אלפי בני אדם נהרגו ברעידת האדמה שהתרחשה בצפון-מערב סוריה לפני יותר מחודש, ועוד עשרות ואולי גם מאות אלפים נפצעו ואיבדו את בתיהם. למרות זאת, בעולם הערבי רואים בימים האחרונים ברעידת האדמה הקשה גם הזדמנות לשנות את המפה המדינית באזור, כפי שהתקבעה במזרח התיכון לאורך העשור האחרון. עסקה דרמטית עשויה לשנות את כל היחס של מדינות ערב למשטר אסד בדמשק, ולהביא לשינויים מרחיקי לכת באזור כולו.
תהליך חידוש היחסים וההכרה המחודשת של חלק ממדינות האזור במשטר אסד אינו חדש, והחל כבר לפני יותר משנה עם חידוש הקשר בין דמשק לעמאן, אבו דאבי ובירות נוספות. ואולם, העיתון וול סטריט ג'ורנל דיווח אתמול (רביעי) על עסקה חדשה המתגבשת בין חלק מהמדינות הערביות לסוריה – מאמצים שקיבלו תנופה ותאוצה בעקבות הרצון להעביר סיוע לאחר רעידת האדמה, ועשוי לקבל חיזוק נוסף מהסכם חידוש היחסים בין סעודיה ואיראן.
עיקרי ההסכם המוצע על פי הדיווח: מדינות ערב ומדינות נוספות יזרימו מיליארדי דולרים שיסייעו לשיקום הריסות מלחמת האזרחים הקשה שהחלה בסוריה לפני 12 שנים, ומדינות המערב גם יסירו את הסנקציות הקשות על משטר אסד, או לפחות את חלקן. מנגד, הנשיא הסורי, שאחראי באופן ישיר לרצח ומוות של מאות אלפים מבני עמו, כולל באמצעים בלתי קונבנציונליים, יידרש להסכים לקדם הסדר פוליטי בשיתוף האופוזיציה הסורית, יסכים לקבל חזרה את מיליוני הפליטים הסורים שנמלטו מאימת המלחמה, יפעל לעצירת יצור והברחת הסמים המסוכנים מסוריה למדינות המזרח התיכון, ואף יפעל לצמצום מעורבותה ופעילותה של איראן ברחבי סוריה.
בשבועות האחרונים הגיעו לדמשק, לראשונה מזה יותר מעשור, שרי החוץ של ירדן ומצרים ונפגשו עם הנשיא אסד, וסביר כי הציעו לו לפעול לביצוע המתווה. הביקורים שלהם הצטרפו לסדרת ביקורים שערך בתקופה האחרונה שר החוץ של איחוד האמירויות, עבדאללה בן זאיד. בשנה האחרונה ביקר אסד בעצמו באיחוד האמירויות ונפגש עם הנשיא מוחמד בן זאיד, ולאחרונה גם ביקר בעומאן, שם על פי הדיווחים ביקש מהסולטאן היית'ם בן טארק לקדם את הסרת הסנקציות של המערב כדי להקל על הסיוע לנזקי רעש האדמה, וגם לפעול מול איראן כדי להסדיר נוכחות כלכלית סעודית בסוריה.
למרות שרעידת האדמה הקשה האיצה את ניסיונות קידום מתווה הנורמליזציה האזורי – בשלב זה אין כל הוכחה שאסד מוכן ומעוניין לקדם רפורמה פוליטית במדינה. בנוסף, אף אחת ממדינות המערב לא הביעה נכונות להסיר לצמיתות את הסנקציות המוטלות על דמשק. דובר משרד החוץ האמריקני נד פרייס אמר לאחרונה כי יהיו נכונים להסיר את הסנקציות רק במקרה שסוריה תתקדם לעבר בחירות חופשיות ואמיתיות, תסריט שבשלב זה נראה כמעט דמיוני.
פסגת הליגה הערבית שצפויה להתכנס השנה בערב הסעודית עשויה לדון בהחזרתה של סעודיה לפורום, וסביר שההצעה תעמוד במרכז הדיונים. רבות ממדינות האזור מאמינות ומצפות שחידוש היחסים עם סוריה ותמיכה כלכלית ענפה במשטר אסד תביע לצמצום תלותו באיראן, מה שיוכל לאפשר את צמצום הפעילות שלה בשטחה של סוריה. טהראן מצידה, באופן טבעי, לא מביעה שום רצון וכוונה להפחית מפעילותה, ואף פועלת כל הזמן להגדילה ולהרחיבה. דובר משרד החוץ האיראני נאסר כנעאני אמר כי איראן מברכת על הניסיונות לקדם מתווה נורמליזציה אזורי עם דמשק, ורואה בכך "סולידריות איסלאמית".
סוגיית הברחת הסמים מסוריה היא אחת הבעיות שמטרידות יותר מכל מדינות רבות באזור, כמו משל ירדן וערב הסעודית. בחסות ישירה של משטר אסד, מפתחים גורמים שונים, הנמצאים על הסקאלה שבין עיסוק בטרור ועיסוק בפלילים, כדורי סמים ממריצים מסוג פנטילין, הידועים גם בשם "קפטגון". באופן כמעט שבועי תופסות הרשויות במדינות שונות הברחות של מיליוני כדורים המוסלקים בין היתר במשלוחי פירות ותרופות. על פי ההערכה, העסק המפוקפק מניב למשטר סכום של מיליארדי דולרים מדי שנה, וכעת מתברר כי הוא גם מאפשר לו מנוף לחץ על מדינות האזור.
במשך יותר מעשור סירבו מדינות ערב להכיר במשטר אסד ולקיים עימו יחסים, במחאה על הפשעים הקשים והחמורים שביצע נגד בני עמו. על פי ההערכות הרשמיות, יותר מחצי מיליון בני אדם נהרגו במלחמה בסוריה ומיליונים נוספים נמלטו ממנה. רק לאחרונה הואשם צבא סוריה בפיקודו של הנשיא אסד, שהטיל מכלי גז כימי וגרם למותם של 43 בני אדם בעיר דומא בפרוורי דמשק ב-7 באפריל 2018. 12 שנה לאחר שפרצה המלחמה הקשה שהביאה לזעזועים במזרח התיכון כולו, מבינות יותר ויותר מדינות כי המשך החרמתו של אסד אינה מסייעת להן, ורק מחזקת את איראן וכוחות עוינים נוספים במרחב. קשה לקבוע אם כל הצדדים יסכימו לכל הדרישות המופלגות, אך בהחלט ייתכן שמדובר בתחילתו של תהליך חיובי.