות ישירה עם ישראל כדי למצוא תומכים", ציינו החוקרים.

 

גראפיטי אנטישמי בלונדון (צילום: SKY NEWS)
גרפיטי אנטישמי בלונדון. ארכיון | צילום: SKY NEWS

אומנם, במספר מדינות בעולם נרשמה מגמה מעט יותר מעודדת בשנה שחלפה. בגרמניה, בצרפת, באוסטריה, בקנדה, בארגנטינה ולצידן, כאמור, בבריטניה – בכולן נמדדה ירידה במספר התקיפות האנטישמיות הפיזיות. עם זאת, עולה כי דווקא בישראל הגזענות במגמת עלייה. "גם בארץ נדרש חשבון נפש. בחודשים האחרונים השמיעו חברי כנסת יהודים ביטויים גזעניים מצמררים, שהיו מביאים לסיום מידי של הקריירה שלהם בכל דמוקרטיה מערבית אחרת", ציין ראש המרכז, פרופ' שביט. "עם כל הצער שבדבר, ערב יום השואה הזה צריך להזכיר שגזענות יהודית אינה טובה מכל גזענות אחרת. יש לגנות אותה, להחרים אותה ולמגר אותה".