"מאורעות הקפיטול", גרסת ברזיל: רבים מתומכי הנשיא לשעבר ז'איר בולסונארו, נעצרו לאחר שהסתערו אמש (ראשון) על הפרלמנט המקומי בברזיליה. זאת, מפני שהם לא מקבלים את חילופי השלטון - ודורשים את הדחת הנשיא המכהן לולה. כעבור כמה שעות של עימותים, התקשורת המקומית עדכנה שהושגה שליטה: כוחות הביטחון השתלטו מחדש על הקונגרס, בית המשפט העליון וארמון הנשיא. במקביל, מחוקקים בברזיל קוראים לדרוש את מעצרו והסגרתו של בולסונארו מארצות הברית - ולהעמיד אותו לדין.

בשל ההתפרעויות החריגות, הנשיא המכהן לואיס לולה דה סילבה כינה את הפורעים "ברברים פשיסטים" והבהיר כי הם ייענשו במלוא החומרה. בנוסף לכך, הכריז הנשיא הברזילאי על "התערבות ביטחונית פדרלית" בברזיליה עד ל-31 בינואר. גם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן גינה את ההתפרעויות: "מצב שערורייתי - זו מתקפה על הדמוקרטיה. המוסדות הדמוקרטיים זוכים לתמיכה מלאה מאיתנו, אסור לערער את רצונו של העם הברזילאי".
 
 

משרד המשפטים בבירה פונה, ועל פי הדיווחים התקבלה פקודה לפרוס את הצבא ברחבי ברזיליה. האירוע החל כהפגנה ברישיון שיצאה מכלל שליטה: השוטרים ניסו לפזר אותם בגז מדמיע אך ללא הצלחה. במתחם הפרלמנט של ברזיל נמצא גם בית המשפט העליון.

המפגינים הצליחו להיכנס לבניין הפרלמנט (שבו לא מתקיימים דיונים היום), לבית המשפט העליון ולפי דיווחים גם לאזור מעון הנשיא - שלא נמצא בברזיליה הערב. בתיעודים מהמקום הם נראו נכנסים לאולם בית המשפט העליון וזורעים בו הרס.

ההרס בבניין בית המשפט:

נוסף על כך, הטלוויזיה הברזילאית מדווחת על שוטרים שמצטלמים עם המפגינים. על פי חלק מהדיווחים, לפחות חלק מהשוטרים וכוחות הביטחון מסרבים לפנות את המפגינים. מנגד, תיעודים אחרים מראים עימותים קשים של מפגינים עם שוטרים במתחם.

הסיפור מאחורי ההפסד של בולסונארו: "אחד ביום"

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

מנהיגים רבים מסביב לעולם מגנים את הההסתערות של תומכי בולסונארו על מבני הממשל. נשיא צ'ילה גבריאל בוריק אמר כי "ממשלת ברזיל זוכה לתמיכה המלאה שלנו מול המתקפה הפחדנית והשפלה הזו על הדמוקרטיה".
גם נשיא קולומביה הביע סולידריות עם תושבי ברזיל: "הפשיזם החליט לבצע הפיכה", הוא אמר וקרא לכינוס דחוף של ארגון המדינות האמריקניות.

פדרו סאנצ'ס, ראש ממשלת ספרד הביע תמיכה בנשיא לולה, וב"מוסדות החופשיים והנבחרים באופן דמוקרטי של העם הברזילאי". הוא הוסיף כי "אנו מגנים מכל וכל את המתקפה על הקונגרס של ברזיל וקוראים לחזרה מיידית לשגרה הדמוקרטית".

תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון (צילום: רויטרס)
תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון | צילום: רויטרס

שר החוץ של מקסיקו מרסלו אברד הבהיר כי מדינתו מביעה את תמיכתה המלאה "בממשל הנשיא לולה, שנבחר ברצון העם. אנו דוחים כל ניסיון לפעול נגד המוסדות הדמוקרטיים". שר החוץ של ארגנטינה סנטיאגו קפיירו ציין כי "אנו מביעים את הסולידריות שלנו עם הנשיא לולה וקוראים להגנה על הדמוקרטיה של ברזיל". גם נשיא צרפת עמנואל מקרון ומזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן גינו את ההתפרעויות, ומקרון אף הציע את "התמיכה הבלתי מעורערת" של צרפת.

ההסתערות הזו באה שבוע אחרי השבעת מנהיג השמאל הוותיק לואיז אינאסיו לולה. אלפי קיצונים שתומכים בבולסונארו מסרבים לקבל את ניצחונו של לולה בבחירות באוקטובר, והם שוהים בשבועות האחרונים באוהלים מחוץ לבסיסי הצבא ברחבי המדינה וקוראים להפיכה צבאית.

תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון (צילום: רויטרס)
תומכי בולסונארו פרצו לקונגרס ולבית המשפט העליון | צילום: רויטרס

כמה ימים לפני ההשבעה של הנשיא החדש, בולסונארו עזב את ברזיל לארה"ב – במה שרבים ממבקריו הגדירו "בריחה". על פי חלק מהדיווחים בברזיל, בולסונארו בחר לנטוש את המדינה מחשש שייעצר על ידי הנשיא החדש.

בהכנת הכתבה השתתפו אסף רוזנצויג, ערד ניר, עמית ולדמן, אסף יחזקאלי וקרן בצלאל