הפתרון הרוסי – והמחדל האמריקני: בשבוע שעבר הודיע שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו לנשיא פוטין על השלמת תהליך הגיוס החלקי לצבא, לאחר ההכרזה עליו לפני יותר מחודש. על פי הודעתו של שויגו, 300 אלף חיילים חדשים גויסו – 82 אלף מהם כבר לוחמים בחזית, ועוד 218 אלף נמצאים במסגרות אימונים. במקביל, סוכנות הידיעות AP דיווחה אתמול (שני) על פתרון חריג ובלתי רגיל שמצאו במוסקווה לבעיית המחסור בלוחמים.
על פי הדיווח, מאות לוחמים אפגניים שפעלו בצבא אפגניסטן בימים שלפני עליית ארגון הטליבאן לשלטון – גויסו לאחרונה לצבא הרוסי ונשלחו להילחם באוקראינה. אותם חיילים, במשך השנים האחרונות, זכו לאימונים מיוחדים מאנשי צבא ארה"ב – במטרה להפוך לצבא אפגני יציב ועצמאי. ואולם, עם עזיבת הכוחות האמריקניים את אפגניסטן בחודש אוגוסט 2021 – קרס הצבא האפגני לחלוטין, יחד עם הממשלה הפרו-מערבית בקאבול, והטליבאן השתלט לחלוטין על המדינה.
מאות לוחמי הצבא שפעלו והיו בקשר עם ארה"ב נאלצו לברוח לאיראן השכנה מיד עם עליית הטליבאן, מחשש ממשי לחייהם. כעת, שלושה מפקדים בכירים לשעבר בצבא האפגני מדווחים כי לפחות 400 חיילים לשעבר גויסו לצבא הרוסי. הם טוענים כי הרוסים משלמים לכל חייל אפגני סכום של כ-1,500 דולרים, אך מבטיחים גם מקלט בטוח ברוסיה בימים שלאחר המלחמה, על רקע החשש של לוחמים רבים שאשרת השהייה שלהם באיראן תפקע והם ייאלצו לחזור למדינה שבה חייהם נתונים בסכנה.
"הם לא רוצים ללכת להילחם, אבל הם מרגישים שאין להם ברירה", אומר עבדול ראוף ארגאנידוואל, גנרל לשעבר בצבא אפגניסטן ששוחח עם סוכנות הידיעות AP. "הם אומרים לי: 'תן לנו פתרון, מה עלינו לעשות? אם נחזור לאפגניסטן – הטליבאן יהרוג אותנו". ארגאנידוואל מספר כי הכוח שאחראי על גיוס הלוחמים לצבא רוסיה היא קבוצת וגנר הידועה לשמצה, בראשות האוליגרך הרוסי יבגני פריגוז'ין, ובסיוע של מפקדים נוספים לשעבר בצבא אפגניסטן החיים ברוסיה ודוברים את השפה הרוסית.
הדיווח על גיוס הלוחמים האפגניים לצבא רוסיה מגיע לאחר אזהרות נרחבות מצד גורמי ביטחון, שהזהירו מפני אפשרות של חבירת הכוחות שהם עצמם אימנו – דווקא לאויבותיה הגדולות ביותר של ארה"ב, בהן איראן, סין ורוסיה. ההערכה היא כי למשטר בטהראן היה אינטרס מובהק לאפשר את קליטת הלוחמים האפגניים שנמלטו מאימת הטליבאן – והצליחו להוציא מהם מידע מבצעי רב שעשוי להיות בעל חשיבות קריטית בעימות עם וושינגטון.
לא הענקנו ללוחמים האלה את מה שהבטחנו להם – ועכשיו זה מתנקם בנו", אומר מייקל מולרוי, לשעבר בכיר ב-CIA שעבד בעבר באפגניסטן. הוא הבהיר שאותם לוחמים מאוד מאומנים ומיומנים כתוצאה מהאימונים שזכו להם מהצבא האמריקני, וכי הוא "לא היה רוצה לראות אותם נלחמים בשום מקום, ובטח שלא נגד הצבא האוקראיני".
הרוסים ממשיכים לפנות – ומאיימים על הסכם התבואה
בתוך כך, הרוסים ממשיך לתת אינדיקציות לחששם מפני מתקפת הנגד האוקראינית בחזית הדרום במחוז חרסון. הבוקר הודיע מושל הכיבוש הרוסי במחוז על הרחבת פינוי האזרחים ממנו – גם לאזור הגדה המזרחית של נהר הדנייפר, לאחר שבשבוע שעבר פונו יותר מ-70 אלף אזרחים מאזור הגדה המערבית שלו. הרשויות הרוסיות קראו גם לכל האזרחים שמתגוררים במרחק של 15 ק"מ ממזרח לנהר - להתפנות לאזורים מזרחיים יותר.
בימים האחרונים עושים הרוסים מאמץ לחזק את אחיזתם במחוז ובעיר חרסון, על רקע הדיווחים על ההתקדמות של הצבא האוקראיני. במקביל, בקייב הטילו איפול מוחלט על הנעשה בשדה הקרב וכמעט שלא חושפים פרטים משם. על רקע זה, החלו בימים האחרונים להישמע הערכות על כך שייתכן שמתקפת הנגד האוקראינית בחרסון עשויה להיות תוכנית הסחה בלבד – ובכוונתם לתקוף מזרחה משם.
למרות שרוסיה הודיעה בסוף השבוע על ביטול השתתפותה בהסכם ליצוא התבואה מהים השחור – נמשכה אתמול תנועת כלי השיט כסדרה. מטעם מזכ"ל האו"ם נמסר כי 12 ספינות עמוסות בתבואה עזבו אתמול את נמלי אוקראינה ושתיים נוספות עגנו בהם. בטורקיה, המתווכת של ההסכם, הבהירו כי תנועת כלי השיט תימשך, אך אתמול בערב הודיעו ברוסיה כי המצב החדש אינו מקובל עליהם.
לטענת הרוסים, לאחר שהם נסוגו מחלקם בהסכם – הם לא יוכלו לאפשר לכלי השיט אל ומאוקראינה להמשיך לנוע בחופשיות בים השחור, מכיוון שעצרו את הפיקוח עליהם. ברוסיה הבהירו אתמול שבעקבות התקיפה האוקראינית בנמל סבסטופול בחצי האי קרים ביום שבת – הם לא יאפשרו את תנועת כלי השיט לאוקראינה מבלי לקבל ערבויות ברורות "שהן לא מסייעות לפעולות הטרור של קייב".
בתוך כך, נשיא רוסיה פוטין הבהיר אמש כי המתקפה הרוסית הקטלנית אתמול בבוקר על שורת ערים באוקראינה היא תגובה על המתקפה בסבטופול ביום שבת. על פי הדיווחים, הרוסים שיגרו אתמול כ-80-70 טילי שיוט, ויותר ממחצית מהם יורטו בהצלחה על ידי האוקראינים. למרות זאת, מתקני תשתית ואנרגיה קריטיים בקייב, זפוריז'יה וערים נוספות נפגעו – ואזרחים רבים נותרו ללא חשמל ומים זורמים.