אלפי בני אדם כבר פונו מאזור השיטפון הקשה, אתמול (שלישי) בדרום אוקראינה במסגרת מאמץ לפנות עוד עשרות אלפים. בצדו של מחוז חרסון שנתון לשליטה אוקראינית, נעשים מאמצים אדירים לחילוץ האנשים מאזורי האסון, באמצעים מרובים. במשרד החוץ של ישראל כבר נערכים לשלוח משלחת סיוע לאזור ההצפות, וההערכה היא שמדינות נוספות יבקשו לסייע. היום: מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס לדיון חירום בעקבות פיצוץ הסכר.

פיצוץ הסכר באוקראינה - סיקור N12:

ככל שעובר הזמן הולכת ומתחזקת ההערכה כי רוסיה אחראית לפיצוץ הסכר הגדול, למרות ניסיונות של מוסקווה להאשים את קייב באחריות לכך. עצם העובדה שרבבות בני אדם הוצפו גם באזור הנתון לשליטה הצבאית של רוסיה, לא עשויה לסייע לטענות הרוסיות בדבר ניסיון פגיעה אוקראיני. באיחוד האירופי ובארה"ב כבר הביעו אמש האשמות נגד מוסקווה, אולם בבית הלבן הבהירו שלפי שעה אין להם פרטים סופיים וחד-משמעיים בנוגע למה שהתרחש בסכר ומי עומד מאחוריו.

 

 

יותר מ-22 אלף בני אדם חיים באזור שהוצף בגדה השמאלית (המזרחית), שנמצאת בשליטת הצבא הרוסי, ואילו יותר מ-16 אלף בני אדם חיים בגדה השנייה, ששוחררה על ידי צבא אוקראינה בחודש נובמבר. לפחות אדם אחד נהרג בצד האוקראיני מהפצצות רוסיות שנועדו להקשות על פינוי האזרחים, ובצד הרוסי דיווחו כי לפחות שבעה בני אדם נעדרים. ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, אמר אתמול: "אנו יודעים שיש הרוגים, ככל הנראה נפגעים רבים".

אזרחים מפונים מאזורי ההצפה, דרום אוקראינה (צילום: AP)
אזרחים מפונים מאזורי ההצפה, דרום אוקראינה | צילום: AP
אזרחים מפונים באזור ההצפה, דרום אוקראינה (צילום: רויטרס)
אזרחים מפונים באזור ההצפה, דרום אוקראינה | צילום: רויטרס

על פי דיווח שפורסם ברשת CNN, המוני חיילים רוסים נהרגו בעקבות השיטפון שנגרם מפיצוץ הסכר בנובה קחובקה. קצין אוקראיני המוצב באזור חרסון סיפר לרשת האמריקנית כי הוא ואנשיו ראו כיצד החיילים הרוסים "נשטפו במי השיטפון" בגדה המזרחית של נהר הדנייפר. לדבריו, חיילים רוסים מכל הגדודים נהרגו או נפצעו במה שמתואר כ"כאוס".

 

 

גם גן החיות קזקובה דיברובה שבאזור השליטה הרוסית נפגע קשה מאוד כתוצאה מההצפות, ועל פי ההודעה הרשמית – כל 300 בעלי החיים שהוחזקו במקום מתו. ההערכה כי גם בשעות הבוקר היום ימשיכו המים לעלות, ולאחר מכן הם צפויים לרדת בהדרגה ולהישפך במהלך השבוע הקרוב למי הים השחור. מרבית התושבים האוקראיניים באזור מפונים לערים מיקולאייב ואודסה.

 

 

למרות שניכר כי לא היו אבדות גדולות בנפש בקרב האזרחים משני הצדדים, רבים מתארים אובדן קשה מאוד של רכוש, ופגיעה חמורה בבתים. על פי ההערכות, בין 1,500 ל-2,000 בתים נמצאים מתחת לפני המים, אולם ייתכן שמספרים אלה ילכו ויגדלו. "הכול נשטף תחת המים, כל הרהיטים, המקרר, המזון, הפרחים, הכול מוצף. אני לא יודעת מה לעשות", אמרה אוקסנה, בת 53, לסוכנות הידיעות רויטרס.

אזרחים מפונים באזור ההצפה, דרום אוקראינה (צילום: רויטרס)
אזרחים מפונים באזור ההצפה, דרום אוקראינה | צילום: רויטרס
אזרחים מפונים באזור ההצפה, דרום אוקראינה (צילום: רויטרס)
אזרחים מפונים באזור ההצפה, דרום אוקראינה | צילום: רויטרס

בקייב ובמערב מאשימים את רוסיה באחריות לאחד מהאסונות הסביבתיים הגדולים ביותר, ומתארים זאת כפגיעה הקשה ביותר בתשתית האזרחית במהלך יותר מ-15 חודשים של המלחמה באוקראינה. בסביבתו של זלנסקי כינו את האירוע "אקוסייד" – מונח המשמש לתיאור הרס שטחים נרחבים כתוצאה מפעילות אנושית. ההערכה המרכזית היא כי יידרשו שנים רבות לתיקון הנזק הסביבתי שנגרם לאזור המוצף.

 

 

בכל הקשור לתחום האנרגיה, הבהירו אתמול באוקראינה כי לא צפויה פגיעה חריגה באספקת החשמל לתושבי אוקראינה, למרות הריסתה המוחלטת של תחנת הכוח ההידרואלקטרית בסכר בנובה קחובקה. בנוגע לחשש מאסון גרעיני בתחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה – הזקוקה למי הסכר כדי להבטיח את קירור הפעילות הגרעינית במקום, הבהירו כי מאגרי המים של תחנת הכוח מלאים, וצפויים להספיק לה במהלך החודשים הקרובים.

 

 

המודיעין הבריטי התייחס הבוקר בעדכון היומי שלו לפיצוץ הסכר, ואמר כי לפני קריסתו הגיע מפלס המים בו לגובה שיא, מה שהביא לפגיעה מקסימלית עם פיצוצו. עוד נטען בדיווח כי מצבו של הסכר שעדיין עומד על תילו צפוי להידרדר במהלך הימים הקרובים – מה שעלול להביא להרחבת ההצפות.