נאום ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס, אתמול (שבת) בהפגנה המרכזית נגד המהפכה המשפטית ברחוב קפלן בתל אביב, ממשיך לעורר סערה בשל האופי החריג של המהלך. הבקשה לדבריו של סנצ'ס התקבלה בעקבות פנייה ישירה של תומר רזניק, מזכ"ל מפלגת מרצ, וחברת הכנסת לשעבר קולט אביטל. סנצ'ס נשא את דבריו בעד הדמוקרטיה הישראלית ונגד המהפכה המשפטית לא "בכובע" של ראש ממשלת ספרד, כי אם "בכובע" של ארגון האינטרנציונל הסוציאליסטי, שסנצ'ס הוא נשיאו ועומד בראשו.

האירוע בתל אביב אתמול נפתח בהקרנת סרטון של ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס, שהביע תמיכה במחאה: "אתם מפגינים על ערכים שלא ניתן לקחת כמובן מאליו וצריך להוקיר אותם כל יום. אנחנו עומדים איתכם במאבק על הדמוקרטיה".

האינטרנציונל הסוציאליסטי הוא ארגון המסגרת העולמית של מפלגות סוציאל-דמוקרטיות, סוציאליסטיות ומפלגות פועלים. הארגון מאגד 132 מפלגות וארגונים פוליטיים מכל העולם, כולל מרצ בישראל ופתח הפלסטינית. בחודש מרץ הכריז סנצ'ס שהאינטרנציונל הסוציאליסטי "מביע את דאגתו העמוקה מהרפורמות המשפטיות שמקדמת ממשלת ישראל החדשה, שמחלישות את הכוח השיפוטי, מפלגות את החברה הישראלית ומעוררות מאות אלפי ישראלים המתגייסים נגדה".

 

 

הארגון הבין-לאומי הגדול כתב כי "אם יתקבלו, החוקים החדשים יפגעו בזכויות אדם ויגרמו לפוליטיזציה משמעותית, ויחלישו את בתי המשפט ויערערו את עצמאותם. החוקים יערערו עוד יותר את העיקרון הדמוקרטי של הפרדת הרשויות – ויסירו את כל הבלמים והאיזונים, יעניקו כוח מוחלט לרשות המבצעת, ישאירו את אזרחי ישראל חסרי הגנה מול הרשויות, ויפגעו במיוחד בנשים ובמיעוטים". הארגון הוסיף כי הוא שולח "מסר של סולידריות" למאות אלפי ישראלים מכל הדתות, המגדרים והגילים המוחים נגד המהלך.

"סנצ'ס גורם מרכזי ובעל השפעה רבה באיחוד האירופי"

אנריקה צימרמן, עיתונאי ספרדי החי בישראל ופועל בספרד, פורטוגל וצרפת, ומלמד ממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, אומר בשיחה עם N12 סנצ'ס אומנם מנהיג את ספרד, אולם החשיבות הגדולה שלו היא בעמדה הבכירה שלו באינטרנציונל הסוציאליסטי. "מדובר בגורם בין-לאומי חזק מאוד באיחוד האירופי", מסביר צימרמן. "זה גם חשוב מאוד כי הוא יהיה נשיא האיחוד האירופי במחצית השנייה של השנה".

"סנצ'ס יהיה גורם מרכזי באיחוד עד סוף שנת 2023, ולקראת כניסתו לתפקיד הוא גם יגיע לבית הלבן ויערוך שיחות מקיפות עם הנשיא ביידן כמייצג הרשמי של האיחוד האירופי. יש לו חשיבות עצומה, מעמד חשוב יותר מתמיד", הסביר.

בנוסף, צימרמן מתאר באריכות את ההתלהבות הגדולה בחלקים גדולים של ספרד מתנועת המחאה שקמה בישראל לחקיקת המהפכה המשפטית. "אני חושב שיש התרגשות גדולה בספרד – מהמרכז-ימין ועד המרכז-שמאל, ואפילו בשמאל המתון, יש התרגשות ממה שקורה בישראל. הם רואים בזה סוג של 'אביב ישראלי' – שינוי עמוק מעבר לפוליטיקה העכשווית. הם רואים בזה תנועה של צעירים שקמה לראשונה, וזה מרגש אותם".

"הם מסקרים את זה באובססיה, מבקשים סיפורים מכאן, ורואים בזה תופעה פוליטית שתשפיע על ישראל במהלך השנים הקרובות". לדבריו של צימרמן, התקשורת בספרד סיקרה בהרחבה את נאומו של סנצ'ס אתמול בהפגנה בתל אביב. "לא ראיתי דבר כזה, אין לזה תקדים", אמר. "הספרדים אומרים היום: 'אנחנו יודעים מה זה דיקטטורה, אנחנו מבינים מלחמה על דמוקרטיה, ומורידים את הכובע בפני מאות אלפי האנשים שפועלים למען הדמוקרטיה".

ראש ממשלת שמאל: תומך במהגרים ומקדם מדיניות רווחה

פדרו סנצ'ס בן ה-51 מכהן כראש ממשלת ספרד מאז יוני 2018, ומחודש נובמבר כמנהיג האינטרנציונל הסוציאליסטי. הוא החל את הקריירה הפוליטית שלו כחבר מועצת עיריית מדריד בשנת 2004 – עד שנבחר לקונגרס בשנת 2009. הוא הוביל את מפלגת הפועלים כבר בבחירות הכלליות של 2015 ו-2016, אך התפטר מתפקיד המזכיר בעקבות חילוקי דעות עם הנהגת המפלגה. שמונה חודשים לאחר מכן, הוא חזר להוביל, וב-1 ביוני 2018 ניצח בהצבעת אי-אמון נגד ראש הממשלה הקודם, מריאנו ראחוי.

בבחירות הכלליות באפריל 2019 הוביל את מפלגת הפועלים לניצחון הלאומי הראשון שלה מאז 2008, אבל לא הצליח להרכיב קואליציה. לאחר שהשיחות להקמת ממשלה נכשלשו, סנצ'ס זכה שוב במספר הקולות הרב ביותר, ובינואר 2020 הקים ממשלה הנשענת על קואליציית מיעוט יחד עם מפלגת שמאל פופוליסטית.

ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס | צילום: רויטרס

הוא נולד במדריד למשפחה אמידה, למד במוסדות המובילים בבירה הספרדית, שיחק כדורסל בליגה עד גיל 21, ובתחילת שנות התשעים, כסטודנט לכלכלה, הוא הצטרף למפלגת הפועלים הספרדית. בסוף שנות התשעים כבר שירת כעוזר לנציגת המפלגה במוסדות האיחוד האירופי. לאורך השנים הלך והתקדם בצמרת מפלגת הפועלים הספרדית – ובאמצע יולי 2014 כבר עמד בראשה והוביל אותה.

סנצ'ס, אוהד קבוצת הכדורגל אתלטיקו מדריד, מייצג מודל של פוליטיקה חדשה וצעירה. בין היתר קידם רפורמות חוקתיות עם מנהל של ממשל פדרלי, כדי להבטיח את הישארות חבל קטלוניה הבדלני בתחומה של ספרד. הוא דחף למדיניות רווחה לכלל האזרחים, תוך חיזוק איגודי העובדים, וביקש להפריד את הדת ממערכת החינוך.

הוא מגדיר עצמו אתאיסט, והקים ממשלה "סוציאליסטית על מלא", שבה, לראשונה היה רוב נשי – עם 11 שרות מתוך 18 בסך הכול. הוא פועל לפתרון הסכסוך עם חבל קטלוניה על בסיס פיוס והידברות, ודוחף לקליטת מהגרים מאפריקה הנמצאים במצוקה בלב הים – בניגוד למדיניות מדינות כמו איטליה למשל. הוא קורא לספרד פעילה יותר בזירה הבין-לאומית, במיוחד באיחוד האירופי, ואמר כי היא "צריכה לתבוע את תפקידה", וכן הכריז על עעצמו כ"פרו-אירופי מיליטנטי".

ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס | צילום: רויטרס

סנצ'ס, נשוי ואב לשתי בנות, הוא ראש ממשלת ספרד הראשון אי פעם שמדבר אנגלית וצרפתית באופן שוטף. ההתערבות שלו בנעשה בישראל אינה הפעם הראשונה שבה הסתבך במעורבות במזרח התיכון: בספטמבר 2018, במהלך כהונתו הראשונה כראש הממשלה, ביטל החלטה של שרת ההגנה שלו, מרגריטה רובלס, והתעקש למכור פצצות מונחות לייזר לסעודיה, למרות החשש מפעילותה הצבאית של הממלכה בתימן וחיסולו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י. הטיעון המרכזי שלו היה כי הוא "מתעקש לאחריותה של הממשלה להגנה על מקומות עבודה בתעשיית הנשק הספרדית".

בדצמבר האחרון הבטיח סנצ'ס להשתמש ב"כל האמצעים הנדרשים" כדי לשים קץ למצב של מבוי סתום שיפוטי בבית המשפט החוקתי בספרד, שנגרם מכך ששופטים שמרנים נקטו בצעד שהוגדר "חסר תקדים" - והשעו העברת חקיקה שהייתה אמורה לשנות את אופן המינוי של שופטים חדשים. ממשלתו הסוציאליסטית של סנצ'ס העבירה שינויים בחוק בקונגרס - בבית התחתון של הפרלמנט של ספרד, לשינוי מנגנון בחירת השופטים במטרה לשבור מחלוקת פוליטית ארוכת שנים בעניין מינוי השופטים המשפט החוקתי, שבו השופטים השמרנים מחזיקים היום ברוב.

למרות מאמציו, היוזמה שלו נחסמה על ידי בית המשפט העליון. טיוטת החקיקה של סנצ'ס, שספגה ביקורת ממפלגות האופוזיציה, כולל האשמות בניסיון להחדיר שופטים עם נטייה "שמאלנית" או "סוציאליסטית", כללה גם את ביטול עבירת ההמרדה והפחתת העונשים והאישומים ששימשו להעמדה לדין של מנהיגי העצמאות הקטאלנים אחרי הניסיון הכושל ב-2017 להתנתק מספרד.