שתי מתקפות חריגות התרחשו הלילה (בין ראשון לשני) באתרים אסטרטגיים ברוסיה. נמל התעופה הצבאי Engels-2 שבמחוז סראטוב הופצץ, ועל פי דיווחים שונים מדובר במתקפה של מל"ט אוקראיני. במקביל, לפחות שלושה בני אדם נהרגו בפיצוץ מכל דלק בנמל תעופה במחוז ריאזאן. בין שני האתרים, הנמצאים מדרום-מזרח למוסקווה – מפרידים מאות קילומטרים. שעות לאחר ההפצצות - רוסיה פתחה במתקפת טילים נרחבת נגד יעדים רבים באוקראינה.
בבסיס Engeles-2 נמצאים מפציצים רבים של חיל האוויר הרוסי, ועל פי הדיווח, בהפצצה הבוקר נפגעו לפחות שני מפציצים מדגם Tu-95. אותם מפציצים משמשים לעיתים קרובות בשיגור הטילים המאסיבי של צבא רוסיה לעבר ערי אוקראינה. שעות לאחר ההפצצה פורסמו דיווחים כי הרוסים העבירו לפחות 14 מפציצים דומים מדגם Tu-95 מהבסיס, בצעד שעשוי לחזק את ההערכה כי נזק מהותי נגרם לבסיס.
⚡️BREAKING:
— Walter Report @walter_report@journa.host (@walter_report) December 5, 2022
Engels AFB RF, homebase of russian Tu-95s and Tu-160 long-range strategic bombers is under attack.
What appears to be a missile, struck the base with multiple bombers on the airstrip.#russiaInvadedUkraine#russianUkrainianWar#UkrainerussiaWar #Ukraine pic.twitter.com/edsiT9JaIX
לאורך הימים האחרונים פורסמו צילומי לוויין שונים של מפציצי Tu-95 חמושים, בבסיס Engels-2, ועל פי הערכות רבות הם הועמדו בכוננות למתקפה אפשרית נוספת באוקראינה. בנוסף לדיווחים על נזק שנגרם לאותם מפציצים כבדים, דווח גם על כמה חיילים שנהרגו ונפצעו בתקרית.
Three people died as a result of an explosion at a military airfield near #Ryazan, #Russia. pic.twitter.com/MvyG7AYunJ
— NEXTA (@nexta_tv) December 5, 2022
מקורות רוסיים שונים מצביעים על קשר בין ההפצצות הבוקר בשני המתקנים הרוסיים, ומעריכים כי לא סביר שמדובר בצירוף מקרים בלבד. בשני המקרים, על פי גורמים ברוסיה, ניכר שמדובר בתקיפת מל"טים של צבא אוקראינה.
החל משעות הצוהריים פתח צבא רוסיה במתקפת טילים נרחבת נגד יעדים רבים באוקראינה - ומתחזקת ההערכה כי התקיפות הלילה נועדו לפגוע בכושר הירי הרוסי. למרות זאת, רוסיה שיגרה יותר מ-100 טילים לערים רבות באוקראינה, כולל הבירה קייב, אודסה, חארקוב ועוד ערים ואזורים נוספים.
על פי הדיווחים, הטילים נורו גם ממפציצים וגם מכלי שיט בים הכספי. זמן קצר לאחר תחילת המתקפה, נרשמו הפסקות חשמל נרחבות במולדובה, השכנה ממערב. גם באחת ממתקפות הטילים הקודמות של צבא רוסיה נגד אוקראינה הושבת החשמל ביותר מ-50% ממולדובה.
היעד הבא של אוקראינה במלחמה
באוקראינה נחושים להמשיך להילחם ולהתקדם לקראת שחרור נוסף של שטחים מידי כוחות הצבא הרוסיים – שממשיכים לשלוט ולהחזיק בחלקים גדולים באוקראינה. מומחים שונים ממשיכים לטעון כי לפחות בשבועות הקרובים צפוי צבא אוקראינה להתקשות מאוד לרשום הישגים והתקדמות נוספים בשדה הקרב, ואולם, לאחר שחרור מחוז חרסון בגדה הימנית (מערבית), נפתח מחדש הדיון על היעד הבא של הצבא האוקראיני.
על פי מרבית ההערכות, סביר כי צבא אוקראינה ייערך לקראת מתקפה אפשרית במחוז זפוריז'יה, שחלק גדול ממנו נתון בשליטת הכוחות הרוסיים, כולל תחנת הכוח הגרעינית באנרגודר. לצד אותן הערכות, נשמעים גם קולות כי דווקא מכיוון שזו נראית כעת האופציה הסבירה והריאלית ביותר בשדה הקרב – כך גם פוחת הסיכוי ששם יתקוף הצבא האוקראיני.
בקייב לא מסתירים את רצונם לשחרר את המחוז שלחופי הים השחור, לרבות הערים מליטופול ואנרגודר. בהתאם לכך, גוברות התחזיות כי צבא אוקראינה יפעל לכבוש את מחוז זפוריז'יה – ובכך לקטוע את רצף הכיבוש הרוסי בין המחוזות דונייצק וחרסון – בואכה חצי האי קרים. יחד עם זאת, בשבועות האחרונים פורסמו דיווחים ותיעודים שונים כי הצבא הרוסי הגביר וחיזק מאוד את ביצוריו ומערכי ההגנה שלו בערים כבושות שונות, כולל מליטופול.
"כולם מדברים על זפוריז'יה בתור היעד הבא", אומר החוקר המוערך קונרד מוזיקה. "זפוריז'יה הוא היעד הבולט והסביר מכולם, ולכן זה כנראה אומר שזה לא יקרה שם". למרות ההערכות הרבות, בשלב זה עדיין אין אינדיקציות ברורות ומוחשיות בשטח שעשויות ללמד על היערכות מיוחדת של הצבא האוקראיני לקראת מתקפה שכזו. כזכור, בימים אלה מכה באוקראינה חורף קשה – ומרבית הקרקע בוצית ורטובה, ואינה מאפשרת התקדמות נוחה לכוחות צבא גדולים.
סוגיה נוספת שצפויה להקשות מאוד על כל מהלך התקפי חדש של צבא אוקראינה בזמן הקרוב היא העובדה שלאורך רבים מאזורי הכיבוש – הרוסים עיבו מאוד את כוחותיהם. הנסיגה הרוסית מחרסון הביאה לפינוי אלפי חיילים – שמופנים להצבה מחודשת באזורים נרחבים. אחד היעדים המרכזים שזכה לתגבורת של הכוחות הרוסיים שהוסגו מחרסון היא העיירה באחמוט במחוז דונייצק, שלאורך החודשים האחרונים הפכה לזירת העימות הקשה והעקובה ביותר מדם בין רוסיה ואוקראינה.
ולמרות זאת, גם צבא אוקראינה יכול ליהנות כעת מהפריבילגיה של הפניית כוחות צבא גדולים לעבר יעדים אחרים לאחר שחרור חרסון, והשלמת הלחימה באזור. הדיווחים וההערכות על אפשרות למתקפה אוקראינית, במוקדם או במאוחר, במחוז זפוריז'יה, מגיעים על רקע התמשכות הקרבות גם באזורים אחרים לאורך קו העימות, כמו מחוז לוגנסק, שם ניכר בימים האחרונים כי האוקראינים מצליחים לרשום הישגים בגזרת הציר קרמינה-סבטובה, שנחשב ליעד מפתח. השגת שליטה באזור זה עשויה לאפשר מתקפה לכיבוש ערי התעשייה הגדולות והחשובות סברודונייצק ולישנסק, שנפלו לידי הצבא הרוסי בתחילת חודש יולי.