לקראת מתקפה רוסית נרחבת בחודשים הקרובים? לאחר תקופה ארוכה של לחימה במצב הגנה - גורמים באוקראינה ובמערב מעריכים כי צבא רוסיה עשוי לפתוח במתקפה חדשה נגד יעדים שונים באוקראינה בחודשים הראשונים של שנת 2023. אתמול (רביעי) הביע שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה את החשש, והבוקר מתייחס לכך גם המכון לחקר המלחמה (ISW).
קולבה אמר אתמול כי צבא רוסיה עשוי לפתוח במערכה חדשה ונרחבת בחודשים ינואר ופברואר 2023, על רקע הגיוס הנרחב שביצעה רוסיה ומאמצי ההתחמשות הגדולים שלה – בעיקר מול איראן. ב-ISW מצטרפים להערכה, ורואים בתקופת החורף הנוכחית כהזדמנות חשובה עבור הצבא הרוסי להכין את כוחותיו לאפשרות של מערכה חדשה. בשלב זה, מרבית הקרקע באוקראינה בוצית ואינה מאפשרת התקדמות אוקראינית נרחבת – אולם בתוך שבועות אחדים ירדו הטמפרטורות עוד והקרקע תקפא – מה שיאפשר את חידוש ההתקדמות.
על פי ההערכה, קיימות שתי חזיתות אפשריות שבהן עשויה רוסיה לפתוח במתקפה מחודשת: אזור חארקוב-לוגנסק בצפון-מזרח אוקראינה, או במחוז דונייצק, באזור דרום-מזרח. כבר עתה מהוות שתי הגזרות הללו חזיתות לחימה עיקריות במלחמה, אך בשלב זה מדובר בעיקר בלחימה סטטית, כמו למשל בעיירה באחמוט במחוז דונייצק – שבשבועות האחרונים הפכה למוקד החיכוך והעימות העיקרי בין שני הצבאות.
לאחר הנסיגה הרוסית מהעיר חרסון ומכל הגזה הימנית (המערבית) של נהר הדנייפר לפני כחודש – "השתחררו" כוחות ויחידות צבא רבים עבור הרוסים – שכעת מתפזרים לאורך החזיתות השונות עם צבא אוקראינה. גם מאות אלפי החיילים שגויסו לצבא הרוסי במהלך הגיוס החלקי שהכריז עליו פוטין ב-21 בספטמבר, ולפחות כמחצית מהם עדיין נמצאים במסגרת של אימונים, צפויים להיכנס לכוחות הסדירים באוקראינה – ולעבות את היחידות הקיימות.
המכון לחקר המלחמה מעריך כי צבא רוסיה, בסבירות גבוהה, ינסה להגדיל את מאמציו לכיבוש כל מחוז דונייצק – ואולי משם להתקדם גם לכיבוש מחדש של מחוז לוגנסק. בתקופה האחרונה הצליח צבא אוקראינה לרשום כמה הצלחות מקומיות בחזית לוגנסק, עם התקדמות בקו קרמינה-סבטובה – המהווה נקודת זינוק חשובה לקראת שחרור אפשרי של הערים סברודונייצק ולישנסק שבידי רוסיה.
הבוקר: רוסיה פרסה טיל בין-יבשתי בעיר קלוגה
בימים האחרונים מביעים באוקראינה את ההערכות כי צבא אוקראינה הוא זה שדווקא יפתח במתקפת נגד חדשה בשבועות הקרובים – ומסמנים דווקא את מחוז זפוריז'יה כיעד הצפוי. על פי ההערכות שונות, שבין היתר הוזכרו אתמול בעיתון ניו יורק טיימס, אוקראינה עשויה לתקוף במחוז זפוריז'יה לכיוון דרום – לכבוש את עיר המפתח מליטופול, ולנתק יבשתית את חצי האי קרים מאזורי הכיבוש הרוסיים באוקראינה.
תגובה לאיראן? ארה"ב תעביר אמל"ח מתקדם לאוקראינה
העיתון וושינגטון פוסט דיווח הבוקר כי ארה"ב צפויה להעביר כבר בתקופה הקרובה אמל"ח מיוחד לאוקראינה – שיאפשר לה להפוך חימוש לא מונחה (פצצות "טיפשות") – לחימוש מונחה (פצצות "חכמות"). על פי הדיווח, העברת האמל"ח הזה עשויה להגביר מאוד את יכולתה של אוקראינה לפגוע בדיוק מרבי ביעדים של הצבא הרוסי.
אותו אמל"ח הן ערכות הנקראות JDAM (Joint Direct Attack Munition) – וניתן להרכיב אותן על מגוון רחב של פצצות – גם קטנות, וגם פצצות במשקל של טון. בשלב זה עדיין לא ברור אם העסקה זכתה כבר לאישור הנשיא ביידן או למי מבכירי המועצה לביטחון לאומי. על פי גורמים שונים, מדובר באמל"ח בעל יכולת השפעה ניכרת על הנעשה בשדה הקרב, אשר שימש בעבר בהצלחה יתרה את הכוחות האמריקניים שלחמו באפגניסטן ובעיראק.
הדיווח על העברת JDAM מגיע במקביל לדיווח נוסף בימים האחרונים, ולפי ארה"ב עשויה להודיע כבר השבוע על העברת סוללות הגנה אווירית מסוג פטריוט לאוקראינה. מדובר במערכות הגנה אווירית איכותיות ומתקדמות שצפויות לסייע מאוד ביירוט הטילים והמל"טים האיראניים שמשגר צבא רוסיה לעבר העורף באוקראינה.
על פי הדיווח, כבר בימים הקרובים צפויים הנשיא ביידן ושר ההגנה אוסטין לאשר את המשלוח, על רקע בקשות רבות מקייב לשדרוג יכולות הנ"מ שלה, בעקבות שורת המתקפות הרוסיות הנרחבות באוקראינה. לאחר העברת הסוללות, לוחמים אוקראינים יעברו הכשרה מיוחדת בהפעלתן בבסיס אמריקני בגרמניה.
גם במקרה של ה-JDAM וגם במקרה של סוללות הפטריוט – מדובר בצעד דרמטי בהיקף וסוג החימוש שממשל ביידן מסכים להעביר לאוקראינה. לאורך תקופה ארוכה נמנעו בוושינגטון מלהעביר לאוקראינה נשק ואמל"ח מתקדמים, בשל החשש מהסלמת המתיחות עם רוסיה. כעת, על רקע הדיווחים בנוגע להרחבת שיתוף הפעולה הביטחוני בין רוסיה ואיראן, ניכר שארה"ב מוכנה ללכת צעד אחד רחוק יותר. בתוך כך, הבוקר אמרה מריה זכרובה, דוברת משרד החוץ הרוסי, כי העברת סוללות פטריוט לאוקראינה תיחשב כ"פרובוקציה" והסלמה בעימות.
בשבוע האחרון הביעו גורמים שונים במערב, כולל דובר המועצה לביטחון לאומי בארה"ב, את החשש מפני התרחבות שיתוף הפעולה בין מוסקווה וטהראן. גם בבריטניה הביעו ביטחון גדול שאיראן צפויה להעביר בקרוב לרוסיה מאות טילי קרקע-קרקע בליסטיים.
בנוסף, בימים האחרונים חזרה רוסיה לתקוף באוקראינה באמצעות מל"טים איראניים, לאחר כשלושה שבועות שבהם לא נראו מתקפות שכאלה. אחת האפשרויות היא שלאחרונה קיבלו הרוסים משלוח חדש של מל"טים, או שלקח להם זמן להתאים אותם להפעלה במזג האוויר הקר. כך או כך, בארה"ב הבהירו שרוסיה מעניקה לאיראן סיוע צבאי בהיקף "חסר תקדים" בתמורה לסיוע במלחמה באוקראינה, ובין השאר היא צפויה למכור לאיראן מטוסי קרב מדגם Su-35 מתקדמים.