אור בקצה המנהרה? בגרמניה הודיעו אמש (ראשון) לראשונה כי הם מסכימים להעברת טנקי לאופרד לאוקראינה, לאחר ימים ארוכים של מתיחות באירופה סביב הסוגייה ולחץ מערבי ניכר. במהלך ריאיון לכלי תקשורת צרפתי אמרה שרת החוץ הגרמנית אנלנה ברבוק כי "גרמניה לא תעמוד בדרכה של פולין אם בכוונתה להעביר טנקי לאופרד גרמניים לאוקראינה".
במהלך סוף השבוע סירבו בגרמניה לאשר כל התקדמות בהעברת הטנקים לאוקראינה, והתנו את העברתם בכך שגם ארה"ב תעביר לאוקראינה טנקי אברמס אמריקניים – דבר שבוושינגטון פסלו בטענה שבאירופה כמעט ואין תשתית חימושית ולוגיסטית לטנקים אלה, ולטענתם עשויות להידרש שנים כדי להקים כזאת. עוד לפני ההודעה הגרמנית, ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי הודיע כי פולין מוכנה להעביר 14 טנקי לאופרד לאוקראינה – ומצפה מעוד מדינות באירופה לעשות זאת.
דבריה של שרת החוץ הגרמנית ברבוק הגיעו לאחר פגישת פסגה בין הקנצלר הגרמני אולף שולץ ונשיא צרפת עמנואל מקרון. במסגרת הפגישה הבהיר שולץ כי שתי המדינות יתמכו באוקראינה "ככל שיידרש", ואילו מקרון גם הודיע כי צרפת "לא פוסלת" אפשרות שבה תעביר לאוקראינה טנקי מערכה כבדים צרפתיים מסוג לקלרק.
במקביל לדיונים המדיניים על המשך העברת הנשק לאוקראינה, הלחימה נמשכת גם בשדה הקרב. במשרד ההגנה הרוסי הודיעו אתמול על התקדמות והצלחה צבאית במסגרת הקרבות במחוז זפוריז'יה, לאחר שביום שבת הודיעו שפתחו במתקפה חדשה במחוז זה.
על פי ההודעה הרוסית, "כעת החזית בזפוריז'יה גמישה ודינמית", ואילו באוקראינה דיווחו כי לפחות 15 יישובים נכנסו למטח האש הארטילרית הרוסית בימים האחרונים. "במסגרת המבצעים ההתקפיים בכיוון זפוריז'יה, היחידות זכו ליתרון והישגים בשטח והשתלטו על עמדות", נמסר בהודעה.
למרות הלחימה המתנהלת שם, קשה עדיין לקבוע עד כמה המתקפה החדשה בזפוריז'יה מהווה מתקפת נגד רחבה שנועדה להגדיל משמעותית את הכיבושים הרוסיים באזור, או שמא מדובר בחלק ממהלך רוסי לחיזוק וביצור העמדות ההגנתיות באזור. לאורך השבועות האחרונים, הצבא הרוסי חיזק מאוד את מערך ההגנה שלו בזפוריז'יה ובעיקר בעיר מליטופול, על רקע הערכות ודיווחים כי צבא אוקראינה עשוי לפתוח באזור זה במתקפת כיבושים נרחבת.
הזעזועים בצמרת הרוסית: "פוטין מאוכזב"
המכון לחקר המלחמה (ISW) התייחס הבוקר בדיווחו היומי לשורת השינויים והזעזועים בצמרת הביטחונית הרוסית במהלך השבועות האחרונים, והצביע על אפשרות לירידה ניכרת במעמדם של הגנרל סרגיי סורוביקין ומנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין. על פי ההערכה, ניכר כי פוטין התאכזב מהמאמצים של השניים להביא לתפנית במלחמה, לאחר שאלה קיבלו את המושכות – גנרל סורוביקין עם קבלת הפיקוד על הכוחות באוקראינה באוקטובר, ופריגוז'ין עם הובלת המערכה לכיבוש העיר באחמוט במחוז דוייצק במזרח אוקראינה.
באמצעות קידומם של השניים לחזית הלחימה ניכר כי פוטין קיווה שיצליח להביא לשינוי באמצעים שונים ופחות מקובלים, אולם כעת הוא מבין כי מאמצים אלה ככל הנראה לא נשאו פרי. כך למשל, הגישה של סורוביקין שהוביל מדיניות של הפצצות אוויריות אגרסיביות על העורף האוקראיני לא השיגה את המטרה והיעדים הרצויים, ואילו גיוס האסירים ההמוני שהוביל פריגוז'ין ושליחתם כבשר תותחים בשדה הקרב במזרח גם כן לא הביא לתוצאות הרצויות, על רקע העובדה שגם כעת, כחצי שנה לאחר שהחלה הלחימה בבאחמוט – העיר עדיין לא נכבשה.
על פי ההערכה, פריגוז'ין הרגיש לאורך השבועות האחרונים כי מעמדו הולך ונוסק במסדרונות הקרמלין – מה שעשוי היה לאפשר לו לאיים ולאתגר את מעמדם של שר ההגנה סרגיי שויגו ומפקד הצבא ואלרי גרסימוב, אולם ניכר כי בתקופה האחרונה פוטין מתנער ומתרחק ממנו. למרות כיבוש העיר סולדאר, ב-ISW מתרשמים כי פוטין מצמצם באחרונה את התמיכה בווגנר ובפריגוז'ין, ואף קיים במוסקווה החשש כי קבוצת וגנר עשויה להפוך לגורם סורר שקשה לשלוט עליו.
בין היתר עולה בהערכה היומית כי ייתכן שפריגוז'ין ציפה למנף את הצלחתו בשדה הקרב גם ליתרון פוליטי, וגם להצליח למנף רווחים כלכליים לטובתו הפרטית. כעת, עם מינויו של גרסימוב למפקד הכוחות באוקראינה, ניכר כי פוטין בוחר להשליך את יהבו להמשך הלחימה על מוסדות הצבא ומשרד ההגנה המסורתיים, ובין היתר נערך לאשר ביצוע רפורמות שיאפשרו זאת, כמו למשל בהודעתו של השר שויגו להגדלת כוחות הצבא לכמיליון וחצי חיילים.
ארגון טרור נאו נאצי בשליחות המודיעין הרוסי
בעיתון ניו יורק טיימס דווח אמש כי נראה שמבצע שליחת מעטפות הנפץ למוסדות השלטון ברחבי ספרד בסוף חודש נובמבר ותחילת חודש דצמבר היו פעילות ישירה של המודיעין הרוסי, בין היתר כדי לזרוע כאוס ברחבי אירופה. על פי הדיווח, במבצע מעטפות הנפץ עשתה מוסקווה שימוש בכוחות פרוקסי נאו-נאציים.
גורמים שונים בארה"ב ובאירופה אמרו לניו יורק טיימס כי מעטפות הנפץ, שבין השאר נשלחו למשרד ראש הממשלה פדרו סנצ'ס, משרד החוץ, משרד ההגנה ושגרירות אוקראינה בספרד, בוצעה על ידי אנשי קבוצת "התנועה האימפריאלית הרוסית". קבוצה זו מוגדרת בארה"ב כארגון טרור – וידועה כקבוצה נאו-נאצית הדוגלת בגישת עליונות לבנה.
אותה קבוצה מפעילה פעילים במדינות שונות ברחבי אירופה, והיא קיבלה הנחיות והוראות ישירות מאנשי המודיעין הרוסי במוסקווה. על פי הדיווח, אותה קבוצת ככל הנראה הופעלה במטרה לבחון את התגובה במדינות השונות ואת כוחן של קבוצות שלוחים במקרה - שמוסקווה תחליט להסלים את המצב ברחבי היבשת.