"רוסיה מתכוננת להסלמה חמורה במלחמה כבר בשבועיים-שלושה הקרובים", כך אמר אמש (שלישי) בכיר ביטחוני באוקראינה בריאיון לרשת Sky News. אולקסי דנילוב, מזכיר מועצת הביטחון בקייב, חזר על ההערכות כי צבא רוסיה עשוי לפתוח בתוך זמן קצר במתקפת נגד רחבה, והבהיר כי בקייב לא שוללים אף אפשרות למהלך.

"רוסיה נערכת להסלמה מקסימלית", אמר. "היא אוספת ומרכזת כל דבר שהיא יכולה, מבצעת אימונים ותרגילים נרחבים". לדבריו, בקייב כלל לא שוללים אפשרות שפוטין מתכנן מתקפה חדשה ונרחבת באזורים גדולים באוקראינה, כולל פלישות חדשות מצפון, מזרח ודרום.

אחת ההערכות שלו היא כי מתקפה רוסית חדשה עשויה לצאת לפועל כבר בתקופה הקרובה, ככל הנראה במקביל לציון שנה לפרוץ המלחמה בסוף החודש. "אנחנו מבינים כי כל האפשרויות נמצאות על הפרק".

צבא אוקראינה במחוז דונייצק (צילום: רויטרס)
צבא אוקראינה במחוז דונייצק | צילום: רויטרס
הלחימה בעיר באחמוט, אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה בעיר באחמוט, אוקראינה | צילום: רויטרס

דבריו של דנילוב מגיעים על רקע הערכות רבות בקרב בכירים באוקראינה ובמערב בשבועות האחרונים, כי רוסיה צפויה לפתוח שוב במתקפה נרחבת במטרה להגדיל את כמות השטחים שברשותה, ואולי אף הרבה מעבר לאזור דונבאס שבמזרח. על פי חלק מההערכות, להן שותפים שר החוץ קולבה, שר ההגנה רזניקוב ומפקד הצבא זאלוז'ני, רוסיה אף עשויה לנסות לכבוש מחדש את הבירה קייב.

למרות האזהרות החמורות מצידה של אוקראינה, במערב קיימות הערכות סותרות בנוגע לכוונתה של רוסיה לקראת מתקפת נגד חדשה. גורם מערבי אמר לSky News- כי לא בהכרח מתקבלות אינדיקציות בנוגע למתקפה רוסית רחבה חדשה, אולם גורמים אחרים במערב דווקא הצטרפו להערכות בקייב בעניין.

רבים במערב עדיין מחזיקים בהערכה כי רוסיה עשויה להורות בכל רגע נתון על מבצע גיוס נרחב ולהוסיף עוד מאות אלפי חיילים חדשים לקראת מאמץ הלחימה הקרוב. אתמול אמר קירילו בודאנוב, ראש המודיעין הצבאי באוקראינה, כי נכון לעכשיו נלחמים באוקראינה כ-326 אלף חיילים רוסים. בתוך כך, המודיעין הבריטי דיווח אתמול כי ניכר שרוסיה פועלת לייצר חזית לחימה חדשה בדרום מחוז דונייצק, במקביל ללחימה המתבצעת בגזרת העיר באחמוט – שגם שם ניכרת הסלמה בלחימה בימים האחרונים והתקדמות רוסית לקראת כיתורה.

לראשונה: ארה"ב תעביר חימוש ארוך טווח לאוקראינה

בוושינגטון צפויים להודיע כבר בימים הקרובים על חבילת סיוע חדשה לאוקראינה בגובה של כ-2.2 מיליארד דולרים, כך דווח הלילה בסוכנות הידיעות רויטרס. במסגרת אותה חבילה, צפוי להיכלל גם אמל"ח בשם GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), היעיל להפצצות בטווח של כ-150 ק"מ.

 

 

העברת פצצות ה-GLSDB לאוקראינה צפויה להיות חציית קו נוסף בהגבלות שהטילו בוושינגטון ובבירות אירופה על העברת הנשק לאוקראינה, בדיוק על רקע ההערכות למתקפה רוסית חדשה. בעוד שבמשך מרבית חודשי המלחמה נמנעו במערב מלשלוח לאוקראינה נשק "התקפי" שעשוי לשמש גם לתקיפה בתחומה של רוסיה עצמה, בשבועות האחרונים ניכר שינוי של ממש עם העברת הטנקים המתקדמים מארה"ב וגרמניה, וכעת עם העברת הפצצות לטווח של 150 ק"מ.

ה-GLSDB צפוי לשפר מאוד את יכולת הכיסוי של הארטילריה האוקראינית, עם טווח כפול משל משגרי טילי ה-HIMARS – שיעילים לכ-75 ק"מ. במקור, ה-HIMARS יעיל לטווח של כ-300 ק"מ, אולם בארה"ב החליטו לשנות את המפרט הטכני של הטילים שהועברו לאוקראינה, ולהגביל אותם לעד 75 ק"מ בלבד – בדיוק בשל החשש לניסיון פגיעה וירי בשטח רוסיה.

צבא אוקראינה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בדונייצק | צילום: AP
הכוחות האוקראיניים במחוז דונייצק (צילום: רויטרס)
הכוחות האוקראיניים במחוז דונייצק | צילום: רויטרס

עם קבלת מערכת הנשק החדשה, יוכלו באוקראינה לכסות כ-30.7% משטח חצי האי קרים ואת כל הגישה היבשתית אליו משטח אוקראינה, וכ-82% מכלל השטח האוקראיני הכבוש בידי רוסיה (כולל חצי האי קרים), כלומר כל יתר האזורים הכבושים בדונבאס ובזפוריז'יה וחרסון יהיו נתונים לטווח האש של אוקראינה. כיום, אוקראינה מסוגלת לפגוע באמצעות סוללות ה-HIMARS רק ב-2% משטח חצי האי קרים ובכ-62% מכלל השטח הכבוש.

 

 

למרות העברת האמל"ח המתקדם, במערב מגלים לפי שעה התנגדות ברורה להעברת מטוסי קרב לאוקראינה. לאחר שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן וקנצלר גרמניה אולף שולץ הודיעו כי הם שוללים העברת מטוסים לאוקראינה, אתמול אמרו גם בלשכת ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק כי העברת מטוסי קרב "אינה מעשית" בשל משך הזמן שיידרש כדי לאמן את הטייסים האוקראינים.