תחקיר מיוחד של העיתון ניו יורק טיימס מצא שחיילי צבא אוקראינה ככל הנראה הוציאו להורג שבויי מלחמה רוסיים במהלך הלחימה בימים האחרונים. צילומים שונים מאזור הכפר מאקייבקה במחוז לוגנסק הראו לפחות 11 חיילים רוסים ירויים, לאחר ששניות לפני כן הם נראו חיים – בעודם שוכבים על הרצפה לאחר שנכנעו.
באוקראינה מכחישים בתוקף שחייליהם ביצעו פשעי מלחמה וטוענים שהם רק השיבו באש בתגובה לאש שנפתחה עליהם מכיוון החיילים הרוסים. באופן מוזר, בקייב ובמוסקווה מחליפים האשמות הדדיות בנושא – וכל צד טוען שהחיילים של הצד השני הם אלו שביצעו פשעי מלחמה – באותה סיטואציה בדיוק.
כמה סרטונים מהאירוע המדובר נפוצו ברשתות החברתיות, תחילה ביוזמת האוקראינים, ועשויים ללמד על מה שהתרחש במקום. בתחילה נראים חיילים אוקראינים שמאבטחים קבוצה של חיילים רוסים אשר שוכבים על הרצפה, לאחר שככל הנראה נכנעו. שניות לאחר מכן, בעוד החיילים האוקראינים ממתינים שחיילים רוסים נוספים יצאו מהבית המאובטח – יוצא חייל רוסי חמוש ופותח באש לעבר החיילים האוקראינים.
מה שקרה לאחר מכן אינו מצולם, ומעלה את סימני השאלה הרבים – אולם בתמונות שהופיעו לאחר מכן נראית קבוצת החיילים הרוסים ירויים למוות. כאמור, באוקראינה טוענים שאותם חיילים גם כן פתחו באש לעבר אנשיהם לאחר הירי של אותו חייל, ואילו הרוסים טוענים שהחיילים האוקראינים ירו למוות בכל החיילים שנכנעו – כעונש על כך שחייל רוסי ירה באנשיהם במקום להיכנע.
הטענות של הרוסים לביצוע פשעי מלחמה אוקראיניים ברורות, אולם במקביל להכחשה האוקראינית – הם טוענים דווקא לפשעי מלחמה דווקא מצד הרוסים. לטענתם, החיילים הרוסים פתחו באש לעבר אנשיהם לאחר שכבר נכנעו – מה שמהווה הפרה של חוקי המלחמה.
באו"ם הודיעו כי יש לחקור את התקרית ברצינות. "אנו ערים לסרטונים, ואנו פועלים לבחון אותם", אמרה מרתה הורטאדו, דוברת נציבות זכויות האדם של האו"ם. "האשמות על הוצאות להורג של אנשים שהם 'Hors de combat' (ביטוי בצרפתית המתייחס לאנשים שאינם מעורבים בלחימה, כמו חיילים שנכנעו) – חייבות להיחקר במלוא הרצינות, בהתאם לדין הבין-לאומי".
עדויות: הרוסים העלו באש את גופות חייליהם
יותר משבועיים לאחר נסיגת הצבא הרוסי מחרסון שבדרום אוקראינה – ממשיכות להיחשף עדויות קשות על פעילות הצבא הרוסי, ששלט בעיר ביד רמה במשך יותר משמונה חודשים. אזרחים רבים העידו בפני עיתונאי הגרדיאן הבריטי כי במהלך תקופת כיבוש העיר, הרוסים "השתלטו על מזבלה מקומית בפאתי העיר. לטענתם, המזבלה לא שימשה אותם רק להשלכת פסולת, אלא שגם הייתה המקום שבו "קברו" את מתיהם.
אם בעבר הייתה אותה מזבלה לאתר תשתית עירוני שבו אזרחים יכלו להשליך את הפסולת שלהם – בזמן הכיבוש הרוסי היא כבר שימשה למטרות אחרות לגמרי. אזרחים רבים סיפרו שלעיתים קרובות היו מגיעות לאתר משאיות של הצבא הרוסי – ו"שופכות" שם כמויות גדולות של שקים שחורים, שבסבירות גבוהה הכילו את גופות החיילים ההרוגים שלהם מהקרבות והעימותים באזור. לאחר שהיו מביאים את הגופות – היו הרוסים מעלים את הערמה באש.
"בכל פעם לאחר שהצבא שלנו (האוקראיני) היה מפציץ את הכוחות הרוסיים באזור – הם היו מביאים את הגופות ומעלים אותן באש", סיפרה תושבת העיר. לדברי אזרחים רבים, עננה גדולה של עשן סמיך ובעל ריח חריף היתמרה באזור המזבלה באופן תדיר, בייחוד לאחר שהרוסים הביאו לשם גופות נוספות.
אזרחים רבים העלו את האפשרות שבין הגופות הרבות שהצבא הרוסי שרף במזבלה בחרסון היו גם גופות של אזרחים מקומיים שנהרגו בפעולות הצבא בעיר. הסבר אפשרי אחד לשרפת הגופות על ידי הרוסים היא העובדה שהעדיפו שלא להשקיע זמן וכוח אדם בקבורת הגופות הרבות.
במקביל, קיימת האפשרות שהרוסים העדיפו לשרוף את גופות חייליהם המתים במטרה למנוע ביקורת ציבורית מבית. אחת הטענות שנשמעו עם תחילת המלחמה היא כי הרוסים נערכים באופן שיטתי לשרוף את הגופות של חייליהם – וכך לצמצם את היקף ההלוויות ברוסיה – מה שעשוי לצמצם את היקף הביקורת הפנימית נגד המלחמה באוקראינה וההנהגה הרוסית. בחודשים האחרונים הודיע משרד ההגנה הרוסי רשמית כי כ-6,000 חיילים רוסים נהרגו במלחמה, אולם במקביל העריכו בארה"ב שמספר ההרוגים והפצועים של הצבא הרוסי גבוה מ-80 אלף.
אוקראינה קוראת לתושבים המשוחררים להתפנות: "החורף הקר בהיסטוריה"
הרשויות באוקראינה החלו לפנות תושבים רביים מהאזורים ששוחררו לאחרונה מידי הרוסים – מתוך חשש שהפגיעות הרוסיות במקום והתשתיות ההרוסות לא יוכלו לספק את התנאים הבסיסיים ביותר למחיה בחודשי החורף הקרובים. הרשויות קראו לאזרחים במחוזות חרסון וניקולאייב המשוחררים לעזוב את בתיהם לאזורים אחרים – מחשש להיעדר חימום, אנרגיה ומים ברמה מספקת לעבור את החורף המתקרב.
גורמים מטעם הממשלה בקייב העריכו שבתנאים הנוכחיים ברבים מהאזורים ששוחררו לאחרונה מידי הצבא הרוסי צפוי "חורף מסכן חיים". סגנית ראש ממשלת אוקראינה אירינה ורשצ'וק אמרה אתמול שהממשלה תספר לאזרחים תחבורה, מגורים חלופיים וסיוע רפואי – ותינתן עדיפות לנשים, ילדים, חולים ומבוגרים.
במקביל, ורשצ'וק קראה לאזרחים אוקראינים שעזבו למדינות אחרות שלא לחזור למדינה במהלך חודשי החורף, בשל החשש מפגיעה באספקת החשמל באזורים נרחבים במדינה, בין היתר כתוצאה מתקיפות רוסיות. לדבריה, חשוב להביא לצמצום בצריכת החשמל והאנרגיה במדינה – כדי להבטיח אספקה תקינה לבתי חולים ומתקני תשתית נוספים.
"החורף הזה יהיה מסכן חיים למיליוני אזרחים באוקראינה", אמר ד"ר האנס הנרי פ. קלוגה, מנהל ארגון הבריאות העולמי ביבשת אירופה. "משמעותן של מתקפות על תשתיות בריאות ואנרגיה היא שבתי חולים ומרכזי בריאות אחרים לא יוכלו להמשיך לפעול – כתוצאה ממחסור בדלק, מים וחשמל".
פוטר העיתונאי שדיווח על פגיעת טיל רוסי בפולין
סוכנות הידיעות AP פיטרה את העיתונאי ג'יימס לה-פורטה, לאחר שבשבוע שעבר ציטט בכיר אמריקני שאישר שהטיל שנחת במזרח פולין והרג שני אנשים שוגר ישירות מרוסיה. כלי תקשורת רבים בעולם ציטטו את הדיווח, וב-AP אומרים שלה-פורטה לא הקפיד על החוק של הצלבת המידע עם מקורות נוספים.
בסוכנות AP, שנחשבת למקור אמין על מרבית כלי התקשורת בעולם, טוענים שבתוך דקות מרגע הפרסום של העיתונאי – הידיעה כבר הופצה בעולם כולו כעובדה מוגמרת. לטענתם, הדיווח עשוי היה לגרום להסלמה חמורה במלחמה – מחשש שברית נאט"ו תחליט לתקוף את רוסיה. לאחר תחקיר של ממשלת פולין ובעלות בריתה במערב – התברר שהטיל הוא בכלל טיל של מערכת הגנה אווירית באוקראינה – שנכשל בניסיונו ליירט טיל שיוט רוסי שנורה לעבר מערב אוקראינה.