רוסיה הטילה וטו הלילה (בין שישי לשבת) במועצת הביטחון של האו"ם בהצבעה על גינויה בשל משאלי העם שנערכו לכאורה בארבעת האזורים באוקראינה וסיפוחם. באו"ם רצו להכריז על המהלך כבלתי חוקי, והפצירו במדינות החברות שלא להכיר בסיפוח של לוגנסק, דונייצק, חרסון וזפרוז'יה. במועצה חברות 15 מדינות, 4 מתוכן נמנעו בהצבעה: סין, הודו, ברזיל וגבון.
ההצבעה במועצת הביטחון נערכה כמה שעות לאחר הטקס המפואר בקרמלין, שם חתם נשיא רוסיה פוטין על הסכמי הסיפוח יחד עם המנהיגים הבדלניים של המחוזות. שגרירת ארצות הברית לאו"ם לינדה תומאס גרינפלד מסרה כי תוצאות משאלי העם המדומים נקבעו מראש - וכולם יודעים זאת.
עוד לפני קיום ההצבעה אמרה תומאס גרינפלד כי ארצות הברית ואלבניה, שיזמנו את ההצבעה, יעבירו אותה לאסיפה הכללית - וזאת במקרה שרוסיה תטיל וטו על ההצבעה, מה שאכן התרחש. השגרירה האמריקנית אמרה כי ההצבעה תעבור לאסיפה הכללית שבה יש 193 מדינות ואין בה וטו, וזאת כדי "שתראה שהעולם עדיין בצד של הריבונות ושל ההגנה על שלמות טריטוריאלית". בוושינגטון פוסט עדכנו כי ההצבעה הזו תתקיים, ככל הנראה, בשבוע הבא.
ברוסיה תקפו את ההצבעה. השגריר הרוסי לאו"ם וסילי נבנציה הגן על משאלי העם ואמר כי יותר מ-100 משקיפים בין-לאומיים שנכחו במקום הכירו בלגיטימיות של התוצאות. לדבריו, היו במקום נציגים מאיטליה, גרמניה, ונצואלה ולטביה. "תוצאות משאלי העם מדברות בעד עצמן. התושבים של המחוזות הללו לא רוצים לחזור לאוקראינה. הם עשו בחירה מושכלת וחופשית לטובת המדינה שלנו", כך לדבריו.
במהלך הדיון התייחסה השגרירה האמריקנית לעקרונות הריבונות והשלמות הטריטוריאלית שנקבעו באמנת האו"ם והוסיפה כי "כולנו מבינים את ההשלכות על הגבולות שלנו, הכלכלה שלנו והמדינות שלנו - אם העקרונות הללו נזרקים הצידה". עוד אמרה כי "פוטין טעה בתפיסת הנחישות של האוקראינים. העם האוקראיני הוכיח בקול רם וברור שלעולם לא יסכים להיכנע לשלטון הרוסי".
גם שגרירת בריטניה לאו"ם, ברברה וודוורד, חזרה בהצהרתה על דבריו של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרס, ואמרה כי הפעולות של רוסיה מפרות את אמנת האו"ם ולכן יש לגנות אותן. "רוסיה רוצה לספח שטח של יותר מ-90 אלף קמ"ר. זהו הסיפוח הכפוי הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. אי אפשר להגיע לעמק השווה בנושא הזה", אמרה וודוורד.
ברוסיה תקפו אמש את מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, בעקבות קביעתו כי סיפוח רוסי של שטחי אוקראינה הוא הסלמה מסוכנת. דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זוכרובה אמרה: "זה בלתי מתקבל על הדעת שמזכ"ל האו"ם הופך למכשיר תעמולה ולחץ על מדינות החברות בארגון, בעוד הוא צריך לפעול לפי אמנת האו"ם".
Huge celebration of this historical event - the 4 new regions joining Russia - a patriotic concert near Kremlin in the Red Square!
— Tatiana Vajrayana (@TVajrayana) September 30, 2022
It's just the beginning!
Long live Mother-Russia! pic.twitter.com/XzIxzQDlxm
במערב גינו אתמול את ההכרזה הרוסית על הסיפוח, בין היתר גם כאן בישראל - משרד החוץ בירושלים הבהיר כי ישראל לא תכיר בשטחים המסופחים כחלק מהפדרציה הרוסית. גם מדינות ה-G7 גינו את הסיפוח. שרי החוץ של שבע הכלכלות הגדולות כינו את המהלך הרוסי "נקודת שפל חדשה" במלחמה, והבטיחו לנקוט צעדים נוספים נגד מוסקווה. "לעולם לא נכיר ב'סיפוחים' האלה, וגם לא ב'משאלי העם' המדומים שנעשו באיומי אקדח". כך לפי ההצהרה של קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן, ארצות הברית והאיחוד האירופי.
מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג הגיב על הסיפוח הרוסי ומסר: "פוטין גייס עוד מאות אלפי חיילים, שחרר איומים גרעיניים חסרי אחריות וכעת מספח בצורה בלתי חוקית עוד שטחים מאוקראינה. הדבר מייצג את ההסלמה החמורה ביותר מאז תחילת המלחמה". הוא הוסיף כי נאט"ו היא ברית הגנתית ואינה צד לסכסוך, אך היא לא נרתעת מפוטין ולא מפחדת לתמוך באוקראינה בהגנתה מול רוסיה.
את הדברים אמר סטולטנברג גם על רקע חתימתו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי על הבקשה להצטרפות לנאט"ו בהליך מזורז. ברוסיה הגיבו על הבקשה ומסרו: "ההצהרה של זלנסקי להצטרף לנאט"ו בהליך מואץ נשמעת כמו הזמנה של הברית לעשות קונפליקט צבאי ישיר עם רוסיה", כך אמר לאוניד סלוצקי, ראש הדומא - הפרלמנט הרוסי.