אזרחי אוקראינה סיימו את שנת 2022 לקולותיהן של אזעקות מרובות ונרחבות בכל שטחי המדינה – בעקבות הפצצות נרחבות של צבא רוסיה, כולל בשעות הלילה (בין שבת לראשון). לפחות אדם אחד נהרג אתמול ויותר מ-20 נפצעו בסדרת הפצצות של הרוסים על קייב וערים נוספות, ופגיעה נוספת בתשתיות החשמל והאנרגיה במדינה. למרות זאת, ההפצצה אתמול הייתה קטנה בהרבה מהפצצות רוסיות רגילות של הרוסים על אוקראינה – ברמז נוסף שעשוי להצביע על המצוקה שאליה נקלעת מוסקווה בתקופה האחרונה.

כוחות הביטחון של אוקראינה דיווחו אתמול שהרוסים שיגרו 31 טילים ו-13 מל"טים – כמות נמוכה בהרבה מכמות התחמושת שרגילים הרוסים לירות במתקפות על אוקראינה. בתקיפה שבוצעה עוד לפני כן בסוף השבוע, שיגרו הרוסים פחות מ-70 טילי שיוט – ורובם הגדול יורטו בהצלחה על ידי מערכות ההגנה האוקראיניות. בנוסף, הלילה הצליחו ליירט באוקראינה 32 "מטרות אוויריות" – בעיקר מל"טים מתוצרת איראן.

 

 

התקיפות הרוסיות האחרונות באוקראינה קטנות ומצומצמות יותר מתקיפות רבות אחרות שבוצעו במהלך החודשים האחרונים, שבהן שוגרו בכמה פעמים שונות יותר מ-100 טילים בכל מתקפה. הצמצום בכמות האמל"ח המשמש בכל תקיפה מגיע על רקע טענות של גורמים במערכת הביטחון האוקראינית כי רוסיה קרובה מאוד למצוקה קשה במלאי התחמושת שלה, ובעיקר בתחום הטילים. במשך חודשים ארוכים טוענים באוקראינה ובמערב כי רוסיה קרובה למיצוי מלאי הטילים שלה, אולם לאחרונה טענו בקייב כי לרוסיה נותרה תחמושת המספיקה "ל-3,2 תקיפות נוספות בלבד".

חיילים בצבא אוקראינה נלחמים במחוז דונייצק (צילום: AP)
חיילים בצבא אוקראינה נלחמים במחוז דונייצק | צילום: AP

קשה עדיין לקבוע אם שורת התקיפות האחרונות באוקראינה יכולה ללמד על עומק משבר החימוש הרוסי. אתמול העריכו במודיעין הבריטי כי ייתכן שהרוסים "יחרגו" ממרווחי הזמן שבין תקיפה לתקיפה שלהם באוקראינה – כדי לתקוף בערב השנה החדשה "ולפגוע ברוח האזרחים באוקראינה". בהתאם לכך, ייתכן שהתקיפות ביממה האחרונה נועדו רק לשדר מסר סימבולי בלבד. יחד עם זאת, ייתכן שגם התקיפה האוקראינית האחרונה על בסיס חיל האוויר הרוסי Engels-2 במחוז סטראטוב הצליחה לשבש את התקיפות.

יחד עם זאת, גם בשדה הקרב, הרחק מקייב ויתר הערים שבעורף האוקראיני, ניכרת מצוקת חימוש קשה מבחינת הרוסים. המכון לחקר המלחמה (ISW) מצטט הבוקר בכירים במודיעין הצבאי של אוקראינה שאומרים כי חלה צניחה דרמטית בכמות הפגזים והתחמושת הארטילרית שרוסיה יורה בכל יום בחזית הלחימה במזרח.

 

 

קירילו בודנוב, ראש המודיעין הצבאי באוקראינה, דיווח אתמול כי עד לאחרונה ירו הרוסים בממוצע כמות של 60 אלף פגזים ופצצות ארטילריה לאורך קו החזית במזרח אוקראינה, ובייחוד בגזרת הלחימה בעיר באחמוט בדונייצק. לעומת זאת, לאורך הימים האחרונים מזהים באוקראינה כי הרוסים לא יורים יותר מ-20-19 אלף פגזים ופצצות ארטילריה ביום, בלבד.

בודנוב אומר כי הדבר מצביע על מצוקת חימוש רוסית מובהקת, שרק צפויה ללכת ולגדול בתקופה הקרובה. לדבריו, בחודש מרץ צפויים הרוסים להתמודד עם החמרה נוספת במצב החימושי שלהם. עוד הוא הוסיף כי בתקופה האחרונה העבירו הרוסים כמות גדולה של תחמושת ארטילרית ממאגרי נשק בבלארוס – במטרה להתמודד עם הבעיה.

מלחמת רוסיה-אוקראינה. טילים בחרקוב (צילום: AP)
מלחמת רוסיה-אוקראינה. טילים בחרקוב | צילום: AP

ב-ISW מעריכים כי מצוקת התחמושת של הכוחות הרוסיים ימנעו מהם לפחות חלקית לבצע מתקפות בעצימות גבוהה בשדה הקרב. על פי ההערכה, שינוי ניכר עשוי להתבטא בגזרת באחמוט, שהפכה בחודשים האחרונים לזירת העימות העיקרית בין צבאות רוסיה ואוקראינה, וגובה את חייהם של עשרות ומאות בני אדם מדי יום.

מאז החלה המלחמה, רוסיה חווה משבר גדול בענף יצור ופיתוח הנשק – על רקע הסנקציות המערביות הכבדות המוטלות עליה. כתוצאה מהסנקציות, רוסיה לא מסוגלת לייבא רכיבים אלקטרונים קריטיים עבור יצור הטילים, למרות כמה ניסיונות מוצלחים לעקוף את העיצומים נגדה.

אוקראינה מופגזת (צילום: ללא, רויטרס)
צילום: ללא, רויטרס
המלחמה באוקראינה (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה | צילום: רויטרס

במטרה להתמודד עם מצוקת התחמושת – רוסיה החלה לייבא מל"טים חמושים מתאבדים מאיראן, ובמערב מאמינים כי היא נערכת לרכוש ממנה גם טילים בליסטיים, על אף שעד כה לא התקבלו אינדיקציה שעסקה כזו אכן יצאה אל הפועל. בתוך כך, בשבועות האחרונים דיווחו בוושינגטון כי קבוצת וגנר הרוסית, הנלחמת בבאחמוט, רכשה טילים ורקטות מצפון קוריאה עבור המלחמה באוקראינה, ובבית הלבן הביעו את החשש כי ייתכנו עסקאות דומות נוספות.