המחאות נגד מדיניות הקורונה בסין הולכות ומתרחבות: עשרות אלפי בני אדם השתתפו ביממה האחרונה בהפגנות בערים רבות בסין, נגד מדיניות הקורונה והסגרים הנרחבת במדינה. על רקע הדברים האלה, גם היום (שני) נשבר שיא המאומתים בסין מאז פרוץ המגפה, זה היום החמישי ברציפות. במסגרת המחאות, התרחשה אמש תקרית חריגה – כשהמשטרה בשנגחאי עצרה באלימות את עיתונאי BBC.
ההפגנות בסין, שנמשכות ביתר שאת מאז סוף השבוע, מוגדרות כבר על ידי רבים כאירועי המחאה החמורים והנרחבים ביותר מאז אירועי כיכר טייאננמן בשנת 1989. בין היתר נרשמו אירועי מחאה קשים במעורבות עשרות אלפים בבירה בייג'ינג, ובערים שנגחאי, צ'נגדו ועוד ערים נוספות, כולל העיר ווהאן שבה התפרצה המגפה לראשונה. במקביל, אירועי מחאה קשים ונרחבים, כולל הנפת שלטים בעלי מסרים קשים נגד המשטר, התרחשו בקרוב למאה אוניברסיטאות ברחבי המדינה.
מה שעשוי לייחד את אירועי המחאה הנוכחיים, ולהבדיל אותם מהפגנות שונות לאורך השנים האחרונות, היא העובדה שהפעם המוחים מותחים ביקורת קשה, נוקבת וגלויה נגד המשטר. בין השאר נראו ונשמעו קריאות בגנותו הישירה של הנשיא הבלתי מעורער של סין, שי ג'ינפינג. בתוך כך, בתיעודים ותמונות רבים שעלו לרשתות החברתיות, נראו שיירות אדירות של רכבי כוחות הביטחון הייעודיים לפיזור הפגנות באזור העיר שנגחאי.
במהלך ההפגנות אתמול בעיר, כוחות הביטחון עצרו באלימות קשה את אד לורנס, עיתונאי ערוץ ה-BBC. בתיעוד המעצר שלו בזמן אמת, תוך שהוא נגרר על ידי השוטרים, הוא נשמע קורא לאחד מחבריו שהיו בסמוך "התקשר עכשיו לקונסוליה". רק לאחר שעות ארוכות שבהן הוחזר לורנס במעצר – הוא שוחרר לבסוף.
Massive crowd of protesters in Beijing. About 5mi from Tiananmen Square pic.twitter.com/BPP4cQgutX
— Jack Posobiec (@JackPosobiec) November 27, 2022
"ה-BBC מודאג מאוד מהיחס כלפי העיתונאי שלנו אד לורנס, שנעצר ונאזק בזמן שסיקר את המחאות בשנגחאי. הוא הוחזק במשך שעות לפני ששוחרר, ובמהלך מעצרו הוא הוכה על ידי המשטרה. זה התרחש בזמן שהוא עבד באופן חוקי", נמסר בהודעה רשמית מטעם הערוץ. "מדאיג מאוד שעיתונאי שלנו מותקף בזמן שהוא מבצע את חובותיו".
BBC Statement on Ed Lawrence pic.twitter.com/wedDetCtpF
— BBC News Press Team (@BBCNewsPR) November 27, 2022
משרד החוץ הסיני התייחס הבוקר לתקרית, ואמר כי לורנס כלל לא הזדהה בתור עיתונאי בזמן המעצר. מוקדם יותר הודיעו הרשויות בסין כי עצרו אותו "כדי להגן עליו מפני הדבקה בקורונה".
אחת הסיבות המרכזיות למחאה החדשה היא שרפה שפרצה בסוף השבוע בבניין רב קומות בעיר אורומצ'י, בירת אזור שינג'יאנג. על פי עדויות מהעיר, התושבים לא הצליחו לברוח מהאש בזמן מכיוון שהבניין ננעל כדי לבודד את חולי הקורונה - מה שגרר זעם ציבורי ואת תחילת המחאות. בשורת ערים במדינה, כולל בבייג'ינג ובנאנג'ינג, אזרחים הגיעו לטקסים ספונטניים של הדלקת נרות לזכר קורבנות אורומצ'י שנספו בשרפה.
הצנזורה הסינית במונדיאל: לא מראים אוהדים ביציעים
קטעי וידאו שעלו לרשת לאחר המשחקים במונדיאל אתמול גילו תופעה מעניינת של כלי התקשורת הסיניים – שעל רקע המחאות הנרחבות במדינה נגד מדיניות הקורונה, מסרבים להראות בשידור אוהדים שיושבים באצטדיונים ללא מסכות. עיתונאים שונים הציגו איך בשידור הרגיל בערוצים מערביים נראים אוהדים שמחים ביציעים לאחר הבקעת שערים, אולם בשידור הזהה בערוצים בסין – לא נראים אוהדים.
Here’s the Canadian goal from the same match. The int’l feed everyone else gets shows fans close up. CCTV switches out those shots with feeds of coaches or wide shots. Watched 2 games - very obvious. It’s imperfect though - one cheering fans shot snuck through in the replay: pic.twitter.com/yo7oVUJ2nU
— Bill Birtles (@billbirtles) November 27, 2022