העימות בבלקן מאיים להתפרץ מחדש –בעקבות הסלמה דרמטית שחלה במתיחות בין סרביה לקוסובו. לאחר שנדמה היה כי המחלוקת האחרונה בין המדינות נפתרה, המתיחות התחדשה – ואתמול הודיע נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' שהצבא והמשטרה עברו לכוננות הגבוהה ביותר. בקוסובו מאשימים את הסרבים כי הם מבקשים לערער את היציבות במדינה, ומאיימים כי לא יהססו להפעיל כוח נגד המורדים הסרבים.
עיקר העימותים בשבועות האחרונים מתרחשים באזור העיר מיטרוביצה בצפון קוסובו, שם חי מיעוט סרבי גדול. ההסלמה בימים האחרונים מגיעה בעקבות העובדה שמשטרת קוסובו עצרה כמה שוטרים לשעבר ממוצא סרבי, מחשש שהם יובילו את המחאות והמהומות במיטרוביצה. בתגובה לכך - האזרחים הסרבים בצפון קוסובו הציבו חסימות רבות בכבישים ובדרכים מרכזיות באזור.
במקביל לחסימות שהוצבו באזור הסרבי בקוסובו, התרחשו בשבועות האחרונים כמה אירועים אלימים שכללו חילופי אש בין המשטרה הקוסוברית לקבוצות חמושים סרבים. מדי ערב כמעט מדווח על השלכות רימוני הלם ושימוש באמצעים לפיזור הפגנות באזור, ובמקביל גם מדווח על העברת כוחות צבא ומשטרה גדולים של סרביה לעבר הגבול. על רקע המהומות, לפחות כמה ממעברי הגבול בין השתיים נסגרו זמנית לאחרונה.
כבר ב-10 בדצמבר, הודיעו בממשלת קוסובו כי יפעלו להסרת החסימות שהציבו הסרבים בתוך ימים אחדים, ואף הבטיחו כי ייעזרו בכוח נאט"ו המוצב במקום. במרבית המקרים מדובר במשאיות עמוסות במשא כבד שמונעות את המעבר בכבישים בין האזורים בעלי הרוב הסרבי לאזורים בעלי הרוב האלבני (קוסוברי). מאז, יותר משבועיים, אף אחת מהחסימות לא הוסרה – וכמה חסימות חדשות נוספו רק בימים האחרונים.
"ברור שסרביה, המושפעת מרוסיה, העלתה את רמת הכוננות והמוכנות הביטחוניות ומעודדת את הצבת החסימות, בניסיון להצדיק ולהגן על קבוצות פושעים שמטילות טרור ואימה", אמר שר הפנים של קוסובו, צ'לאל סבצ'לה. בסרביה דוחים לחלוטין את הטענות של קוסובו, וטוענים כי הם רק מנסים להגן על ביטחונם וחירותם של האזרחים הסרבים שם. לפני יומיים אמר הנשיא הסרבי ווצ'יץ' כי בלגרד "תמשיך להילחם עבור השלום ותפעל לקדם פתרונות של פשרה".
לאחר ההודעה אתמול כי סרביה העלתה את הכוננות הביטחונית שלה לרמה הגבוהה ביותר – אמר שגריר רוסיה בבלגרד כי הוא מעריך שהמתיחות "נמצאת בדרך לעימות נרחב" הרבה יותר. באופן מסורתי, סרביה ורוסיה הן בעלות ברית ארוכות שנים, ומאז הכרזת עצמאותה של קוסובו בשנת 2008 – רוסיה מקדמת מהלך לבלום את ההכרה הבין-לאומית בה, ואף מונעת את קבלתה כחברה באו"ם.
Another barricade is located north of Mitrovicë (Kosovska Mitrovica) on the road to Raška.#Kosovo #Serbia https://t.co/NNChsGa5xs pic.twitter.com/AR7zSlHwUD
— Pierre Davide Borrelli (@PierreDBorrelli) December 27, 2022
לאורך השבועות האחרונים האשימו גורמים בכירים בפרישטינה, בירת קוסובו, ובהם גם ראש הממשלה אלבין קורטי, כי רוסיה מעוניינת ללבות את הלהבות בבלקן במטרה להסית את תשומת הלב העולמית מהמלחמה באוקראינה. בין היתר אמר קורטי כי גורמים הקשורים לקבוצת וגנר פועלים בקרב הסרבים בצפון קוסובו המציבים את החסימות בדרכים ופועלים לערעור היציבות.
קרוב ל-50,000 אזרחים סרבים חיים בקוסובו, ומהווים כ-4% מאוכלוסיית המדינה בת קרוב ל-2 מיליון בני אדם. על פי כל ההערכות, במקרה של עימות צבאי בין המדינות – צבא קוסובו רחוק מאוד מלהיות מסוגל להתמודד בהצלחה עם צבא סרביה. יחד עם זאת, הסיכוי שסרביה תפעל צבאית נגד קוסובו הוא נמוך – מחשש לעימות עם כוחות נאט"ו המוצבים שם, מאז המלחמה הגדולה שהתנהלה שם בסוף שנות ה-90.
על רקע הרוח הגבית שמקבלים בקוסובו מכוח נאט"ו המוצב שם, אין להוציא מכלל אפשרות תרחיש שבו דווקא הקוסוברים יסלימו את המתיחות ויפעילו כוח נגד הפעילות הסרבית בצפון המדינה. בשלב זה, ניכר כי בנאט"ו בולמים פעילות מהסוג הזה, אך קשה לראות כיצד המשבר הנוכחי יכול להיפתר בדרכים אחרות.