חושש מהביקורת? נשיא רוסיה ולדימיר פוטין החליט לבטל את מסיבת העיתונאים השנתית שתוכננה להיערך בחודש דצמבר. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הודיע אתמול על ההחלטה החריגה, לראשונה בעשור האחרון, אך לא סיפק סיבה להחלטה. לדבריו, ייתכן שמסיבת העיתונאים תידחה למועד מאוחר יותר.
מסיבת העיתונאים השנתית של פוטין נחשבת לאירוע שנתי, לא רגיל – ושונה בהרבה ממסיבות העיתונאים והנאומים הרגילים של הנשיא הרוסי. מאז עלה לשלטון בשנת 2001, למעט השנים שבהן כיהן כראש ממשלה – וברצף מאז שנת 2012, פוטין נואם באריכות במשך כארבע שעות בנוכחות כ-1,500 עיתונאים, כולל עיתונאים זרים, ומפגין בקיאות ושליטה בנעשה במדינה בתחומים שונים.
לאורך השנים הפכה מסיבת העיתונאים השנתית של פוטין למופע שלטוני של הנשיא הרוסי להפגנת כוחו ורמת שליטתו בפרטים הקטנים ביותר. באופן מסורתי, מסיבת העיתונאים השנתית מאפשרת לעיתונאים רבים, לכאורה באופן חופשי, לשאול את פוטין שאלות שונות בתחומים רבים.
כעת, קרוב לעשרה חודשים מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה והמשך התבוססות הצבא הרוסי בבוץ בשדה הקרב, ולאחר שורה ארוכה של מפלות והפסדים דרמטיים, התקבלה ההחלטה על ביטול האירוע. במערב מעריכים כי על רקע המצב – בקרמלין חוששים שהנשיא ייתקל בשאלות קשות על המלחמה, על מצב הצבא הרוסי ועל מדיניות הגיוס הנרחבת – כולל שמועות על הליך גיוס חדש שכבר החל, או שצפוי לצאת לדרך בימים הקרובים.
מומחים שונים מתייחסים לאפשרות כי לראשונה מזה שנים לא מעטות, פוטין חושש כעת יותר מתמיד להיתפס לא מוכן, לא בקיא או לא שולט בפרטים הקטנים של ענייני המלחמה באוקראינה. הדברים עשויים לבטא חשש אמיתי במוסקווה מפני אפשרות של התגברות הביקורת מבית והאופוזיציה, דווקא על רקע החקיקה הדרקונית ברוסיה מתחילת המלחמה – על עונשי מאסר קשים לכל מי שיבקר את פעילות הצבא.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 13 December 2022
— Ministry of Defence (@DefenceHQ) December 13, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/mX2eOfZ1Ra
#StandWithUkraine pic.twitter.com/vMCW0kVA6m
המודיעין הבריטי התייחס הבוקר בדיווח היומי שלו להחלטה, וציין כי מסיבת העיתונאים הזו היא תאריך בעל משמעות גדולה בלוח השנה – שלעיתים קרובות משמשת להפגין את עוצמתו של פוטין. "למרות שקרוב לוודאי שכל השאלות נבדקות מראש, הביטול השנה מגיע ככל הנראה מחששות הולכים וגוברים משכיחות גילויי האנטי-מלחמה ברוסיה", נכתב בדיווח. "פקידים בקרמלין רגישים מאוד לאפשרות שהאירוע עלול להיחטף לדיון ללא אישור על המבצע הצבאי המיוחד".
תקרית חריגה בזפוריז'יה: היעד הבא של אוקראינה?
אירוע חריג התרחש אתמול בחלק הכבוש על ידי הרוסים במחוז זפוריז'יה. בשעות הערב המאוחרות אמש, גשר קריטי המחבר בין העיר מליטופול והעיר קוסטיאנטיניבקה ניזוק קשות.
הגשר נחשב לציר חשוב מתחום הכיבוש הרוסי במזרח אוקראינה לעבר העיר מליטופול, ולפי שעה נעצרה תנועת הרכבים עליו. בתחילה, מקורות רוסיים דיווחו שמדובר במתקפת HIMARS, אולם לאחר מכן החלו לטעון כי מדובר ב"פעולת חבלה".
אירוע חריג הלילה בזפוריז'יה: גשר קריטי המחבר בין העיר מליטופול והעיר קוסטיאנטיניבקה ניזוק קשות. הגשר נחשב לציר חשוב מהמזרח למליטופול - ולפי שעה נעצרה תנועת הרכבים עליו. בתחילה, מקורות רוסיים דיווחו שמדובר במתקפת HIMARS, אולם לאחר מכן החלו לטעון כי מדובר ב"פעולת חבלה" pic.twitter.com/sCoynLwqGV
— Asaf Rozentzweig | אסף רוזנצוייג (@asafroz15) December 13, 2022
במהלך סוף השבוע הייתה העיר מליטופול יעד להפצצה דרמטית של צבא אוקראינה נגד יעדים של צבא רוסיה. על פי הדיווחים השונים, הצליחו האוקראינים לפגוע במדויק במתחמים ובסיסים צבאיים בעיר, ואף גרמו למספר אבדות גדול – למרות שהרוסים לא הרחיבו על כך באופן רשמי.
בתוך כך, הלחימה באוקראינה נמשכת למרות היעדר התקדמות של שני הצבאות, בעיקר בשל תנאי מזג האוויר הקשים. בעיירה באחמוט שבמחוז דונייצק, שהפכה בשבועות האחרונים לזירת החיכוך העיקרית, נמשכים הקרבות העזים כל העת. בכיר ביטחוני אמריקני אמר אתמול כי אנשי קבוצת וגנר פעילים שם במיוחד ורושמים הישגים "מקומיים" בלבד, אך אוקראינה ממשיכה להחזיק את הקו.
אותו גורם אמר אתמול שוב כי רוסיה פועלת כל העת להשגת נשק וציוד לחימה נוסף מאיראן, ואמר כי מאמצים דומים להשגת נשק נרשמו גם בין רוסיה לצפון קוריאה. בגזרת מחוז לוגנסק, שם הצליח צבא אוקראינה לרשום בתקופה האחרונה כמה הישגים מקומיים, ניכר כי הרוסים פועלים לעבות את כוחותיהם במטרה למנוע את המשך התקדמות הצבא האוקראיני, בואכה העיירות סבטובה וקרמינה.
באוקראינה מהדהדים הבוקר פרשנות שפורסמה לפני כמה שבועות במגזין פורבס, ולפיה דווקא אזור זפוריז'יה יהיה המקום הבא שבו יתקוף הצבא האוקראיני. על פי הפרשנות הזו, צבא אוקראינה יעדיף שלא לחצות את נהר הדנייפרו כדי לתקוף יעדים בגדה השמאלית (המזרחית) של הנהר, אלא יבחר לתקוף מהחלק שנמצא בשליטתו בצפון מחוז זפוריז'יה. באופן הזה, נכתב, יצליח הצבא האוקראיני "לחתוך" את אזור הכיבוש הרוסי ולנתק אלפי חיילים המוצבים ממערב לשם.