לאחר עשרות הדיווחים על תקיפות של מל"טים איראניים באוקראינה על ידי הצבא הרוסי - שר החוץ של האיראני, חוסין אמיר עבדאללהיאן, אישר הבוקר (שבת) לראשונה כי מדינתו העבירה מל"טים לרוסיה, אך אמר: "נתנו לרוסיה מספר מוגבל של מל"טים, חודשים לפני המלחמה".

"הסכמנו לבקשת שר החוץ של אוקראינה לספק לכך ראיות, ומשלחת איראנית הגיעה לשם כך למדינה אירופאית לפני כשבועיים, אך המשלחת האוקראינית לא הגיעה בשל הלחץ של האמריקנים והגרמנים", סיפר עבדאללהיאן לעיתונאים.

 

 

המל"טים האיראניים מדגם "שהאד-136" נכנסו לפעולה במלחמה הנוכחית באוקראינה רק לפני כחודש וחצי והינם מסוג "חימוש משוטט" - טילי שיוט קטנים בעלי יכולת הרס מוגבלת יחסית המסוגלים לשהות באוויר עד לזיהוי של מטרה פוטנציאלית. "הם מציעים דרך לרוסיה לגרום לעוד אבדות אזרחיות וצבאיות באוקראינה, אבל הם לא ישנו את אופי המלחמה", טוען ג'סטין ברונק, מומחה במכון השירותים המלכותיים המאוחדים של בריטניה. "מהירות האוויר שלהם איטית ביחס לטילי שיוט ותמיד יש סיכוי ליירט אותם, אך זה עדיין קשה", הוסיף.

סיקור N12 בנושא:

ג'סטין קראמפ, מומחה צבאי ומנכ"ל חברת ייעוץ מודיעיני, טוען כי היתרון העיקרי שלהם הוא שקשה לזהות אותם: "הם עפים נמוך ואפשר לשלוח אותם בגלים, מה שהופך אותם להרבה יותר קשים ליירוט". נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, אמר שרוסיה קנתה כ-2,400 מל"טים איראניים מדגם זה, אך לפי ההערכות השימוש האינטנסיבי של רוסיה בהם גורם לכך שהם אוזלים במהירות.

מל"ט מפציץ בניין מגורים בקייב (צילום: רויטרס)
מל"ט מפציץ בניין מגורים בקייב | צילום: רויטרס

בניו יורק טיימס דיווחו לאחרונה כי ישראל מספקת לאוקראינה מידע מודיעיני בסיסי על המל"טים האיראניים שבהם רוסיה משתמשת בשדה הקרב, כך לפי גורם אוקראיני בכיר. בנוסף, בכיר במשרדו של הנשיא זלנסקי הודיע כי רוסיה תקפה באמצעות המל"טים שלה מתקני תשתית מרכזיים בקייב - וגרמה נזק רב.

בדיווח נכתב כי אוקראינה ביקשה מישראל סיוע בדמות אספקת מערכות הגנה אווירית, לאור ההצלחות השונות של כיפת ברזל ומערכות ההגנה הנוספות, אך ישראל סירבה - בשל הנוכחות הצבאית הרוסית בסוריה. עם זאת, הגורם האוקראיני הבכיר טען כי ישראל אכן מסייעת לאוקראינה בדמות שיתוף במידע מודיעיני על מל"טים מתוצרת איראנית, שהועברו לרוסיה ונכנסו לשימוש במלחמה לפני כ-4 חודשים.