לפחות 30 בני אדם נהרגו בימים האחרונים בערים הכורדיות בצפון-מערב איראן, כך מדווחים היום (שלישי) ארגוני זכויות אדם במדינה. בימים האחרונים חלה החמרה דרמטית באופי המחאות באזור הכורדי – ובהתאם גם הוחמרה מאוד האכיפה האלימה של כוחות הביטחון.
בימים האחרונים נשמעו טענות לביצוע מעשי "טבח" לפחות בשתי ערים באזור הכורדי באיראן. בלילה שבין שבת ראשון דווח על ירי מסיבי של כוחות הביטחון האיראניים בעיר מהאבאד, כולל ירי ישיר על האזרחים באמצעות מקלעים. אתמול דווח על הסלמה דומה בין המפגינים לרשויות גם בעיר ג'אווארוד.
אין מספר רשמי או הערכה מדויקת של היקף הנפגעים בהתנגשות בין המפגינים לכוחות הביטחון בימים האחרונים ובכלל, אך ההערכה היא כי רק בימים האחרונים השבוע נהרגו ונפצעו עשרות בני אדם, ואולי אף יותר. האזור הכורדי בצפון-מערב איראן מהווה את מרכז ההפגנות העיקרי לאורך קרוב ל-70 ימים, מאז מותה של הצעירה מהסא אמיני.
במקביל להופעת אירועי מחאה במקומות נוספים באיראן, האזור הכורדי מייצר את עיקר מוקדי החיכוך. במקביל, ניכר כי באזור זה, המהווה את הפריפריה של איראן ביחס לאזורים מרכזיים אחרים – מרשים לעצמם כוחות הביטחון להפעיל אלימות קשה הרבה יותר – זאת אולי בניגוד לנעשה בערים מרכזיות כמו הבירה טהראן, ואחרות.
אתמול פורסם באיראן סרטון שמציג לכאורה שימוש של כוחות הביטחון בג'אוונרוד בגז עצבים נגד המפגינים. לפי שעה לא התקבלו אימותים נוספים לטענות הללו, אך זו עשויה להיות עדות נוספת ליד הקשה של השלטונות נגד הכורדים באיראן.
באיראן טוענים כי בסרטון הזה נראה שימוש של כוחות הביטחון נגד המפגינים בגז עצבים מסוג Hexachloroethane בעיר ג'אוואנרוד pic.twitter.com/c4JTLxmHqs
— Asaf Rozentzweig | אסף רוזנצוייג (@asafroz15) November 21, 2022
אחת המפגינות במחוז כורדיסטאן באיראן התראיינה בעילום שם לרשת BBC, והביעה את תסכולה על העובדה שהמחאה נשארת בעיקר באזור הכורדי, ולא מצליחה לסחוף אליה קהלים ואוכלוסיות נוספות בשאר חלקי איראן. "בבקשה עזרו לנו, הם הורגים כל אחד, הם הורגים את הנוער שלנו. מדוע אתם, האנשים בטהראן, לא יוצאים לרחובות? בבקשה עזרו לכורדיסטאן, עזרו לנוער שלנו".
Video shows aftermath of the Iranian attack on the PAK headquarters in Pirde, south of Erbil province.
— Kurdistan 24 English (@K24English) November 22, 2022
Video submitted to Kurdistan 24 pic.twitter.com/h0fZrmtlVd
משמרות המהפכה תקפו היום, בפעם השלישית בשבוע האחרון, יעדים המחתרות הכורדיות-איראניות בצפון עיראק. על פי הדיווח של סוכנות הידיעות תסנים, התקיפה התבצעה באמצעות מל"טים וטילים בליסטיים באזור ארביל, במחוז החצי-אוטונומי. באיראן מנצלים את ההפגנות בשטחם כדי להוציא לפועל מתקפות מרובות נגד הכורדים בצפון עיראק, בטענה שהארגונים השונים שם מזינים ומעודדים את המחאות.
הכלי למיגור ההפגנות באיראן: אונס ואלימות מינית
אזהרה: הכתבה מכילה תוכן קשה על אונס ותקיפות מיניות
רשת CNN פרסמה תחקיר מיוחד, המקיף שלל עדויות של מפגינות איראניות וצוותים רפואיים – אשר חושפות כיצד כוחות הביטחון האיראניים הפכו את האלימות המינית לכלי שנועד לסייע לדכא את המחאה, שחרטה על דגלה את קידום זכויות האישה באיראן. נשים וגברים מספרים איך נאנסו והותקפו מינית באופן שיטתי על ידי אנשי כוחות הביטחון באיראן – כחלק מהניסיון למנוע מהם להפגין ולהטיל מורא על מפגינים אחרים.
ארמיטה עבאסי, צעירה כבת 20 מהעיר כרג' במרכז המדינה. כבר משלבים מוקדמים של אירועי ההפגנה והמחאות באיראן היא לקחה בהם חלק, ובמהלך חודש אוקטובר היא נעצרה על ידי הרשויות. כוחות המשטרה המקומיים הודיעו שהיא הייתה "מנהיגת ההפגנות, ושנמצאו בביתה 10 בקבוקי תבערה".
ההודעה של ממשלת איראן בעניינה הגיעה רק ב-29 באוקטובר, אולם היא ככל הנראה נועדה לכפות ולהסתיר את האירועים המזעזעים שעברה בשבועיים שקדמו לכך. ב-17 באוקטובר היא הובהלה לבית החולים אימאם עלי בעיר, מלווה בקציני משטרה לבושים בבגדים אזרחיים. ארבעה מחמשת הרופאים שטיפלו בה העידו בעילום שם בפני CNN בנוגע למצבה – שהיה רחוק מאוד ממה שתיארה המשטרה.
לטענתם, היא הגיעה במצב רפואי קשה מאוד, ראשה היה מגולח לחלוטין, והיא רעדה בלי הפסקה. במסמכים הרפואיים בבית החולים, הרופאים כתבו שלפי התסמינים היא נראית בדיוק כמו מישהי שעברה אונס קשה.
"כשהיא נכנסה לראשונה לבית החולים, הקצינים שליוו אותה סיפרו שהיא מדממת מפי הטבעת... כתוצאה מאונס חוזר. הקצינים הלבושים בבגדים אזרחיים התעקשו שהרופא ירשום שהיא עברה אונס לפני שנעצרה – ולא לאחר מכן", נכתב. אותם שוטרים ביקשו לוודא שלא ייווצר חשד שהם אחראיים לאונס שלה.
"לאחר שהאמת כבר הייתה ברורה לכולם", סיפר אחד הרופאים, "הם שינו את כל התסריט שהם המציאו". בהודעת רשמית מטעם הממשלה לאחר מכן, נטען שארמיטה סבלה מ"בעיות עיכול". ב-CNN מדווחים כי כל הרופאים שטיפלו בארמיטה האמינו בוודאות גבוהה שהיא נאנסה והותקפה בזמן המעצר. "בקצרה, הם פישלו – ואז הם לא ידעו כיצד להתגבר על השקר שלהם".
על פי מידע שהתקבל מבית החולים, כמה ימים לאחר שהגיעה – כוחות הביטחון האיראניים הבריחו אותה דרך כניסה צדדית, זמן קצר לפני שבני משפחתה הצליחו להגיע ולבקרה. כעת, על פי הודעת הממשלה, היא מוחזקת בעיר בכלא הידוע לשמצה פארדיס.
המקרה העצוב של ארמיטה הוא רק אחד מבין סיפורים רבים אחרים. במקרה נוסף, מובאת עדותו של נער בן 17, שסיפר שהוא וכמה מחבריו נעצרו ונכלאו בעקבות מעורבותם בהפגנות. לדבריו, במהלך המעצר, הם נאנסו בזמן שהשוטרים חישמלו אותם וגרמו להם לסבל פיזי בכל גופם. על פי CNN, האירוע הזה ככל הנראה אינו יחיד – ועשוי להצביע על מגמה.
המחאה באיראן החלה עם מותה של מהסא אמיני לפני 67 ימים – ומאז נמשכת באופן החריג והקשה ביותר שידעה איראן מאז המהפכה האיסלאמית בשנת 1979. על פי הערכות שונות, מספר ההרוגים עשוי להיות גבוה יותר מ-450, ועשרות מבין ההרוגים הם ילדים. למרות שנראה כי המחאה אינה מצליחה להתרחב ולהתפתח – ההערכה היא כי היא לא צפויה לדעוך לחלוטין בזמן הקרוב. סיסמת המהפכה בפי ההמונים היא: "זן, זנדגי, אזדי" ("אישה, חיים, חירות").