כוחות הצבא הרוסיים ממשיכים להתקדם ולרשום הישגים באוקראינה, גם אם בשלב זה אי אפשר להצביע על הישגים בעלי משמעות אופרטיבית נרחבת. בסוף השבוע הצליחו הרוסים להתקדם צעד נוסף בכיוון עיר המפתח באחמוט במחוז דונייצק, והבוקר הם דיווחו על כיבוש עיירה נוספת בדרום המחוז. במקביל, בסוף השבוע התרבו הדיווחים בכלי תקשורת מערביים, המצביעים על אפשרות של העברת מטוסי קרב לצבא אוקראינה.
במהלך סוף השבוע הגבירו כוחות הצבא הרוסי את מאמציהם להתקדם לעבר העיר באחמוט, שהקרבות סביבה מתנהלים בעצימות גבוהה מאז תחילת חודש אוגוסט. על פי דיווחים שונים, הרוסים הצליחו להתקדם צעד נוסף לעבר השתלטות על נתיב התחבורה היחיד שעוד נותר פתוח לעבר העיר – ונמצאים במרחק של כ-2 ק"מ בלבד ממנו. אם יצליחו להשתלט עליו, יוטל על העיר מצור דה-פקטו, שיקשה מאוד על המשך הלחימה האוקראינית בה.
המכון לחקר המלחמה (ISW) התייחס הבוקר בדיווחו היומי לנעשה בלחימה בגזרת באחמוט, ואמר כי ניכר שכוחות הצבא הרוסי "הקונבנציונליים" נאלצו להחליף את לוחמי קבוצת וגנר – שהובילו עד כה את הלחימה בגזרת באחמוט. על פי הדיווח, אנשי קבוצת וגנר "מותשים" מהקרבות העזים לכיבוש העיר הסמוכה סולדאר, ונדרשו לרדת מסדר הכוחות בחזית.
בגזרה אחרת, אנשי קבוצת וגנר דיווחו הבוקר על כיבוש העיירה בלהאודטנה בדרום מחוז דונייצק, ממערב לדרך בין הערים הכבושות מריופול ודונייצק. הלחימה בגזרה זו מגיעה במקביל ללחימה בעיירה וולדאר, שהסלימה מאוד בימים האחרונים – ומאיימת לנתק נקודה חשובה ואסטרטגית באזור השליטה הנתון לידי הצבא האוקראיני. למרות הטענות של אנשי וגנר לכיבוש נוסף הבוקר, באוקראינה דוחים את הדברים ומבהירים כי הלחימה במקום עדיין נמשכת.
הלחימה במזרח אוקראינה נמשכת כל העת, לאחר שארה"ב ובריטניה אישרו בשבוע שעבר כי יעבירו לקייב טנקי מערכה מתקדמים מדגמי לאופרד ואברהמס. על פי כל ההערכות, שני הצבאות הנלחמים נערכים לפתוח במתקפת נגד רחבה במהלך השבועות הקרובים, בניסיון להגדיל מאוד את השטחים שבשליטתם. גורמים במערב מעריכים כי ייתכן שכבר הזמן הקרוב תצא לפועל המתקפה הרוסית, ככל הנראה בניסיון של מוסקווה להשיג כמה שיותר הישגים בשדה הקרב לפני שיגיעו לחזית הלחימה הטנקים והנשקים הכבדים שמעביר המערב לאוקראינה.
בסוף השבוע אמר שגריר אוקראינה בצרפת כי עד כה הבטיחו מדינות המערב את העברתם של לפחות 321 טנקים לצבא אוקראינה. על פי ההודעות בשבוע שעבר, אוקראינה צפויה לקבל עד סוף חודש מרץ עשרות טנקי לאופרד וצ'לנג'ר, ובחודשים הבאים צפויה לקבל גם טנקי אברהמס – שהעברתם תיקח פרק זמן נוסף. בנוסף, בשבועות הקרובים צפויים לקבל באוקראינה עשרות נגמ"שים ושיריוניות מערביים מדגמי "ברדלי", "סטרייקר", "מרדר" וכלי נשק מתקדמים נוספים.
גורמים מערביים אמרו לוול סטריט ג'ורנל כי בתקופה האחרונה חל שינוי וכעת יש תחושת דחיפות לחמש את אוקראינה ולהעביר לה כמו גדולה של נשק מתקדם. בעוד שבאביב הקודם רווחה במערב התחושה שהסנקציות יוכלו לסייע להכריע את רוסיה - כעת ניכר שהזמן דווקא משחק לטובתה של רוסיה שמחזיקה בכוח אדם ומשאבים אדירים, ובמערב מבינים את נכונותה של מוסקווה לאבדות כבדות כדי לרשום הישגים. כעת מעריכים בבירות אירופה וארה"ב כי יש צורך להגביר את הסיוע הצבאי לאוקראינה בזמן קצר יחסית.
"אוקראינה והמערב במגעים מתקדמים להעברת מטוסי קרב"
במקביל להודעה על העברת הטנקים מהמערב – באוקראינה מגבירים גם את המאמצים בניסיון לקבל מהמערב מטוסי קרב וטילי אסטרטגיים ארוכי טווח. אתמול צוטט דובר חיל האוויר האוקראיני בעיתון הספרדי "אל-פאיס", שאמר כי אוקראינה העבירה למערב בקשה לקבל "לפחות 24 מטוסי F16 בשלב ראשון, ומטוסים נוספים בהמשך". לאחר מכן, הכחישו בצבא אוקראינה את הדברים, ורק אמרו כי "נמשכים המגעים" להעברת המטוסים.
באתר פוליטיקו דווח כי קבוצה של גורמים צבאיים "דוחפים" בשקט את הפנטגון לאשר העברת מטוסי F16 לאוקראינה. על פי הדיווח, אותם גורמים מעריכים שזו עזרה הכרחית במאמץ לסייע לאוקראינה להגן על עצמה נגד הכוחות הרוסיים.
גם בסוכנויות הידיעות רויטרס ו-AP דווח כי אוקראינה מהמערב מנהלות מגעים נרחבים בנוגע לאפשרות העברת המטוסים, ובין היתר דווח כי לצד מטוסי F16, קיימת גם אפשרות להעברת מטוסי רפאל צרפתיים. באוקראינה דיווחו בסוף השבוע כי למרות שבשלב זה אין כל החלטה רשמית בעניין, החלו עבודות תשתית בכל נמלי התעופה הצבאיים במדינה להשמשתם עבור מטוסי F16. ההערכה באוקראינה שייקחו לפחות שישה חודשים לאמן את הטייסים המקומיים בהפעלת המטוסים החדשים.
לצד מטוסי הקרב, באוקראינה ממשיכים ללחוץ על ארה"ב להעביר גם טילים ארוכי טווח שיסייעו בפגיעה בכוחות הרוסיים. גם בסוף השבוע הדגיש זלנסקי את הרצון האוקראיני לקבל את מערכות הטילים ATACMS שיעילים לטווח של כמעט 300 ק"מ, באופן שיאפשר לאוקראינים לכסות מבחינה ארטילרית את כל השטח הכבוש בידי הרוסים. "אוקראינה זקוקה לטילים ארוכי-טווח כדי למנוע מהכובש את היכולת למקם את משגרי הטילים שלו במיקום מרוחק וכך להרוס את הערים האוקראיניות".
עד עתה סירבו בארה"ב לדון בהעברת טילים ארוכי טווח ומטוסי קרב לאוקראינה, אולם בקייב בטוחים שבקשותיהם לבסוף ייענו. באוקראינה שואבים עידוד מההחלטות של ארה"ב וגרמניה להעביר טנקים – ומעריכים שגם ביתר התחומים צפויים שינויי כיוון שכאלה.
"הם לא רצו בהתחלה לתת לנו אמצעי ארטילריה כבדה – ואז הם נתנו", אמר בשבוע שעבר יורי סאק, עוזרו של שר ההגנה האוקראיני אולקסי רזניקוב. "הם לא רצו לתת לנו מערכות HIMARS, ואז הם נתנו. הם לא רצו לתת לנו טנקים, ועכשיו הם נותנים. למעט נשק גרעיני, אין שום אמל"ח שלא נקבל מהמערב". דיפלומט אירופאי צוטט בשבוע שעבר באתר פוליטיקו: "מטוסי קרב הם הצעד הטבעי הבא".