באוקראינה ובמערב ממשיכים להיערך למתקפה גדולה ונרחבת של צבא רוסיה, שצפויה על פי ההערכות לצאת לדרך כבר בימים הקרובים, או במקביל לציון שנה לפלישה הרוסית לאוקראינה ב-24 בפברואר. בסוף השבוע דיווחו גורמים באוקראינה כי המתקפה הגדולה בצפון-מזרח אוקראינה כבר יצאה לדרך, וכעת מצפים לראות כיצד היא תלך ותתפתח.

אולקסי דנילוב, מזכיר מועצת הביטחון בקייב, אמר אמש בריאיון לכלי תקשורת באוקראינה כי רוסיה כבר החלה במתקפת הנגד הגדולה באזור מחוז לוגנסק, אולם בשלב זה היא חווה אתגרים מרובים, וצבא אוקראינה מצליח להדוף אותה. לדבריו, רוסיה לא הודיעה רשמית על תחילת המתקפה שלה – והיא צפויה ללכת ולגדול בתוך זמן קצר, אולם "לא מדובר במתקפה שבנו עליה" ברוסיה.

בסוף השבוע דיווח סרגי גאידי, מושל מחוז לוגנסק, כי רוסיה פתחה במתקפה חדשה ונרחבת באזור קרמינה, אך אמר גם הוא כי בשלב זה צבא אוקראינה מצליח לבלום ולהדוף אותה. גם מיכאילו פודוליאק, יועצו הבכיר של נשיא אוקראינה זלנסקי, אמר בריאיון בטלוויזיה כי המתקפה כבר יצאה לדרך.

הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה | צילום: AP
לוחמים בצבא אוקראינה בדונייצק (צילום: רויטרס)
לוחמים בצבא אוקראינה בדונייצק | צילום: רויטרס

ההערכה כי מתקפת הנגד של הרוסים עשויה לכלול מאות אלפי חיילים חדשים. המודיעין באוקראינה מעריך כי כבר עתה נלחמים באוקראינה כ-320 אלף חיילים רוסים, ולפחות עוד 150 אלף חיילים נמצאים במסגרות אימונים והכשרה. שר ההגנה האוקראיני אולקסי רזניקוב העריך בשבוע שעבר כי ייתכן שצבא רוסיה גייס במהלך הגיוס החלקי לא פחות מ-500 אלף חיילים חדשים.

למרות שניכר כי צבא רוסיה הצליח להתגבר על מצוקת כוח האדם הגדולה שלו באמצעות הגיוס, עדיין עומדות בפניו בעיות גדולות שספק אם הצליחו במוסקווה להתמודד איתן – ועשויות להקשות עליו במהלך התקפי נרחב. בין היתר, ספג צבא רוסיה במהלך השנה האחרונה מכה עזה בדרגות הפיקוד הזוטרות, וספק עד כמה הצליחו להשלים את החוסרים הללו. בנוסף, צבא רוסיה מתמודד גם עם מצוקת חימוש גדולה, וסביר כי יהיה עליו להציג התנהלות קרבית חדשה – לאחר שהתנהלותו לאחר הפלישה הביאה אותו לכישלון מבצעי אסטרטגי שדרש ממנו לסגת מקייב ויתר האזורים בעומק אוקראינה.

הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה | צילום: AP
צבא אוקראינה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בדונייצק | צילום: AP

הכיוונים שמהם עשויה להגיע המתקפה הרוסית הנרחבת

המתקפה שהחלה בימים האחרונים במחוז לוגנסק, באמצעות כוח רוסי המוערך בכעשרות אלפי חיילים, עשויה להוות ציר אחד בלבד במתקפה הרוסית הגדולה שבאוקראינה מעריכים שתצא לפועל במלואה בתוך זמן קצר. על פי המודיעין הצבאי באוקראינה, נשיא רוסיה פוטין הורה לכוחותיו להשלים את כיבוש חבל דונבאס במהלך חודש מרץ.

העיתון ניו יורק טיימס פרסם שורת הערכות בנוגע לאפשרות המתקפות הצפויות של צבא רוסיה במזרח אוקראינה, וקבע כי המתקפה עשויה להגיע מכמה מוקדים מרכזיים. המתקפה הרחבה צפויה לפעול לכיבוש כל אזור דונבאס (מחוזות לוגנסק ודונייצק), אולם ייתכן ותתבצע גם מאזור המחוזות חארקוב וסומי בצפון וזפוריז'יה בדרום.

מפת אוקראינה (צילום: גוגל)
מפת אוקראינה | צילום: גוגל

המודיעין האוקראיני דיווח כי צבא רוסיה חיזק ועיבה את כוחותיו באופן משמעותי בגזרת הערים באחמוט ולימן בלב מחוז דונייצק. הלחימה בבאחמוט מתנהלת בעצימות גבוהה כבר מאז תחילת חודש אוגוסט, ובימים האחרונים ניכרת צבירת כוחות רוסיים גדולה גם בלימן – ששוחררה רק בתחילת אוקטובר. צבא רוסיה, יחד עם אנשי קבוצת וגנר, ממשיכים להתקדם באיטיות באזור באחמוט – וגובר החשש לנפילתה בתוך זמן קצר.

צבא אוקראינה בלחימה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בלחימה בדונייצק | צילום: AP
צבא אוקראינה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בדונייצק | צילום: AP

גזרה נוספת שעשויה להוות את אחד מצירי ההתקדמות המרכזיים של הרוסים במתקפה החדשה היא העיר וולדאר בדרום מחוז דונייצק. לאורך השבועות האחרונים יצא צבא רוסיה לשורת ניסיונות פשיטה ומתקפות בעיר המוכרת בזכות מכרות הפחם הגדולים שלה. למרות המתקפות הכבדות ולמרות ניסיונות חוזרים ונשנים של הרוסים לכבוש את העיר באמצעות כוחות גדולים במיוחד, בשלב זה ניכר כי הם לא הצליחו לרשום שם הישגים של ממש, אך גם שם נרשמת צבירת כוחות גדולה.

 

 

ניכר כי בצבא רוסיה מצפים להגיע בהקדם להכרעה בגזרות באחמוט ו-וולדאר כדי להוציא לפועל את המתקפה הנרחבת בכל מזרח אוקראינה. בניו יורק טיימס מעריכים כי צבא רוסיה עשוי לבצע מתקפה מרובת צירי התקדמות – בקרמינה, לימן, באחמוט ו-וולדאר – ולאחר מכן לנסות להשלים את כיבוש מזרח אוקראינה באמצעות תנועת מלקחיים מצפון ומדרום, כולל תנועת כוחות מאזור המרכז. אפשרות נוספת שעולה היא הזרמה של כוחות רוסיים לכיוון המחוזות חארקוב וסומי, שנמצאים כיום בשליטה כמעט מלאה של קייב.

פריגוז'ין: "כיבוש דונבאס – עד שנתיים של עבודה"

על רקע הדברים האלה, בסוף השבוע נשמעו דברים מפתיעים מאחד הגורמים הצבאיים הרוסיים הבכירים בלחימה במזרח. יבגני פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר המנהלת רבים מהקרבות באזור באחמוט ואזורים נוספים, אמר בריאיון טלוויזיוני כי ייתכן שכיבוש דונבאס ואזור מזרח אוקראינה ידרוש הרבה יותר זמן ממה שנדמה.

לדבריו, כיבוש מוחלט של אזור חבל דונבאס עשוי לקחת "בין שנה וחצי לשנתיים של עבודה". הוא הוסיף ואמר כי אם המטרה הגדולה היא לכבוש את כל האזור באוקראינה שממזרח לנהר הדנייפר – המהלך עשוי לארוך לא פחות משלוש שנים.

יבגני פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר, רוסיה (צילום: AP)
יבגני פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר, רוסיה | צילום: AP
_OBJ

קשה לקבוע את מהימנות דבריו של פריגוז'ין, ובכלל לדעת אם הוא התכוון למסור הערכה רצינית בנוגע לקרבות הצפויים. לאורך חודשים רבים מתרחש עימות אדיר בין פריגוז'ין ואנשיו לבין צמרת משרד ההגנה ברוסיה, בין היתר תוך קריאות של אנשי וגנר להדיח את שר ההגנה שויגו ובכירי הצבא הרוסי. לאחר כיבוש העיר סולדאר בדונייצק לפני כמה שבועות, דווח כי חל פיחות במעמדו של פריגוז'ין, אולי בשל הניסיון לבלום את כוחו ויוקרתו ההולכים וגדלים. בהתאם לכך, לא מן הנמנע שדבריו מגיעים כחלק מניסיון לפגוע באמינות הצבא יוקרתו בעיני הציבור הרוסי.