האיחוד האירופי שלף לפולין כרטיס צהוב בעקבות המהפכה המשפטית: נציבות האיחוד האירופי הודיעה אתמול (רביעי) שתתבע את פולין בעקבות פסיקות של בית המשפט בוורשה – אשר נתפסות בבריסל כ"בלתי חוקתיות". ההחלטה מגיעה בעקבות פסיקות של בית המשפט הפולני בחודש יולי 2021 – הקובעות כי צעדים שהוטלו על ידי בית הדין האירופי אינן קבילות בפולין, חברה באיחוד האירופי.
באיחוד האירופי מתייחסים לצעד האחרון כניסיון להימנע ממה שמתואר כ"פולקזיט" (Polexit) – על משקל "ברקזיט", שבו גובר החשש כי פולין תבקש לעזוב את האיחוד האירופי על רקע המהפכה המשפטית שחוותה בשנים האחרונות. בית הדין האירופי לצדק מוצב בלוקסמבורג ומתפקד כבית המשפט העליון של האיחוד האירופי לדיני האיחוד האירופי. החלטת בית המשפט בפולין שלא להיעתר לתכתיביו מהווה הפרה חוקתית בין מדינות האיחוד.
כבר בחודש דצמבר 2021 נפתחו הליכים משפטיים של האיחוד האירופי נגד פולין, אולם ההחלטה לתבוע את ורשה התקבלה כעת בתום יותר משנה של דיונים עקרים וחוסר נכונות של פולין להציג פשרות בנושא. "מטרתה של נציבות האיחוד האירופי היא להבטיח שזכויות האזרחים בפולין נשמרות, ושהם יכולים ליהנות מהזכויות של אזרחי האיחוד האירופי באותו אופן כמו כל יתר אזרחי המדינות האחרות. ראשוניות חוקי האיחוד מבטיחה יישום של חוקיו בכל רחבי הגוש", נמסר.
נציבות האיחוד האירופי, הזרוע המבצעת של האיחוד, אחראית להבטיח את יישום חוקי האיחוד בכל 27 מדינותיו וקידום האמנה. בנציבות מסבירים שהחלטת בית המשפט הפולני מהווה הפרה של חוקי האיחוד שמעניקים את הזכות להגנה שיפוטית אפקטיבית בכך שהגבילו אותו באמצעות פרשנות נרחבת.
החלטת האיחוד האירופי לגרור את פולין לבית המשפט בעניין זה הוגדרה על ידי מומחה ששוחח עם הגרדיאן הבריטי כ"פצצה", והדבר מגיע במקביל לניסיונות של פולין לקבל סכום של יותר מ-35 מיליארד אירו – שהובטחו לה כמענקים והלוואות בהתאוששות ממגפת הקורונה. הממשלה בפולין מבקשת להשיג את הסכום הכספי הגדול לפני הבחירות שייערכו במדינה בתקופת הסתיו.
הוויכוח על שלטון החוק בפולין חוזר אחורה לעליית מפלגת החוק והצדק לשלטון בשנת 2015, בהובלת הנשיא אנדז'יי דודה, שקידמה שינוי דרמטי במערכת המשפט המקומית והחלה להציב את נאמניה בעמדות מפתח בכס השיפוט. באיחוד האירופי מאמינים כי מערכת המשפט הפולנית אינה עוד מערכת שיפוט עצמאית ובלתי תלויה בשל מה שמתואר כ"אי-סדרים" במינוי נשיאה ושופטיה הבכירים.
בעקבות אמונה זו החליטו בנציבות האיחוד האירופי, כאמור, להקפיא סכומי עתק של עשרות מיליארדי אירו שיועדו לשיקום הכלכלה הפולנית ממשבר הקורונה. נשיאת נציבות האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין, הציבה שלושה תנאים להזרמת הכספים: ביטול "לשכת המשמעת" לשופטי בית המשפט העליון בפולין, שינוי דיסציפלינת מערכת המשפט והחזרה לעבודה של שופטים שהודחו בעקבות הכללים הנוכחיים.
בשבוע שעבר סירב נשיא פולין דודה לחתום על הצעה לרפורמה משמעותית במערכת המשפט שהייתה עשויה לסייע בהעברת הכסף מהאיחוד. דודה הפנה את הצעת החוק החדשה לבית המשפט השנוי במחלוקת, כדי שיערוך בו שינויים שיתאימו לחוקה הפולנית.