עימותים חריגים וחילופי אש כבדים מתרחשים מאז שעות הבוקר היום (שבת) בח'רטום, בירת סודאן, ובאזורים נוספים ברחבי המדינה. כוחות מיליציית "התגובה המהירה" (RSF) הודיעו כי השתלטו על ארמון הנשיאות, על מעונו של מפקד הצבא ועל נמל התעופה המרכזי בבירה. בנוסף, הם טוענים להשתלטות על שורת נמלי תעופה ובסיסים צבאים באזורים נוספים.
כוחות ה-RSF, בפיקודו של מוחמד חמדאן דגאלו (חמידתי), מי שנחשב לאיש השני החזק ביותר במדינה וסגנו בפועל של מנהיג הצבא ומנהיג המדינה, עבד אל-פתח אל-בורהאן, הודיעו שהשתלטו על שורת אזורי מפתח בעקבות מה שהם טוענים כמתקפה של הצבא נגדם. בהודעה רשמית שפרסמו הם טענו שכוחות הצבא פתחו נגד אנשיהם במתקפה הבוקר, על רקע מתיחות השוררת בהנהגה הצבאית במדינה. בצבא סודאן טוענים כי אנשי ה-RSF הם אלה שפתחו במתקפה, וכינו אותם "גורמים מרדניים".
לפי שעה לא פורסם מספר רשמי של נפגעים, אך ההערכה היא כי חיילים ואזרחים רבים נפגעו במהלך העימותים הבוקר בבירה, שכללו גם כמה פיצוצים שמקורם אינו ברור. במקביל להודעת מיליציית ה-RSF על השתלטות על נמל התעופה, פורסמו תמונות וסרטונים של לוחמים ורכבים צבאיים פועלים במקום. כל הטיסות במקום בוטלו, והנוסעים קיבלו הוראה לעזוב.
בימים האחרונים חלה הסלמה חמורה במתיחות בין שני הגורמים הצבאיים החזקים במדינה, לאחר שהצבא, בראשות אל-בורהאן, מנהיג המדינה בפועל, טען שאנשי ה-RSF פועלים בניגוד לחוק. לטענתם, הם מגייסים אזרחים ופורסים כוחות באופן שמנוגד לחוק הצבא, וקראו להם לחדול מכך. גורמים שונים בסודאן מעריכים כי בסיסו של העימות הוא במתיחות אישית בין אל-בורהאן ובין דגאלו, על רקע השאלה מי יעמוד בראש הצבא בעתיד.
בתקופה האחרונה אישרה מועצת הריבונות בסודאן, שבראשה עומד אל-בורהאן, כי תפעל להעביר את השליטה במדינה לממשלה אזרחית שתיבחר בצורה דמוקרטית. למרות ההודעה הדרמטית, עדיין לא התקבלו סימנים ודאיים וממשיים לשינוי השלטוני הצפוי במדינה.
בשנת 2019 בוצעה הפיכה צבאית בסודאן, עם הדחתו של הרודן עומר אל-בשיר, ומאז אל-בורהאן הוא הדמות החזקה ביותר. מוחמד חמדאן דגאלו ואנשי מיליציית ה-RSF נחשבים לגורם המוביל ברצח העם בחבל דארפור, ולאורך השנים צברו כוח והפכו לגורם חזק ומשפיע במדינה. במהלך השנה האחרונה טענו גורמים מטעם שני האישים כי היחסים ביניהם טובים והם פועלים לשמר שיתוף פעולה, אולם ניכר כי הדברים שונים בתכלית.
באוקטובר 2021 בוצעה הפיכה צבאית נוספת בסודאן, עם שורת מעצרים בהוראת אל-בורהאן נגד גורמים בממשלה האזרחית של מי שעמד אז בראשה, עבדאללה חמדוכ. הצבא החזיק את חמדוכ במעצר במשך קרוב לחודש, ואז שיחרר אותו. זמן קצר חמדוכ התפטר מתפקידו.
בחודש אוקטובר 2020 הוכרז על כינון נורמליזציה בין ישראל וסודאן, ולאורך הזמן מאז הלכו והתפתחו היחסים בין שתי המדינות, ובחודש פברואר ביקר שר החוץ אלי כהן בח'רטום ונפגש עם אל-בורהאן. על פי דיווחים שונים, גם אל-בורהאן וגם דגאלו פעלו באופן ישיר ואקטיבי לקידום היחסים עם ישראל.