"פוטין הושפל": ברחבי העולם מרבים לעסוק בנפילת העיר לימן אתמול לידי הכוחות האוקראיניים במחוז דונייצק. רק ביום שישי הודיע פוטין בטקס חגיגי ומיוחד על סיפוח מחוז דונייצק לפדרציה הרוסית, וחתם על הצו המאשר זאת – ואתמול הודיע משרד ההגנה הרוסי על נסיגת הכוחות הרוסיים מהעיר, שהפכה לעיר מפתח ואסטרטגית חשובה במזרח אוקראינה. הלחימה באזור וכיבוש העיר לימן בידי האוקראינים הגיעה לאחר קמפיין התקפי ממושך, במהלכו התקדם צבא אוקראינה באזור והגיע לכמעט כיתור מושלם של העיר.

מעבר למכה האדירה שספגו הרוסים באובדן העיר, הן התודעתית והן האסטרטגית – ניכר שהיא גם עלתה להם בכוח לחימה גדול. על פי הדיווחים השונים מאזורי הקרבות, הרוסים ספגו בלימן אבדות דרמטיות, עם כמויות רבות של חיילים הרוגים וחיילים נוספים שנפלו בשבי האוקראיני. עד אתמול בבוקר עוד האמינו הרוסים כי ביכולתם לשמור על האחיזה במקום, למרות החשש מכיתור אוקראיני, והזרימו לשם כוחות גדולים.

אזרחים סמוך לאזורי הקרבות בלימן (צילום: AP)
אזרחים סמוך לאזורי הקרבות בלימן | צילום: AP
טנקים רוסיים שנתפסו בקרבות במחוז חארקוב, אוקראינה (צילום: AP)
טנקים רוסיים שנתפסו בקרבות במחוז חארקוב, אוקראינה | צילום: AP

לא רק במערב מציינים את ההשפלה הרוסית בלימן – וגם גורמים רבים ברוסיה כבר מחריפים את הטון ומחפשים אשמים בקרב הפיקוד הצבאי הבכיר. כמו לאחר התבוסה הרוסית במתקפה האוקראינית במחוז חארקוב, גם אתמול שבו ועלו הטענות והביקורות הקשות על ניהול הלחימה בקרב גורמים שונים, וקיבלו ביטוי גם בערוצי הטלגרם הפרו-רוסיים השונים המסקרים את הלחימה. גם המודיעין הבריטי ציין הבוקר בדיווח היומי שלו כי הנסיגה הרוסית מלימן מלבה ומעצימה מחדש את הביקורת ברוסיה נגד הפיקוד הצבאי.

 

 

לאחר ההשתלטות על עיר המפתח לימן בצפון-מזרח מחוז דונייצק המסופח, ניכר שהאוקראינים לא מתכוונים לעצור וצפויים להמשיך את מגמת ההתקדמות שלהם. לאחר ההשתלטות על לימן החלו האוקראינים בהרעשה ארטילרית כבדה מאוד על ארבע ערי מפתח חשובות באזור: סברודונייצק, לישנסק, רובז'נוי וקרמינה – כולן במרחק של כמה ק"מ וממוקמות במחוז לוגנסק. סרגיי גאידיי, המושל האוקראיני של מחוז לוגנסק, שנפל לידי הרוסים בתחילת חודש יולי, הביע היום שביעות רצון מכיבוש לימן ואמר כי מדובר בצעד חשוב והכרחי לקראת שחרורו המלא של מחוז לוגנסק.

טנקים רוסיים שנפלו שלל בלחימה בחארקוב, אוקראינה (צילום: רויטרס)
טנקים רוסיים שנפלו שלל בלחימה בחארקוב, אוקראינה | צילום: רויטרס

במקביל, הלחימה לא מתנהלת באזור המזרח בלבד – ונמשכת גם בחזית הדרום, למרות ששם היה נראה שחלה האטה ועצירה מסוימת בהתקדמות האוקראינית. מקורות שונים, גם מהצד האוקראיני וגם מהצד הרוסי, דיווחו הלילה על התקדמות גדולה של כוחות הצבא האוקראיני במחוז חרסון. על פי הדיווח, כוחות שריון ורגלים מפיקוד הדרום האוקראיני הצליחו להתקדם כברת דרך באזור.

"קריאות לשימוש בנשק גרעיני – לראשונה ממשבר הטילים ב-1962"

נפילתה של לימן זעזעה רבים ברוסיה, ואחד מהם הוא מנהיג צ'צ'ניה הידוע לשמצה, רמזאן קדירוב. קדירוב כבר התבטא רבות במהלך החודש האחרון נגד הצבא הרוסי ויכולותיו בעמידה נגד הכוחות האוקראיניים במתקפת הנגד, ואתמול ביקש לתת כמה עצות דרמטיות לנשיא פוטין. כך למשל, הוא ייעץ לו להטיל משטר צבאי ולהרחיב את הגיוס, ואף קרא לו לשקול לעשות שימוש "ממוקד" בנשק גרעיני.

בעיתון ניו יורק טיימס מציינים כי בימים האחרונים נשמעות קריאות במוסקווה, לראשונה מאז משבר הטילים בקובה באוקטובר 1962, לעשות שימוש בנשק גרעיני. ביום שישי הודיע פוטין כי רוסיה לא תהסס להשתמש "בכול האמצעים העומדים לרשותה" כדי להגן על שטחה ואדמותיה, ולאורך הימים האחרונים נשמעו אמירות מצד דמיטרי מדוודב, לשעבר נשיא רוסיה וכיום סגן יו"ר המועצה לביטחון ברוסיה – כי היא עשויה להשתמש בנשק גרעיני.

חייל אוקראיני על גשר הרוס ליד לימן, אוקראינה (צילום: רויטרס)
חייל אוקראיני על גשר הרוס ליד לימן, אוקראינה | צילום: רויטרס
רמזאן קדירוב (צילום: רויטרס)
רמזאן קדירוב | צילום: רויטרס

למרות הדברים הללו, בוושינגטון ממשיכים להעריך כי הסיכוי שפוטין באמת יבחר להטיל למערכה נשק גרעיני נותר נמוך. מומחים שונים מעלים את האפשרות כי דווקא לפוטין עצמו יש את האינטרס שלא להפעיל נשק גרעיני – מפני שאז הדבר עשוי להצטייר ככישלון אישי שלו במלחמה, והכרה בעובדה שהוא נאלץ להשתמש בנשק האחרון והקיצוני ביותר מבחינתו - כלומר הוא הגיע למצב שבו אין לו עוד פתרונות אחרים ללחימה.

לאחר הסיפוח – מנסים להתרגל למציאות החדשה

בתוך כך, במחוזות שסופחו לרוסיה לפני יומיים כבר מנסים להתרגל לחיים החדשים תחת השלטון החדש, ובתקשורת הרוסית מדגישים את הצורך של מוסקווה לשקם את הריסות ונזקי המלחמה באזורים שהיו עד לאחרונה בשליטת אוקראינה. "ביום הראשון שאחרי הסיפוח, תושבי לוגנסק מתעוררים למשימות הראשונות המיוחדות שלהם: לתקן את התשתיות של העיר, לבנות מחדש את הבתים ולייצב את הממשל", דווח ב-RTR, הערוץ הרוסי השני.

התקשורת הרוסית מסקרת בהרחבה את הנעשה כעת במחוזות שסופחו לרוסיה, ובאופן טבעי מתעלמת כמעט לחלוטין מהמפלות בשדה הקרב – מרחק של קילומטרים ספורים מאותם מקומות. בין היתר מדווחים הרוסים על שלל "ההזדמנויות החדשות" שנפתחות בפני התושבים שהפכו לאזרחי רוסיה, ובין היתר מספרים שכעת יזכו רבים מהם לעבודה טובה ומתגמלת הרבה יותר.

בתים בלוגנסק עם דגלי רוסיה, מתוך הטלוויזיה הרוסית
בתים בלוגנסק עם דגלי רוסיה, מתוך הטלוויזיה הרוסית

"האזרח הרוסי הראשון שנולד בלוגנסק הוא איוון. בבוקר הלידה קיוותה אימו, ולריה, שהילד ייוולד אחרי השעה 15:00: 'אמרו לי בבוקר שהיום תהיה הלידה. רציתי שהנשיא יגיד את דברו, ושהילד ייוולד רק אחרי הסיפוח'. 12 תינוקות נולדו אתמול בלוגנסק – והתושבים קושרים את לידתם בתקווה לעתיד טוב יותר תחת השלטון הרוסי", על פי אותו דיווח.

"אני מלישנסק, אצלנו עדיין יש קרבות ליד העיר, אבל חיכינו לזה המון זמן", אומרת לתקשורת הרוסית נוסעת באוטובוס מקומי. "אני מברך את כולם על חתימת ההסכם", אמר הנהג לנוסעים במיקרופון.