דוח דרמטי שפורסם אתמול (שלישי) בארה"ב קובע כי רוסיה מחזיקה ביותר מ-6,000 ילדים אוקראינים, שעל פי הטענות בקייב נחטפו מבתיהם ומשפחותיהם בחסות המלחמה. הדוח, שהוכן עם מומחים מאוניברסיטת ייל, קובע כי רוסיה מפעילה עשרות מחנות "לחינוך פוליטי מחדש" של אלפי הילדים.
חוקרי אוניברסיטת ייל מצאו לפחות 43 מחנות ומתקנים נוספים שבהם מוחזקים הילדים, שרבים מהם איבדו את הוריהם או נותקו ממשפחותיהם. הדוח קובע כי מדובר ב"מערכת בהיקף נרחב" שמופעלת ישירות על ידי מוסקווה מאז הפלישה לאוקראינה בפברואר 2022.
רבים מהילדים שמוחזקים במחנות ומוגדרים על ידי הרוסים כ"יתומים" הם כאלה שידוע שהוריהם בחיים, או לחילופין שיש להם קרובי משפחה ברורים וידועים שנמצאים בחיים, כלומר – לא בהכרח מדובר בילדים יתומים המנותקים משפחתית. רבים מהילדים המוחזקים במחנות הם כאלו שהוחזקו במוסדות חינוך ורווחה באוקראינה עוד לפני הפלישה הרוסית, או כאלה שנפלו בשבי הצבא הרוסי במהלך הלחימה באזורים שונים שנכבשו.
"המטרה המרכזית של המחנות והמתקנים כפי שזיהינו היא חינוך מחדש למטרות פוליטיות", נת'ניאל ריימונד, אחד החוקרים שחיברו את הדוח. חלק מהילדים "התקדמו" מהמחנות, ונשלחו לאימוץ ואומנה אצל משפחות רוסיות, או לחילופין הועברו למוסדות רווחה מוכרים בתחומה של רוסיה עצמה, כך לפי הדוח שפורסם.
הילד הצעיר ביותר שנמצא במסגרת כתיבת הדוח הוא תינוק בן ארבעה חודשים, בעוד שבאחדים מהמחנות נמצא בבירור שנערים מגיל 14 ומעלה עוברים אימונים והכשרה צבאיים. למרות זאת, מחברי הדוח מבהירים כי לא מצאו ראיות ועדויות לכך שאותם ילדים נשלחו להילחם בקרבות באוקראינה.
שגרירות רוסיה בארה"ב התייחסה לדוח ואמרה כי על פי רוב מדובר בילדים שנאלצו להימלט מאוקראינה במסגרת הקרבות. "אנו עושים את המרב כדי לקלוט ולהגן על בני משפחה צעירים, ובמקרים של מוות או היעדרות של הקרובים – אנו מעבירים יתומים להסדרי משמורת".
"מה שעולה מהדוח הוא בפירוש הפרה של אמנת ז'נבה הרביעית, הקובע להגן על אזרחים בזמן מלחמה", אמר ריימונד לכתבים. הוא גם הוסיף ואמר כי התחקיר מצא ראיות לביצוע מעשי ג'נוסייד מצידה של רוסיה במהלך המלחמה באוקראינה, בשל העובדה כי רוסיה מבצעת העברת ילדים ואוכלוסייה למטרות של שינוי וחיסול הזהות הלאומית באוקראינה.