שעות לאחר רעידת האדמה שפקדה הלילה (בין ראשון לשני) את טורקיה בעוצמה 7.8, אירעה רעידה נוספת במוקד קרוב - בעוצמה 7.5. הרעידות, שהורגשו גם בארץ, גבו את חייהם של יותר מ-1,600 בני אדם בטורקיה ובסוריה. אלפים נפצעו ותושבים רבים שבתיהם נהרסו - נותרו ללא קורת גג, בליל החורף הקר. נתניהו: "התבקשנו לסיוע הומניטרי בסוריה - אישרתי את הבקשה".
רעש אדמה בטורקיה ובסוריה - התפתחויות אחרונות:
- יותר מ-1,600 קורבנות נמנו בין ההריסות
- אחרי הרעש הלילה - רעש אדמה נוסף הורגש בצוהוריים
- ישראל אישרה את בקשת רוסיה להעניק סיוע הומניטרי לסוריה
- נשיא טורקיה ארדואן: לא ניתן להעריך את היקף הנזק
כוחות ההצלה פועלים שעות אורוכת ובתנאי מזג אוויר קשים לחיפוש אחר ניצולים שנלכדו מתחת להריסות. הבקשה לסיוע בסוריה הגיעה דרך הרוסים - במערכת הביטחון עדיין בודקים איך טכנית ניתן לעשות זאת. מי שהעביר את הבקשה הוא הנספח הרוסי בישראל, שביקש סיוע לפצועים – ושזה יעבור דרכם.
נתניהו אישר את הבקשות משתי המדינות ומסר הודעה: "ביממה האחרונה הייתה רעידת אדמה קשה מאוד בטורקיה, שחבקה בקשת גם איזורים אחרים. הנחיתי לשלוח, לפי בקשת ממשלת טורקיה, צוותי חילוץ והצלה. כך אנחנו נוהגים ברחבי העולם, וכך אנחנו נוהגים גם בקרבתנו, מכיוון שנתקבלה גם בקשה לעשות זאת לנפגעים מהרעש בסוריה - הנחיתי לעשות זאת גם כן".
בשעות הצוהריים המוקדמות, וכשצוותי החילוץ עדיין מנסים למצוא ניצולים ולסייע, הודיע נשיא טורקיה ארדואן כי המספר הרשמי עומד על לפחות 912 הרוגים במדינתו ועוד לפחות 5,383 פצועים. בסוריה המספר הרשמי עומד על כ-600 הרוגים, כשמקורות לא רשמיים מדווחים על מאות נוספים. גם בסוריה אלפים רבים נפצעו.
"מעולם לא הרגשתי דבר כזה ב-40 שנות חיי, התעוררנו עם טלטלה"
"מעולם לא הרגשתי דבר כזה ב-40 שנות חיי", סיפר ארדם, תושב העיר הטורקית גזיאנטפ בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס. "הרגשנו את רעידת האדמה חזק מאוד לפחות שלוש פעמים, טולטלנו כמו תינוק בעריסה. כולם יושבים במכוניות שלהם ומנסים לנסוע למקומות פתוחים, הרחק מהמבנים".
נשיא טורקיה ארדואן הכריז: "צוותי חילוץ והצלה נשלחו מיד לאזורים שנפגעו ברעידת האדמה. אנו מקווים שנעבור את האסון הזה יחד בהקדם האפשרי ובמינימום נזק". בהמשך הוא הוסיף: "בלתי אפשרי כרגע להעריך את היקף האבדות והנזק".
בניינים חרבים בעיר קהרמאנמרש
בעיירה גזיאנטפ שבדרום טורקיה, כ-230 ק"מ מהגבול עם סורי, התושבים חשו רעידות משנה שעות לאחר מכן. "התעוררנו עם טלטלה, החשמל היה כבוי. שכבנו בשקט וחיכינו שהטלטול ייגמר. הבית שלנו היה מלא בזכוכיות שבורות", אמר סינאן שאהן, בעל חנות. "השתמשנו בפנס הטלפון שלנו כדי שנוכל לראות ולהתלבש, ומיהרנו לצאת מהבית".
"כל מי שיכול להציל את עצמו ברח כעת, יש לי קרובי משפחה שהבתים שלהם נהרסו", הוא הוסיף. "הייתי באיסטנבול כשרעידת האדמה הגדולה פקדה ב-1999, זה היה יותר חמור מזה". הסוכנות לניהול אסונות של טורקיה, AFAD, אמרה כי לפחות 66 רעידות משנה התרחשו לאחר מכן.
פיצוץ צינור גז בדרום טורקיה
إنفجار إنبوب الغاز في جنوب تركيا بسبب الزلزال pic.twitter.com/op5BufgDxG
— Mohammed Alshammari (@MOHAMME10617927) February 6, 2023
בעקבות רעידת האדמה העוצמתית, הרשות לניהול משברים בטורקיה הכריזה על מצב חירום בדרגה 4. במרכז הפעילות של כוחות ההצלה - ניוד של ציוד וצוותים למוקד האסון צבאי ואזרחי. במדינה מתכוננים לשכן אלפי פליטים ופונים לסיוע בינלאומי. ממשל ביידן כבר הציע סיוע לטורקיה דרך סוכנות הסיוע האמריקאית USAID וגופים פדרליים נוספים. הם עומדים בקשר מול הטורקים כדי לאמוד את הצרכים שלהם בעת הזו.
לכודים מתחת להריסות תיעדו ברשתות החברתיות, האטי בטורקיה
Hatay Defne'de enkaz altında kalan Vatandaşlarımız var‼️
— A. Nazli Ustun (@nazliustuntv) February 6, 2023
Sümerler Mahallesi,Harbiye Caddesi,Yalçın Apartmanı,Saadet Otel yanı,Necmi Asfuroğlu Lisesi tarafında@AFADBaskanlik @DepremDairesi @AFAD_gonullu
Kahramanmaraş Gaziantep Şanlıurfa Malatya Antakya #deprem #DEPREMOLDU pic.twitter.com/b5pXBPHcn8
הנזק נמשך - רעידות משנה בטורקיה
בשעות שלאחר הרעידה הורגשו גם עשרות רעידות משנה. בעיירה גזיאנטפ שבדרום טורקיה, 80 ק"מ ממוקד רעידת האדמה בקהרמנמראש, דיווחו תושבים: "התעוררנו עם טלטלה עצומה, כשהחשמל היה כבוי. שכבנו בשקט וחיכינו שזה ייגמר, הבית שלנו היה מלא בזכוכיות שבורות", אמר סינאן שאהן בעל חנות מקומית.
ילד ממתין לחילוץ מתוך ההריסות
A child awaiting rescue from the debris. Heart wrenching#deprem #earthquake #parcık #Gaziantep #nurdagı #Diyarbakir #mardin #sanliurfa #Hatay #Adana #Turkey #هزة_أرضية #Turkiye pic.twitter.com/b8MZqF7VYd
— Khirad Malick (@KhiradMalick) February 6, 2023
נשיא סוריה בשאר אל-אסד כינס ישיבת חירום של הממשלה "כדי לדון בנזקי רעידת האדמה שפקדה את המדינה ובצעדים הנדרשים". ארגון 'הקסדות הלבנות' אמר כי צפון-מערב סוריה הוא אזור מוכה אסון וקרא לארגונים ההומניטריים הבין-לאומיים "להתערב במהירות כדי לסייע לנפגעים ולהיענות לצרכים. על הקהילה הבין-לאומית לשאת באחריות לנוכח האסון הזה ולנקוט בצעדים מידיים על מנת למנוע החמרה של המצב".
השתתפו בהכנת הכתבה: אסף רוזנצוייג, ספיר ליפקין, עמית ולדמן, ירון שניידר וסברינה חייבטוב