בניינים שקורסים בזה אחר זה וניסיונות חילוץ ממושכים מתוך ההריסות הם לא מראה זר עבור התושבים בצפון סוריה שכבר חוו על בשריהם זוועות באזורי השליטה של מתנגדי משטר אסד. אולם, אתמול הם התעוררו לעוד סיוט שהפעם לא קשור לקרבות של הנשיא הסורי עם המורדים - אלא לרעידת האדמה העוצמתית שטלטלה את האזור. אסון מהסוג הזה הם מעולם לא חוו והתנאים הקשים שעימם הם מתמודדים יום ביומו, הופכים את המצב לקשה ולמורכב הרבה יותר.

12 שנה עברו מאז שפרצה המלחמה בין כוחותיו של אסד לבין המורדים והיא טלטלה את חייהם של מיליוני תושבים שרק מנסים לשרוד. אומנם מאז הלחימה פחתה בשל ההסכם שנרקם בין ארדואן לאסד לאחר שנים ארוכות של נתק ולנוכח החיבוק הרוסי שממנו נהנה הנשיא הסורי - אך ברקע עדיין מבעבע משבר כלכלי חריף ומתמשך, לצד הרס עצום ואמצעים דלים ביותר.

ערב מלחמת האזרחים העקובה מדם, חיו בסוריה כ-22 מיליון אזרחים – כאשר זו גבתה מאז את חייהם של כ-500 אלף סורים, כך על פי ההערכות. הנזק שספגו התשתיות במדינה מוערך ביותר מ-250 מיליארד דולר, המטבע המקומי נחלש והדלק התייקר. מיליונים מתקשים לרכוש מזון שהפך עבורם למותרות וחלק לא מבוטל מהאוכלוסייה חי בעוני מחפיר.

"מזכיר אזור מלחמה – מחזיר לזיכרונות טראומתיים"

ד"ר אוסמה סלום טיפל כבר ביותר מ-400 פצועים, רובם ילדים שהיו לכודים תחת ההריסות בקור העז. "בית החולים מוצף בפצועים שממלאים את המסדרונות ויש לנו מחסור עצום בצוות ובציוד", הוא אמר. "התפוסה בבית החולים מלאה, בעיקר נשים וילדים, ואנשים שמגיעים צריכים לשכב על הקרקע. עוד כמה שעות וגם על הרצפה לא יישאר לנו מקום. זה מזכיר אזור מלחמה ומחזיר אנשים לזיכרונות טראומתיים".

 

צעיר סורי שאיבד 12 מבני משפחתו זועק לעזרה ובוכה

לדבריו, רעידות המשנה המתמשכות הגיעו "כל חמש דקות והיו חזקות". ד"ר סלום ניסה למצוא את המילים לתאר את חומרת המצב בריאיון לתקשורת המקומית ואמר כי "זה קטסטרופלי ואנחנו מפחדים בעצמנו. אני כל כך עצוב - זה גרוע יותר עבור הסורים כי חיינו הרבה שנים כמדינה שסועת מלחמה ועכשיו יש לנו את אותה תחושה".

מרוץ נגד השעון לחילוץ מאות משפחות לכודות

בניגוד לטורקיה שזוקפת לזכותה יכולות ונהנית מסיוע הומניטרי משורה של מדינות שהציעו להושיט יד באזור האסון, בצפון סוריה המצב שונה לחלוטין. שעון החול הולך ואוזל, מאות משפחות עדיין לכודות תחת ההריסות ואחרות כבר איבדו את חייהן. הסורים זקוקים לעזרה בין-לאומית דחופה, אלא שבאזורים מוכים האסון אין מי שיושיט להן אותה והמצוקה רק צפויה להחריף.

שירין עבד אל-עזיז, עקרת בית מהעיר אל-חסכה שבצפון-מזרח סוריה, שחזרה: "בעלי העיר אותי ואמר לנו שרעידת אדמה התרחשה, לא הבנתי מה קורה ואם זה חלום או מציאות. היה בלבול, בהלה, שמעתי צעקות ויללות מהשכנים. הדירה שלנו נמצאת בקומה הרביעית והאחרונה בבניין אז מיהרנו לרדת. נשארנו באמצע הרחוב עם תושבי השכונה עד שהשמש זרחה ובהמשך היו רעידות משנה".

סטודנטית מהעיר קמישלי ששוכנת בגבול שבין סוריה לטורקיה, אמרה כי "אנחנו מלפנות בוקר בטרור אמיתי, המצב טרגי – בעיקר בגלל מזג האוויר הגרוע והשמים העזים. אי אפשר להישאר בחוץ זמן רב בגלל הקור והגשם הכבד, ומה שמגביר את הפאניקה והלחץ הוא ההיקף הגדול של ההרס שפקד אזורים רבים בסוריה".

הנזק מרעידת האדמה בעיר חראם בסוריה
הנזק מרעידת האדמה בעיר חראם בסוריה

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול כי ישראל תסייע גם לסוריה שנפגעה קשה מהרעידה הקטלנית, אלא שבעיתון אל-וטן הכחישו את הדיווחים וציטטו גורמים שמעורים בפרטים: "כל מה שמתפרסם בכלי התקשורת הישראליים בנושא הוא קמפיין לטובת ראש הממשלה ותו לא. איך ייתכן שסוריה תבקש סיוע מהישות שהרגה וסייעה להרג בעם הסורי במשך עשורים רבים?".

מספר הנספים בסוריה כתוצאה מרעידת האדמה כבר חצה את 1,500 ולפחות 3,500 בני אדם נפצעו - אלא שעל פי גורמים לא רשמיים במדינה, מספר הנפגעים בפועל גבוה הרבה יותר מכפי שדווח לפי שעה והמספרים שעליהם מדווחת התקשורת רק צפויים להמשיך לטפס. "אומת המוסלמים, האנשים כאן מתחת להריסות ואין מי שיכול לעזור לנו", אמר אתמול צעיר סורי שתועד זועק לעזרה בין שברי הבטון. "יש כאן משפחות שלמות מתחת להריסות, בואו לסייע לנו", הוא זעק מודאג ודרך התמונה הזו – סיפר את הסיפור של מיליוני תושבים בסוריה שמתמודדים עם אסון כבד ורק מייחלים לכך שיהיה מי שישמע את קולם ויחלץ לעזרתם.